Krever slutt på anonym sjikane

Høyre-leder Erna Solberg og informasjonsrådgiver Jarle Aabø er blitt utsatt for grov sjikane på sine NA24-blogger. De krever slutt på praksisen med anonyme debattinnlegg på nett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I likhet med andre nettaviser legger næringslivsavisa NA24 fortløpende ut ukontrollerte og anonyme debattinnlegg fra leserne. Både Erna Solberg og Jarle Aabø, som har blogget for NA24 det siste året, har opplevd å få krenkende kommentarer og personkarakteristikker mot seg.

Journalisten har sett eksempler som er svært grove, sett i forhold til både presseetikken og lovverket. De mest ytterliggående innleggene er nå fjernet av NA24.

– Jeg anbefaler at debattantene må skrive under med fullt navn. Det kan bidra til å få vekk de verste utslagene. Det er tydelig at noen har behov for å kvitte seg med personlig gørr, og da blir resultatet en forsøpling av debatten, sier Erna Solberg.

Sjikane

Hun sier at innleggene grovt sett er fordelt på tre kategorier. Enkelte inneholder saklige innvendinger og kommentarer på innholdet i kronikkene, mens andre åpenbart er skrevet av politiske motstandere og representanter for andre partier.

– Så har vi de direkte usaklige innleggene. De er skrevet av anonyme som tydeligvis har glede av å sjikanere andre. Jeg tror at teknologien gjør at mange av dem ikke forstår at innleggene går ut over andre, de innser ikke at det er mennesker i andre enden. Det er viktig å ha muligheten til å oppspore dem, blant annet ved å sjekke ip-adressene, slik at vi kan gjenoppfriske folkeskikken, mener Solberg.

– Tar du deg nær av slike innlegg?

– Det kan jeg ikke, for det er vel akkurat det slike personer ønsker. Jeg synes heller ikke de skal få bestemme hvordan man bruker et forum for ytringsfrihet, og derfor ser jeg ikke behov for sensur. Men NA24s redaktør må sørge for å fjerne de verste innleggene, sier Solberg.

Debattstans

Jarle Aabø, informasjonsrådgiver og tidligere journalist i NRK og Dagens Næringsliv, har i motsetning til Solberg krevd at NA24 stanser lesernes mulighet til å skrive innlegg på hans blogg. Også Aabø har fått grove og sjikanøse innlegg mot seg i kjølvannet av kronikker han har lagt ut på bloggen, og NA24 har innfridd kravet.

I dagens papirutgave av Journalisten gir Aabø uttrykk for forbannelse og skuffelse over at norske redaktører bidrar til en slik forsøpling. I tillegg til at han selv er blitt utsatt for grovt krenkende innlegg, blant annet med usannheter om straffbare forhold, forteller Aabø at han har sett anonyme innlegg etter NA24-kronikker med påstander mot enkeltpersoner om voldtekt, barnemishandling, pedofili og underslag.

– Ukultur

– Bidrar du ikke til å innskrenke ytringsfriheten ved å nekte leserne å kommentere bloggen din?

– Å utsette debattanter for grove straffbare ærekrenkelser har intet med ytringsfrihet å gjøre. Man kan injuriere folk på det groveste, under redaktørenes beskyttelse. Jeg er redd for at denne ukulturen, anarkiet, som redaktørene tillater på nett, kan bli oppfattet som helt grei av enkelte aktører. Da blir jo direktesendinger i radio og på tv livsfarlige, mener han.

På bakgrunn av sine egne opplevelser tar Aabø nå initiativ til en debatt om å fjerne muligheten til å få publisert anonyme innlegg hos nettavisene. I tillegg mener han det bør innføres krav om forhåndskontroll av innleggene.

Redaktørnekt

I forbindelse med revideringen av Vær Varsom-plakaten høsten 2005 ble det diskutert om det kan stilles ulike etikk-krav til debatter på nett og i papir. Norsk Journalistlag gikk inn for forhåndskontroll av nettdebatter, mens Norsk Redaktørforening nektet. Dermed ble den gamle regelen i punkt 4.17 stående.

Powered by Labrador CMS