Vadseth beklager PFU-klage

Er ikke i stand til å overskue konsekvensene av redaksjonsklubbens avgjørelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sjefredaktør Hans-Christian Vadseth i Fædrelandsvennen er svært lite bekvem med redaksjonsklubbens avgjørelse om å klage egen avis inn for Pressens Faglige Utvalg. Han mener klagen vil skade mediehuset, uansett utfall.

Klubben mener utgivelsen av temaavisen «Sørlandsparken» 2. januar representerer et alvorlig brudd på Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.

På grunn av møtevirksomhet mottok journalisten.no kommentar fra Vadseth først tirsdag kveld. Han viser til at det i alle gode mediehus foregår en løpende debatt om etikk og journalistikk.

Matpakkemøter om etikk

– Det er en debatt jeg har tatt på alvor siden jeg kom til Fædrelandsvennen, hvor jeg blant annet har innført matpakkemøter der vi har hatt gode og engasjerte diskusjoner om slike spørsmål, forteller sjefredaktøren.

Vadseth viser også til at redaksjonen, i sine daglige evalueringer av produktene, ofte har refleksjoner knyttet til etiske problemstillinger. I tillegg har avisen mer formelle arenaer, som kontaktmøter, hvor det passer å ta opp slike saker.

– Ved at redaksjonsklubben har sendt en klage til PFU, uten å ha gitt seg selv og sine kolleger muligheten til å føre diskusjonen internt, stoppes muligheten for en viktig intern debatt som alle vi i Fædrelandsvennen kunne deltatt i og hatt nytte av. Det beklager jeg, sier han.

– Vil være skadelig

– Likeledes beklager jeg at klagen er sendt, fordi jeg tror at den, uansett utfall, vil være skadelig for mediehusets omdømme. Jeg er ikke nå i stand til å overskue konsekvensene av klagen og heller ikke hvilken virkning den vil få internt og eksternt, framholder Vadseth.

– I lys av det siste du sier er det naturlig å spørre om du som sjefredaktør kan leve med at dine ansatte i realiteten klager deg inn for PFU?

– Jeg har ikke mer å si enn det jeg allerede har sagt.

Avlyste internseminar

Alvoret i situasjonen går fram av et klubbreferat fra mandagens allmøte i Fædrelandsvennens redaksjon. På møtet redegjorde Vadseth for sitt syn, både på misnøyen med lønnsoppgjøret og PFU-klagen. Ifølge referatet fra redaksjonsklubben fant Vadseth, som følge av klagen, det svært vanskelig å lede et planlagt internseminar for redaksjonen lørdag. Seminaret ble avlyst fredag ettermiddag.

«Sjefredaktøren har fått spørsmål om hvorvidt avlysningen er en hevn fra ledelsen. Nei, det er det ikke. Men sjefredaktøren vil si til dem som synes en PFU-klage ikke er alvorlig, at det er den. Han skjønner selv ikke hvilke konsekvenser en slik klage kan få, han kan heller ikke overskue konsekvensene», heter det i referatet.

Powered by Labrador CMS