Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen, tar ikke «direktiver over fjellet på Twitter».

Stavrum om kritikken: – Skulle bare mangle at vi dekker en sak som har det engasjementet

Svarer på kritikk for sykkeljournalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisen, TV 2 og andre riksmedier som har omtalt reaksjoner mot sykkelfelt i Gyldenløves gate vest i Oslo, får så hatten passer fra Jens Kihl og Lars Johnsen:

– Et journalistisk mageplask, sier Kihl til Journalisten.

BT-kommentatoren mener mediehus som Nettavisen og TV 2 har gitt «kjendisers følelser» for stor spalteplass, når det omtales at Fabian Stang lenker seg fast og at Frode Alnæs ikke vet hvordan han skal frakte gitarforsterkene sine.

– Skulle bare mangle

De får svar på tiltale fra ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen som kaller kritikken fra Kihl og Johnsen for elitistisk og livsfjern. Den bryter med det mest grunnleggende i journalistikken, å dekke det som folk faktisk er opptatt av, mener han.

– Her har du beboere i Gyldenløves gate som er veldig imot en kommunal plan. Du har et bydelsutvalg som også er imot en plan som så blir vedtatt av sentral makt. Det er interessant å dekke en sak som vekker et lokalt engasjement, sier han til Journalisten.

– Det er en del av en underliggende og større konflikt i Oslo som handler om å tilrettelegge for syklister på den ene siden og et ønske om å gjøre det praktisk for folk som har bil og bor i byen på den andre. Det skulle bare mangle at vi dekker en sak som har det engasjementet.

– Fjernmener fra Bergen

– Hva tenker du om kritikken sakene har fått?

– Det har vært en diskusjon av «Twitteratet». Det startet med en person som sitter og fjernmener om dette fra Bergen og leser lokale dokumenter, da smiler jeg litt. Vi har nok bedre oversikt med hva som rører seg blant denne gruppen som er engasjert i denne konflikten med byen vi er i, uten at vi skal få direktiver over fjellet på Twitter.

–Hva tenker du om at ni av ti støtter sykkelsatsingen i Oslo?

– Miljøpartiet de grønne (MDG) har vært notoriske i å skeivtolke meningsmålinger. Selv om det er sånn at 90 prosent støtter sykkelsatsingen i Oslo, er de jo ikke irrelevant hva de som kjenner omleggingen på livet føler. Det er jo allikevel en god konflikt.

– Hadde ikke skrevet like mye om en gate på Tynset

– Hadde dere dekket saken om det ikke var kjendiser som frontet den?

– Det er umulig å svare ja på det spørsmålet. Det at det er en eller flere kjente personer i en sak gjør at det er lettere å relatere seg til saken, den treffer en nærmere. Vi hadde jo ikke skrevet like mye om en gate på Tynset ingen visste om. Hadde det bare vært Fabian Stang og tre andre kjente personer hadde vi ikke skrevet om det, vi skriver om det fordi selve konflikten er så engasjerende. Det er så mange konfliktdimensjoner:

– Det er miljø, det er klima, det er bil og kjente personer på Oslo vest og det er rødgrønt byråd.

TV 2 har også varslet at de ønsker å svare på kritikken. Saken oppdateres når vi får svar fra dem.

Powered by Labrador CMS