Med Israel for freds kampanje mot OD er klaget inn til PFU. Foto: Reuters / NTB scanpix
Med Israel for freds kampanje mot OD er klaget inn til PFU. Foto: Reuters / NTB scanpix

Klaget inn ni aviser for annonse som kobler KFUK-KFUM til jødehat

VG og Fevennen har beklaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ni aviser publiserte i oktober i fjor fire ulike annonser fra organisasjonen Med Israel for fred (MIFF), med tittelen «Derfor bør alle DROPPE Operasjon Dagsverk», som alle var et angrep på innsamlingsaksjonen Operasjon Dagsverk (OD).

Aksjonen ga i fjor pengene til ungdom i Palestina, gjennom organisasjonen KFUK-KFUM Global. De klaget inn de ni avisene til PFU for å trykke annonsen, og onsdag i neste uke skal klagene behandles i utvalget.

Klager reagerer særlig på et bruken av navn og bilde i annonsene av to aktivister på 12 og 17 år, som begge bor i Palestina.

«Når Ahed og Janna blir frontet med fullt navn og i Janna sitt tilfelle, bilde, kan dette være farlig. Særlig fordi annonsøren skriver om alvorlige falske anklager som ikke enkelt kan frikobles fra Janna eller Aheds navn», skriver de.

De mener også at annonsene feilaktig kobler KFUK-KFUM Globals standpunkt om boikott av Israels okkupasjon med jødehat.

I annonsene står det at «OD er en gedigen anti-israelsk kampanje», og at de indoktrinerer skoleelever til hat mot eller negativt syn på Israel spesielt og jøder generelt.

To av avisene – VG og Fædrelandsvennen – har ifølge Medier24 beklaget at annonsen kom på trykk. Disse har KFUK-KFUM Global kommet til enighet med gjennom en minnelig løsning.

Klagene mot de resterende sju avisene skal behandles ordinært av utvalget førstkommende onsdag. Avisene har svart individuelt på klagene, og sakene behandles hver for seg.

LES ALLE SAKSPAPIRENE MED TILSVAR HER:

PFUs behandling vil bli strømmet her på Journalisten.

Powered by Labrador CMS