Kadafi Zaman forteller om barndomsvennen Tor som har blitt fremmedkriger i Ukraina i den nyeste episoden av «Norge bak fasaden».
Kadafi Zaman forteller om barndomsvennen Tor som har blitt fremmedkriger i Ukraina i den nyeste episoden av «Norge bak fasaden».

«Norge bak fasaden» på TV 2

Kadafi Zamans barndomsvenn er fremmedkriger:
– Kom som et sjokk

Fikk nyheten under innspilling av dokumentar om norske fremmedkrigere i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

I den nye sesongen av dokumentarserien «Norge bak fasaden» på TV 2, møter reporter Kadafi Zaman og kollega Janne Amble norske privatpersoner som forlater hjemlandet og risikerer livet for å kjempe for Ukraina.

Flere fremmedkrigere står fram med navn og ansikt for første gang.

For Zaman ble arbeidet med episoden veldig personlig da han fant ut at en av barndomsvennene hans, Tor, er en av de som har dratt til fronten.

– Å få vite at en jeg har kjent siden jeg var fem år gammel hadde reist ned – det kom som et sjokk, sier Zaman til Journalisten.

Da Zaman fikk nyheten sto han midt i innspillingen av episoden og hadde allerede satt seg godt inn i temaet og møtt flere fremmedkrigere, blant annet ved å reise til Polen. Målet var å forstå hva som driver dem, hva de er villige til å dø for, og ikke minst – hva de er villige til å drepe for.

Zaman skriver mer om dette i kommentaren «Barndomsvennen min ble kriger i Ukraina» på TV2.no.

Dagboken til en fremmedkriger

TV 2-reporteren tok kontakt med Tor og fikk svar gjennom en kryptert app om at han befant seg i Ukraina.

– Siden har jeg fått nesten daglige tekstmeldinger, masse bilder og videoer. Det gav et sjokkerende innblikk i det som kan beskrives som dagboken til en fremmedkriger.

For Zaman og hans kollega var det naturlig å inkludere Tor i dokumentaren.

– Det hadde vært rart å ikke ha ham med. Særlig når man har en venn som er villig til å dele så mye og som man har en fortløpende dialog med. Men det er viktig å diskutere dilemmaene som kommer med dette, og være åpen, sier Zaman.

– Og så merket jeg at jeg kanskje var litt mer Kadafi og litt mindre journalist når jeg var med ham. Man kan høre det litt på tonefallet, og det ble litt mer banning enn vanlig, sier han ærlig.

– Risikerer å dø

Zaman var nysgjerrig på hvorfor vennen tok valget om å dra til Ukraina. Han mener det er mange måter å hjelpe et land i nød på, som gjennom innsamling av penger eller nødsarbeid.

– Det å ta til våpen er ganske ekstremt, for du risikerer jo å dø. Og det er det episoden handler om: Hvorfor velger fremmedkrigerne å slåss for et annet land? Tor hjalp meg å forstå det bedre. Han klarer å forklare det.

Zaman mener Tors åpenhet vil gjøre at de kommer nærmere seerne med episoden.

Barndomskompisen forklarte blant annet at det er krevende å dra ut i krig, men at han ikke klarte å se på de overgrepene som ble gjort mot den ukrainske befolkningen.

Dette bildet er det siste Tor sendte til Kadafi Zaman fra Ukraina. Han er nummer tre fra venstre. Nå har han kommet hjem til Norge og planlegger foreløpig ikke å dra tilbake.
Dette bildet er det siste Tor sendte til Kadafi Zaman fra Ukraina. Han er nummer tre fra venstre. Nå har han kommet hjem til Norge og planlegger foreløpig ikke å dra tilbake.

Identifiserende innhold

Da Zaman tok kontakt med Tor og spurte om han ville delta i dokumentaren, sa Tor først at han ønsket å være med som åpen kilde. Etter å ha vært i Ukraina for andre gang, ombestemte han seg og ønsket anonymisering av hensyn til familien sin.

TV 2-redaksjonen gikk flere runder med presseetiske vurderinger om hvilke bilder, videoer, private barndomsbilder og personlig informasjon som skulle deles med seerne.

– Han er stolt av det han har gjort. Samtidig har han en familie, og mulige represalier er noe som må tas i betraktning.

Mengden beskrivelser i form av tekst, bilder og videoer som Zaman fikk inn av Tor var betraktelig, sier reporteren.

Det aller meste har ikke blitt brukt av TV 2 fordi innholdet er både veldig sterkt og identifiserende, forklarer Zaman.

– Men det å snakke med ham, og følge ham gjennom hele den perioden, har gitt meg et spesielt innblikk. For eksempel fikk jeg innblikk i hvor vanskelig det faktisk er å dokumentere i slike situasjoner. Det er krig. Man kan ikke bare løpe ut og filme. Soldatene har ikke lov til det, sier han.

– Ikke nyhetsjournalistikk

Journalisten lurer på om Zamans inhabilitet i saken ble et tema for diskusjon. Han svarer at det viktigste i dette tilfellet er åpenhet rundt relasjonen.

Det blir et poeng i dokumentaren at Zaman selv kjenner en fremmedkriger, og blir dermed en del av historien.

Dette hadde ikke egnet seg som nyhetsjournalistikk, mener han.

– Men det passer inn i dokumentarformatet. Det bidrar til noe, at de man kjenner og står nært kan bli fremmedkrigere. Da blir det ikke så fjernt lenger.

Powered by Labrador CMS