Faksimile fra VG Nett.

Tajik liker ikke bildebruk

Er dette feil bildebruk av VG Nett?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da VG Nett publiserte papiravisens sak om Hadia Tajiks protest til egen partiledelse, brukte de bilde av henne med palestinaskjerf fra Stortinget. Det likte ikke Arbeiderpartipolitikeren og skrev på twitter at;

«Skal bildet være irrelevant kan de like gjerne avbilde en toppløs dame (ikke meg. :).» Sammen med teksten har hun lenket til VG Netts artikkel, samt Nettavisens versjon av samme artikkel. Hos Nettavisen hadde de først samme bildet, men byttet dette senere til et av Tajik med langt hår.

Langt hår

Fungerende nyhetsleder Mads A. Andersen i VG Nett sier til Journalisten at han har sett Hadia Tajiks frustrasjon over bildevalget. Han sier at man i redaksjonen ikke har tenkt over hva som hang rundt halsen hennes da bildet ble valgt ut. Snarere forsøkte desken å finne et bilde hvor hun ser ut som hun gjør i dag.

– Og da er det ikke veldig mye å velge i. Hun er ei blid jente som ofte smiler på bilder, så når hun langer ut mot egen regjering er det viktig at hun også har et kritisk blikk på bildet. Vi synes også det passer dårlig med et bilde av henne med langt hår ned på ryggen, når Hadia klippet seg kort like etter stortingsvalget i fjor høst, sier Andersen.

I Scanpix’ database finnes det opptil flere bilder av Ap-politikeren med kort hår og alvorlig blikk. Andersen på sin side understreker at det ikke er slik at VG Nett aktivt har skannet bildet og vurdert at det er riktig på grunn av palestinaskjerfet, snarere mener han at akkurat skjerfet ikke har noen betydning i denne sammenhengen.

Tapetsere

Tajik får gjennom dagen flere henvendelser på sin Twitter-konto om hva det er hun reagerer for. Når Ida Aalen spør hva som er irrelevant med bildet skriver hun: «Enkel test: hvis du bare ser tittel og bilde – hva tror du saken handler om da?»

Nyhetsleder Eugene Brandal Laran i Dagbladets nettredaksjon skriver til henne at dette er bildet som kommer først opp på basen til Scanpix når man søker på henne, og får tilbake spørsmål om det handler om latskap fra VG Nett siden de har valgt å bruke det.

Til Ørjaseter skriver hun at bildet gjerne må brukes, men ikke i den sammenheng det er brukt her. Fortrinnsvis i saker som handler om Palestina. Ellers kan redaksjonene heller bruke bilder av toppløse damer.

Her er lenker til eksempler på bildebruk Tajik liker.

– Mads A. Andersen, hva tenker du om kritikken hennes rundt bildevalget?

– Jeg synes det er overraskende, men jeg har ingen problemer om hun har meninger av hva slags bilder som brukes av henne på VG Nett.

Underlig

Tajik sier til Journalisten at hun synes bildet VG Nett har valgt å bruke er et godt bilde og at det gjerne må brukes igjen. Men hun synes vurderingen til VG Netts fungerende nyhetsleder er merkelig.

Det er underlig at de ikke har vurdert det dominerende elementet i bildet, noe palestinaskjerfet er.

Tajik understreker samtidig at ikke ønsker å legge føringer for hvilke bilder VG Nett bruker.

Powered by Labrador CMS