Advarer mot Telenor

BODØ (Journalisten): Dagbladets kommentator Jan Omdahl advarer mediebransjen mot å inngå uhellige allianser med Telenor om internettsamarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var en lydhør forsamling med nær 150 MBL-topper som fikk høre Jan Omdahls formaninger og advarsler mot Telenor. Omdahl skildret det ideelle internett, der ingen blir diskriminert, og advarte mot at noen får tøyse med nettets grunnleggende virkemåte.

Han hevdet at Telenors utmeldelse av nettknutepunktet NIX var uttrykk for en industriell tenkning som på sikt kan bære veldig galt av sted. Omdahl frykter at dagens internett kan bli erstattet med et lagdelt betalingsinternett som likner mye på kabel-tv.

Investeringsbehov

– Telenor sier at de ikke stenger noen ute, men samtidig vil de la innholdsleverandører betale for å bli prioritert. Hva da med dem som ikke kan betale for å bli prioritert?, spurte Omdahl.

Telenor på sin side har hevdet at deres utmeldelse av NIX og kravet om at innholdsleverandører som Schibsted og NRK skal betale for seg, ikke har å gjøre med dagens internettbilde, men er for å skaffe ressurser for å bygge ut nettet videre.

Divisjonsdirektør Berit Svendsen i Telenor mener at etter hvert som streaming, web-tv og liknende ressurskrevende netttjenester blir vanlig, står Telenor foran betydelige investeringer i infrastruktur og dette må betales.

Svendsen sa imidlertid at Telenor nå vurderer å melde seg inn igjen i NIX i løpet av året.

Største sivilisatoriske framskritt

Jan Omdahl betegnet internett som intet mindre enn et av de største sivilisatoriske framskritt i menneskehetens nyere historie. Men han mener at internett ikke er «en ny mediekanal», slik man fort kan forledes til å tro om man jobber i mediebransjen. Omdahl mener at internett er mye mer; en plattform for kulturell, sosial, mediemessig og demokratisk utvikling.

Og han la til:

– Det interessante er at knapt noe av denne utviklingen er initiert i mediebedriftenes eller de store teknologiselskapenes styrerom. Nei, det er på gutterommene og i garasjene det skjer, sa Omdahl og nevnte nyskapninger som Google, MySpace, YouTube, Facebook og BitTorrent.

Dobbeltroller

Jan Omdahl tok også opp Telenors mange roller som landets største nettleverandør og eier av teleinfrastruktur, samtidig som selskapet også blir en stadig mektigere aktør på innholds- og tjenestesiden.

– Telenors roller med egne innholdstjenester og som stor medieeier i blant annet A-Pressen, TV 2, Canal Digital, Nordisk Televisjon og RiksTV er problematisk, sa han.

Omdahl mener vi trenger en bred politisk debatt om hvor mange sider av bordet Telenor skal få sitte på i det norske nettverks- og mediesamfunnet.

Powered by Labrador CMS