MTG får ikke eie Radio Norge

Hvis MTG kjøper SBS, havner Radio Norge på salgsblokken igjen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det kjent at P4s og TV3s eier Modern Times Group (MTG) skal ha lagt inn bud på tyske ProSiebenSat1s nordiske del. Deriblant TVNorge.

Ifølge nettstedet Kampanje er det lekket ut informasjon i investormiljøet i Skandinavia om at det foreligger et bud. Dersom denne informasjonen stemmer og budet er godt nok til at de tyske eierne vil akseptere det, er det sannsynlig at MTG støter på noen skjær innen radiovirksomheten.

Hinder

Det svenske selskapet eier i dag P4 og det lokale underbruket P5. Dersom MTG får kjøpe SBS, innebærer det at de også får hånd om Radio Norge og Radio 1.

Direktør for konsesjon og tilsyn Gudbrand Guthus i Medietilsynet sier til Journalisten at det ikke er noe som tilsier at P4 kan få samme eier som Radio Norge.

– Hvis MTG kjøper SBS’ norske virksomhet, vil vi vurdere det opp mot eierskapsbegrensningene i medieeierskapsloven. Her er det ikke bare aktuelt å se på 33-prosentregelen, som gjelder ett mediemarked, men reglene som gjelder to mediemarkeder, der grensene er lavere. Dessuten kan krysseierskapsregelen være av interesse her.

Reglene for krysseierskap sier at dersom en eier kontroller ti prosent eller mer av et marked, kan ikke denne eieren kjøpe seg opp i en annen eier med tilsvarende kontroll i samme marked. Det holder at oppkjøpet er problematisk når det gjelder en av disse reglene for at tilsynet skal kunne gripe inn etter eierskapslovgivningen, gjør Guthus det klart.

Konsesjon

– Og så er det konsesjonsvilkårene. I konsesjonsvilkårene til P4 står det konkret at de ikke kan ha annen konsesjon for analog riksdekkende reklamefinansiert radio, sier Guthus.

Skulle MTG ønske å få til dette, så må de ta det opp med Kulturdepartementet, som har gitt konsesjonene, forklarer Guthus.

I konsesjonsteksten til P4 heter det: “Konsesjonæren kan ikke inneha annen konsesjon for analog riksdekkende, reklamefinansiert
radio.”

Mens Radio Norge og P4 konkurrerer i riksmarkedet, kjemper P5 mot Radio 1 Hits og The Voice, begge eid av SBS,  i storbyene. Også disse kan få samme eiere, men her ligger det uansett ikke noen spesielle lokale eller regionale eierskapsbegrensninger i medieeierskapsloven.

– Lyttertallene for lokalradio teller med sammen med lyttertallene for riksdekkende radio. Forholdet til lokalradiokonsesjoner vil også kunne bli en vurdering, sier Guthus.

Politisk

Fungerende statssekretær Roger Solheim i kulturdepartementet gjør det klart at det er lover som regulerer slike overtakelser, man må forholde seg til.

– Man tenger ikke være spesielt bevandret i medieregulatoriske spørsmål for å se at et slik oppkjøp kan være problematisk, sier han.

Solheim henviser videre spørsmål til Medietilsynet.

ProSiebenSat1/SBS Broadcast i Norge:

TVNorge, FEM, Max, Radio Norge, Radio 1 Hits og The Voice.

Modern Times Group i Norge:

TV3, Viasat4, TV1000, Viasat, P4 og P5.

Powered by Labrador CMS