Kirurgiskandalen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saksfakta: Lørdag 26. juni avslørte VG og Avisa Nordland at flere pasienter ved Nordlandssykehuset i Bodø hadde fått fjernet organer uten å ha kreft. Totalt ble 15 sykehusoperasjoner siden 2004 gransket, hvorav 13 var utført av to navngitte leger. Både klinikksjef Hans Torbjørn Kvig Rydningen og sykehusdirektør Eivind Solheim gikk av som følge av avsløringen. Nylig har også styreleder Stig Fossum bedt om avløsning.

(Nordland legeforening og Nordlandssykehuset klaget flere av artiklene inn for PFU, men i behandling tirsdag 14.12. konkluderte utvalget med at Avisa Nordland ikke hadde brutt god presseskikk.)

Ballen begynte å rulle da de to avisene kunne fortelle historien om pasienten Lillian Olsen. Hun fikk blant annet fjernet bukspyttkjertelen, milten og deler av tynntarmen, men viste seg i etterkant å være frisk.

Sykehuset innrømmet at bare én av fire pasienter som ble operert for kreft i løpet av et halvt år faktisk hadde kreft. Det ble avslørt at en rekke kompliserte operasjoner hadde blitt foretatt ved Nordlandssykehuset, selv om de ikke hadde autorisasjon til å gjennomføre denne typen operasjoner. I en revisjonsrapport som kom tidligere i høst får sykehuset sterk kritikk, blant annet for å ha manglet et felles system for å melde avvik.

– Inger Anne Lillebø, sammen med kollega Øyvind Johansen fikk du tidligere i høst Helgeland og Salten Journalistlags pris for dekningen av kirurgiskandalen. Hadde du forventet at saken skulle få så store konsekvenser?

– Jeg skjønte helt fra starten at den var svært omfattende og svært alvorlig, så jeg var nokså sikker på at den ville få konsekvenser. At klinikksjefen måtte gå var derfor ikke overraskende, men at også sykehusdirektøren måtte fratre sin stilling hadde jeg vel ikke regnet med.

– VG kom med sin første avsløring samme dag som dere. Irriterende eller mer en lettelse at dere ikke sto alene i kampen mot en så mektig lokal aktør?

– Vi var klar over at også VG satt på saken, så det var ikke noe sjokk at de kom samme dag som oss. For oss var det heller stimulerende å se at vi klarte å hevde oss i forhold til VG. Alle involverte parter bor i vårt nedslagsfelt, og den nærheten gjorde saken litt mer unik for oss.

Powered by Labrador CMS