Ille mye bedre før

Det er ikke bare i Fredriksstad Blad alt var så mye bedre før, i hvert fall om man spør forhenværende medarbeidere. Men nå er det dokumentert for FBs del. Mandag var nær 100 forhenværende og nåværende FB-medarbeidere samlet til mimrekveld under mottoet «Ille mye bedre før eller aldri så bra som nå». Tor Andersen i P4 fortalte kveldens beste historie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bare noen få meldte avbud da sjefredaktør Erling Omvik gjennomførte sin store kongstanke: å invitere samtlige nåværende og forhenværende redaksjonelle medarbeidere i avisen til en skikkelig mimrekveld med kåring av tidenes beste FB-historie. Etter omvisning på FB-huset (mest overhørte replikker: «der satt jæ!», «næmen, har dere pussa opp?») og gruppefotografering foran huset, var det middag i Handelens Hus og kåring av beste «ankedote», som juryleder og featuresjef John Johansen kaller det.

Og for å avsløre det viktigste med en gang: Beste historie kom ikke fra Georg Apenes (Stein-Ove Grønsund var ikke engang med i konkurransen, selv om han vant vorspielet). Tvert imot var det P4s Tor Andersen som stakk av med prisen (et sort-hvitt-bilde av tidligere journalist og nåværende Caravan-sjef Kjell Tob. Mønnich) for en historie om hvordan han og samme Mønnich lurte en fotograf som etter åpningen av Hawk-klubben i Fredrikstad hadde tatt private bilder av en Oslo-dame på skrivebordet sitt. På videoklippet kan du høre Andersen fortelle historien med egne ord.

Hard konkurranse

Men konkurransen om beste historie var hard. Åtte medarbeidere var forhåndsutvalgt for å levere sine bidrag, men det må sies at det var foruroligende mye «innflyttere» blant dem. Kun én, og han var attpåtil opprinnelig typograf, men nå integrert, presterte en historie på skikkelig Fredrikstadmål, men ikke engang dét fikk han ekstrapoeng for i den gamle Høire-avisen.

Nils Øy bidro imidlertid overraskende muntert og fortalte litt fra festlivet i gamle Fredriksstad Blad. En gang det ble drukket litt ekstra, måtte en av medarbeiderne regelrett kaste opp. Han valgte redaksjonens do, men unnlot å lukke døra med den følge at disponent Olsen dukket opp. Disponenten tok sigaretten ut av munnviken og bemerket tørt: «Det er feil ende, unge mann.»

Heldigvis hjertefeil

Eldste deltaker på festen var 82-årige Ruth Holbæk-Hanssen, senere mangeårig medarbeider i Bergens Tidende og Hirschfeldtpris-innehaver (den andre fra Fredriksstad Blad i tillegg til Terje Gustavsen som fikk den for reportasjer i Aftenposten). Hun sluttet i FB 1942, da avisen ble nazifisert.

I et intervju med «gamleredaktøren» Erik Skogstrøm under den eneste seriøse del av sammenkomsten, fortalte hun fra et langt og turbulent journalistliv.

Da nazistene gjennomførte nazifiseringen av pressen kunne man ikke slutte uten grunn, det ble sett på som opprørsk og medførte arrestasjon.

- Jeg hadde heldigvis en mor med dårlig hjerte, og det holdt, fortalte hun med et smil.

Powered by Labrador CMS