Ingvil Smines Tybring-Gjedde mottok nøkkelen til sitt nye kontor av justisminister Tor Mikkel Wara i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Nils Martin Silvola
Ingvil Smines Tybring-Gjedde mottok nøkkelen til sitt nye kontor av justisminister Tor Mikkel Wara i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Nils Martin Silvola

Ny statsråd for samfunnssikkerhet:
– Tidligere uttalelser om journalister var uheldige

I fjor snakket Ingvil Smines Tybring-Gjedde om at noen journalister er ondsinnede.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) ble i dag presentert som ett av fire nye navn i Erna Solbergs utvidede firepartiregjering.

Den tidligere statssekretæren i Olje- og energidepartementet går nå inn som samfunnssikkerhetsminister i Justisdepartementet. Tor Mikkel Wara (Frp) blir sittende som justisminister.

Da hun tradisjonen tro mottok nøkkelen til sitt nye statsrådskontor i Nydalen i Oslo tirsdag, ble den nye statsråden raskt konfrontert med uttalelser hun har gitt om sitt syn på medier og journalister.

– Stoler ikke på journalister

I juni i fjor stilte den daværende statssekretæren til et bredt intervju i rights.no, nettstedet til organisasjonen Human Rights Service.

Der fortalte hun blant annet om sitt forhold til journalister, knyttet til at hun er gift med Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde som i perioder har vært omstridt og svært mye omtalt i mediene. I intervjuet sier Tybring-Gjedde selv at hun har «angst for medier».

– For å si det slik: Det koster å være kona til Christian, og det har ført til at jeg ikke stoler på journalister.

Videre sa hun:

– Jeg tør ikke knapt møte i Dagsnytt 18 eller andre politiske debatter/intervju. Jeg aner ikke hva de kan finne på. Jeg bare vet at noen er så ondsinnet, ja det er ordet, at de kan tillate seg hva som helst. Det fikk vi til de grader erfare etter 22/7. Det holdt på å knekke oss begge, og bare å snakke om det gjør at jeg får pusteproblemer.

Hun la til:

– De fleste journalister takler ikke politisk uenighet, fordi det ikke samstemmer med deres eget politiske ståsted.

– Kom ut fra en personlig sak

Tirsdag var Tybring-Gjedde opptatt av å understreke at hun ser for seg et ryddig forhold til journalister når hun nå blir statsråd. På spørsmål om uttalelsene var uheldige, svarte hun «ja, selvfølgelig».

– Uttalelsen min kom på bakgrunn av en helt konkret sak som var veldig personlig. Jeg kommer til å være tilgjengelig, jeg er ikke redd for journalister.

– Stoler du på journalister?

– Ja, det gjør jeg, sa Tybring-Gjedde, og videre:

Justisminister Tor Mikkel Wara tok imot Ingvil Smines Tybring-Gjedde på deres første dag som statsråder i samme departement. Foto Nils Martin Silvola
Justisminister Tor Mikkel Wara tok imot Ingvil Smines Tybring-Gjedde på deres første dag som statsråder i samme departement. Foto Nils Martin Silvola

– Jeg har rukket opp hånden for å få oppmerksomhet fryktelig mange ganger som statssekretær i Olje- og energidepartementet, og kan ikke huske at jeg har sagt nei noen gang, til Dagsnytt 18 eller andre journalister.

– Jeg er absolutt ikke redd for journalister. Dere gjør en viktig og god jobb for å utfordre makta, og det skal dere fortsette med, også med meg.

Men Tybring-Gjedde hadde ikke anledning til å fortsette å være tilgjengelig for de oppmøtte journalistene i Nydalen etter en kort felles presseseanse på kontoret.

Personlige intervjuer må trolig vente til en annen dag, fikk Journalisten opplyst.

Powered by Labrador CMS