Andre høyskoler mer liberale

Praksisplassen som ikke ble godkjent i Bodø, ville vært uproblematisk i Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Bodø krever at studentene må ta de praksisplassene skolen tildeler dem. Flere av de andre journalistutdanningene gir elevene større valgfrihet.

Journalisten har tidligere snakket med Martine Skaugerum, som valgte å hoppe av journaliststudiet ved Høgskolen i Bodø. De ville ikke godkjenne praksisplassen hun selv hadde skaffet i P4.

Får bestemme selv

Høyskolelektor Audun Stølås ved Mediehøgskolen Gimlekollen sier at han har stor forståelse for Skaugerums frustrasjon. På Gimlekollen kan studentene selv inngå praksisavtaler.

– Vi griper inn hvis det er flere studenter som vil til samme redaksjon. Da forsøker vi å sikre at de blir rettferdig behandlet. Men ellers har studentene anledning til å ordne dette selv.

Stølås tror ikke at Skaugerums avtale med P4 ville skapt noen problemer hvis hun var student ved Gimlekollen.

Avslag ved konflikt

Jan Ytrehorn ved journalistutdanningen i Volda sier at lærerne vanligvis organiserer utplasseringen av studentene. Studentene får sette opp en ønskeliste.

– Det blir ryddigst slik, og mest praktisk for praksisplassene.

De har imidlertid ingen regel om at studentene ikke får ha praksis i redaksjoner de selv har tatt kontakt med.

– Studenten ville nok ikke fått avslag med mindre avtalen medførte konflikt med andre studenter som ønsket seg samme sted. Jeg tror Høgskolen i Bodø har et klarere regime på det enn vi har.

Vurderer studentkvalitet

Studieleder Lars Richard Bache ved Norges Kreative Fagskole sier at det i utgangspunktet er skolen som skaffer praksisplass.

– Vi vil ikke at tolv forskjellige studenter skal ringe ned redaktøren i VG til ulike tider, da er det bedre at vi tar oss av organiseringen. Men vi har individuell veiledning med alle, og de får ønske seg praksissteder.

Bache forteller at de vurderer studentenes kvalitet når de avgjør om de selv skal kunne kontakte redaksjoner.

– Hvis en veldig svak student sier at han vil jobbe i VGs featureavdeling, vil vi nok fraråde det. Men det er åpent for at studentene selv tar initiativ, og det er alltid noen her som skaffer praksisplassene sine selv.

Tracey Lavalette er utplassert i Journalisten som journaliststudent ved Universitetet i Bergen.

Powered by Labrador CMS