22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september i fjor. Nå er en av journalistene som dekket dødsfallet, stilt for retten.

Pressefrihet i Iran

Journalist som avslørte Aminis død, stilles for retten i Iran

Journalisten som avdekket Mahsa Aminis død i moralpolitiets varetekt i Iran i september i fjor, avviste alle anklagene da rettssaken mot henne startet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

30 år gamle Niloufar Hamedi har sittet varetektsfengslet siden hun i september i fjor ble pågrepet for å ha dekket begravelsen til Masha Amini. Tirsdag startet rettssaken mot henne i en domstol i Teheran.

Hamedi er tiltalt for propaganda mot staten og konspirasjon mot nasjonal sikkerhet, lovbrudd som potensielt medfører dødsstraff.

I et innlegg på Twitter skriver ektemannen Mohammad Hossein Ajorlou at Hamedi i retten framholdt at «hun hadde utført arbeidet sitt som journalist innenfor rammen av loven og ikke iverksatt noen tiltak mot Irans sikkerhet».

Familien fikk ikke være i rettssalen, og forsvareren «hadde ikke en sjanse til å presentere saken sin», skriver ektemannen videre.

Sammen med journalisten Elahe Mohammadi var 30-åringen den første som fortalte omverdenen om Aminis dødsfall, en hendelse som utløste store demonstrasjoner i landet. Minst 537 demonstranter skal siden være drept i sammenstøt med iranske sikkerhetsstyrker siden.

Også Mohammadi er tiltalt for det samme som Hamedi, og rettssaken mot henne startet mandag.

Reportere uten grenser har omtalt begge rettssakene som «en skam». I tillegg til de to kvinnene er minst 52 andre iranske journalister pågrepet i forbindelse med protestene etter Aminis død, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ).

Powered by Labrador CMS