– Våkn opp, Aabø

NA24-sjef Inge Berge beklager at det har sluppet gjennom injurierende innlegg mot Erna Solberg og Jarle Aabø. Han mener imidlertid at Aabø må innse at journalister blir angrepet hardere enn før.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Nettet har endret debattformen. Jarle Aaabø må våkne opp og innse at det er en annen mediehverdag nå, som han som informasjonsrådgiver må forholde seg til i en annen grad enn da han var avisjournalist. Dagens journalister må tåle å bli angrepet i sterkere grad enn før. Derfor er jeg betenkt over at Aabø har krevd at vi stenger debatten på hans blogg hos oss, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør i NA24, Inge Berge.

Berge innrømmer at det av tekniske årsaker er sluppet gjennom enkelte svært grove debattinnlegg mot Erna Solberg og Jarle Aabø. Dette vil NA24 nå rydde opp i, men Berge avviser forhåndskontroll og krav om fullt navn under innlegg.

Overså sjikaner

– Vi liker ikke at slike feil skjer. Vi skal ikke ha slik dritt, og det jobber vi nå med å unngå. Når det gjelder nettdebatten så har vi kontroll. Jeg selv eller andre varsles automatisk via mail og ser over alle tvilsomme innlegg, i løpet av tre minutter etter at de er publisert. Problemet med bloggene er at vi ikke har samme tekniske mulighet for varsling, og derfor må vi lese gjennom dem manuelt. Vi har rett og slett oversett de groveste innleggene, men de er fjernet nå, sier Berge.

Han understreker at NA24 jobber med å få på plass samme varslingsteknologi på bloggene som for debattinnleggene.

Nei til forhåndskontroll

– Jeg ønsker ikke at vi skal tiltrekke oss dårlige elementer som bidrar til en useriøs debatt. Vi ønsker en skikkelig debatt med ordentlige mennesker.

– Men er det ikke da en idé å innføre forhåndskontroll?

– Nei. Vi ønsker en levende debatt, og da kan vi ikke ha forhåndskontroll. Så enkelt er det. Det dreier seg ikke om kommersielle hensyn og antall klikk. Hvis du ikke åpner for anonyme innlegg uten forhåndskontroll, så får du ingen debatt.

Skuffet og betenkt

Berge er skuffet og betenkt over at Aabø ikke lenger ønsker debattinnlegg på sin blogg.

– Det er betenkelig at Aabø, som har gått ut knallhardt mot en rekke norske ledere, tar seg så nær av å få beskyldninger på sin blogg. En så profilert og meningssterk mann må tåle å få en god del tilbake. Vi så over en del innlegg og synes de var helt OK, men han selv reagerer altså veldig sterkt, framholder Berge.

Tøffere kritikk

NA24-sjefen mener også det er betenkelig hvis Aabø ikke har fått med seg den endringen som har skjedd i dagens mediesamfunn, med en nettdebatt der leserne kan gå tøffere inn på det journalistene skriver.

– Vi må leve med at vi blir angrepet mye tøffere enn før. På nett får du realtime tilbakemelding hvis du gjør noe feil. Det må dagens journalister tåle.

– Oppfatter du som redaktør at det er et nederlag for ytringsfriheten at dere har måttet stanse debatten på Aabøs blogg?

– Jeg ser det betenkelige i det. Aabø har gått så langt at han ikke ville skrive for oss hvis vi ikke fjernet muligheten for kommentarer. Det har vi akseptert inntil videre. Vi slipper til mange, men skal selvsagt være påpasselige i forhold til sjikanøse innlegg. Vi stanser også debatten knyttet til enkelte nyhetssaker, når vi ser at vi ikke klarer å håndtere alle innleggene, sier Berge.

Anonymitet

De fleste av de store nettavisene tillater ukontrollerte, anonyme innlegg, men både VG Nett, Dagbladet.no og bt.no har innført krav om identifisering via mobilnummer eller e-postadresse.

Adressa.no gjennomfører forhåndskontroll, men tillater anonyme innlegg. Deskjournalistene leser gjennom samtlige debattinnlegg før de blir publisert. Innleggene må undertegnes med fullt navn, eller med nick (kallenavn). Brukerne kan også oppgi epostadresse. Adressa.no har en høyere terskel for å publisere innlegg uten navn eller epostadresse, enn hva tilfellet er med innlegg med fullt navn. Epostadresser blir ikke kontrollert, men primært brukt dersom avisa ønsker å komme i dialog med brukeren.

Også Aftenbladet.no forhåndskontrollerer debattinnlegg, og krever i tillegg at innleggene undertegnes med fullt navn. Det forhindrer imidlertid ikke at nicks forekommer.

Powered by Labrador CMS