Illustrasjon. Foto: Espen Moe

Etterlyser redaktøransvar på nett

Ny straffelov vedtas før sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening mener det er uheldig at norske redaktører fortsatt ikke skal ha strafferettslig redaktøransvar for sine nettmedier. Fra 1. januar i år er redaktørens uavhengighet fra medieeier lovfestet i den nye medieloven. Den redaksjonelle friheten er garantert for alle medier, også de som publiseres digitalt. Men redaktørens ansvar gjelder fortsatt ikke for nettmediene, skriver Dagsavisen torsdag.

Mangler samsvar

I forslaget til ny straffelov, som trolig vedtas før sommeren, skrives ingenting om hvorvidt redaktørens straffeansvar skal gjelde på nett. Det særlige redaktøransvaret i straffeloven vil derfor, etter regjeringens forslag, fortsatt begrenses til å gjelde trykt skrift og kringkasting.

– Det bør være samsvar mellom reglene om frihet og ansvar. Et logisk regelverk er med på å skape den tilliten som pressen trenger, sier Ina Lindahl, advokat i NJ, til Dagsavisen.

Også Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, mener mediebrukerne har krav på å vite hvem som har ansvaret, uavhengig av publiseringsformat. I dag er det kun Vær Varsom-plakaten som inneholder formuleringer om redaktørenes nettansvar.

Når det gjelder spørsmålet om redaktøransvar på nettet, heter det i odelstingsproposisjonen om endringer i straffeloven at dette vil kreve «en bredere vurdering enn hva det er mulig å gjennomføre i forbindelse med revisjonen av straffeloven».

Regjeringen mener ifølge Dagsavisen at hvis den lar redaksjonelt straffeansvar gjelde på nett, vil alle som har en nettside med eksternt brukerinnhold, selv kunne holdes strafferettslig ansvarlig for innholdet.

Powered by Labrador CMS