Journalister kan brukes til mangt. En rekke kjente mediefolk, som Jahn Otto Johansen, Tomm Kristiansen, Brita Blomquist og Torbjørn Færøvik har vært aktive som reiseledere. Nå har eventyrlyst også ført Paul Torvik Nilsen (51) inn på alternative (vann)veier.
– Det er både givende, nyttig og spennende å jobbe som reiseleder på store elver. Men jeg har ikke tenkt å gjøre det til en levevei. Det er likheter mellom de to yrkene, men også vesentlige forskjeller. Mye dreier seg om menneskekunnskap, om å få folk i tale, kommunisere, veilede, lede og lytte og om å formidle kunnskap. Men en journalist trenger ikke å være fullt så serviceinnstilt og inkluderende som en reiseleder. Som reiseleder er du både sjef og slave, flirer han.
Ulvetider
Nilsen har bred journalisterfaring, både fra frilansvirksomhet og jobber i blant annet TVNorge, NRK , Dagbladet og sist Byavisa/Byens Næringsliv i Trondheim. Han driver nå kommunikasjonsfirmaet Gode Nyheter. I likhet med mange yrkeskolleger merker han jobbtørken og de trange tidene i mediebransjen, som følge av finanskrisa. Det er hardt å skaffe nok oppdrag.
– Samtidig har de to døtrene mine akkurat forlatt redet og lever sine egne liv. Derfor bestemte jeg meg i fjor for å ta opp min lidenskap og interesse for Øst-Europa, spesielt Russland og det tidligere Sovjetsamveldet. For å kunne gjennomføre det, har jeg, sammen med min ektefelle og kjæreste gjennom 30 år, vært på flere turer østover den siste tida, forteller Nilsen.
Elvecruise
Tilfeldigheter brakte ham ut på østeuropeiske floder i sommer. Reiseselskapet Escape Travel trengte noen ekstra innbyttere som reiseledere på sine elvecruise. Nilsen fant ut at det fristet og tilbød sine tjenester og kunnskaper. Det resulterte i at han var reiseleder på et Donau-cruise i mai, fra Romania til Østerrike.
– I sommer, og senest i midten av september, ble det nye turer, på de mektige russiske elvene Neva, Svir og Volga, på Europas største innsjøer Ladoga og Onega og på kanaler bygd av politiske fanger i Stalins tid. Turene gikk fra St. Petersburg til Moskva, en rute på 1.700 kilometer.
– Krevende
Nilsen hadde ansvaret for grupper på rundt 40 norske, historie-, samfunns- og kulturinteresserte reisende i 11 dager, på elvebåter med i alt 250 passasjer fra hele verden og et mannskap på 125.
– Det var krevende, men lærerikt, også med tanke på senere journalistisk virke, forteller han.
Selv om den nye geskjeften er utpreget maritim, forsikrer Nilsen at han ikke lar rollene flyte i hverandre. Han presiserer at det aldri er aktuelt å intervjue cruisegjestene i baren om kvelden.
Russland-interesse
Nilsen studerte russisk og øststatskunnskap ved Universitetet i Oslo på slutten av 80-tallet.
– Nå oppgraderer jeg russiskkunnskapene, og planlegger å være i St. Petersburg i høst.
For 20-25 år siden, i forkant av Murens fall og sammenbruddet i Sovjet, reiste Nilsen mye rundt i Øst-Europa som journalist. Som nyhetsreporter i TVNorge dekket han enkelte av de dramatiske begivenhetene da de tidligere sovjetstatene løsrev seg. Den virksomheten stanset opp da han etablerte seg med familie.
– Jeg valgte riktig den gang og har aldri angret. Det viktigste kommer først. Men nå håper jeg å kunne bruke erfaringene mine, både fra den gang og nå, til å lage journalistikk fra Russland i tida som kommer, framholder Paul Torvik Nilsen.