Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST. Arkivfoto Journalisten
Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST. Arkivfoto Journalisten

Dagens Næringsliv må kutte kostnader

Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST Media Group varsler «produktivitetstiltak» på 5 prosent etter svakere driftsresultat fra næringslivsavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens Næringsliv (DN) fikk et driftsresultat i fjor på 49,3 millioner kroner. Det er ned 14 prosent fra 57,2 millioner kroner året før. Det viser foreløpige tall for 2015 som eieren NHST Media Group sendte ut tirsdag ettermiddag.

Effektiviseringsprogram

Kvartalstallene viser en hard landing for DN på tampen av fjoråret. I fjerde kvartal endte driftsinntektene på 169 millioner kroner, ned 9 prosent fra 185 millioner kroner i fjerde kvartal 2014.

På årsbasis er inntektene ned 5 prosent fra 681 millioner kroner i hele 2014 til 647 millioner kroner for hele fjoråret.

Til Journalisten sier konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST at det senere denne uken innkalles til allmøte i Dagens Næringsliv der det informeres om kutt-tiltak.

– Vi tar hele tiden kostnader ned og opp. Vi initierer et produktivitetsforbedringsprogram på 5 prosent, sier Bjøravåg.

– Hvordan måler dere det?

– Det er godt et spørsmål. Hvis alle inntekter og kostnader er like så må vi kutte kostnadene med 5 prosent.

Konkrete nedbemanningsplaner er så langt ikke vedtatt. Til egen nettavis sier Bjørkavåg at konsernet også skal investere i nye produkter og digitale tjenester.

Oljenedtur

I fjerde kvartal endte driftsresultatet i DN på 6,2 millioner kroner, ned hele 74 prosent fra 24,2 millioner kroner i 4. kvartal 2014.

For hele mediekonsernet endte bunnlinjen i fjor på 8 millioner kroner i pluss, opp fra et negativt resultat på 14,7 millioner kroner i 2014. Men fjerde kvartal var rødt for konsernet: Bunnlinjen endte på minus 8,5 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor mot et positivt resultat på 5,2 millioner kroner i 2014.

«Det var betydelig tilbakegang i DN grunnet reduserte løssalgs- og annonseinntekter og høye markedsføringskostnader,» skriver styret i kvartalsrapporten.

Framtidsutsiktene beskriver medieselskapet fortsatt som utfordrende, særlig for annonseinntektene. Delvis forklares det med smellen som har rammet olje- og gass-sektoren.

«Konsernet møter disse utfordringene gjennom flere tiltak både på inntekts- og på kostnadssi-den. Fortsatt sterk vekst i mediaservice inntek-tene vil også bidra til å kompensere for lavere annonseinntekter.»

Dropper utbytte

Styret har anbefalt at det ikke utbetales utbytte for fjoråret.

Nylig varslet de to Fred. Olsen-kontrollerte storeierne i NHST, Bonheur og Ganger Rolf, at de skal fusjonere. Det betyr at Bonheur som overtakende selskap vil ha 54 prosent av mediekonsernet når fusjonen er gjennomført en gang før sommeren.

Powered by Labrador CMS