Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ledet en operasjon i Afghanistan som ifølge VG endte med at feil mann ble pågrepet.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ledet en operasjon i Afghanistan som ifølge VG endte med at feil mann ble pågrepet.

– Kjenner meg ikke helt igjen i beskrivelsen VG kommer med

Forsvarssjefen mener nylige VG-saker er forenklet og unyansert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I artikkelen «Heltehistorien», om en operasjon nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen ledet i Afghanistan i 2007, viser VG til informasjon om at feil mann ble pågrepet.

«Det var aldri noen Taliban-leder som ble tatt til fange», slår VG fast i artikkelen, blant annet basert på informasjon fra Wikileaks-materiale.

– Jeg var direkte involvert i operasjonen og kjenner meg ikke helt igjen i beskrivelsen VG kommer med, skriver forsvarssjefen i et innlegg med tittel «Afghanistan fremstilles forenklet og unyansert over femten år etter», publisert hos Forsvarets forum tirsdag.

I innlegget gir forsvarssjefen sin egen beskrivelse av hvordan oppdraget utspilte seg da en Taliban-leder skulle pågripes i Tagab-dalen, og skriver at han er «sikker på at vi pågrep den mannen som ble utpekt av etterretningen vi hadde tilgjengelig der og da».

– Personen som ble pågrepet hevdet selvsagt at han var uskyldig. Jeg vet fortsatt ikke hvilken rolle han egentlig hadde, men helt uskyldig var han ikke, skriver Kristoffersen, og skriver at han er overrasket over at journalistene i VG «synes å legge til grunn at han var uskyldig».

VG beskriver at amerikansk etteretning på kort tid konkluderte med at mannen ikke var Taliban-lederen som var målet for operasjonen, men en håndverker.

«Fangen foran dem sto nok på Talibans side. Afghansk etterretning mistenkte ham for å smugle våpen for Taliban. Men han snakket sant om hvem han var, konkluderte de», skriver VG, som også har fått samme beskrivelse på reportasjebesøk i Tagab-dalen.

Forsvarssjefen står fullt og helt for alt om operasjonen i boka hans «Jegerånden», og ville fortalt akkurat den samme historien til Afghanistan-utvalget i dag, skriver han videre.

I boka beskriver han at «det var én leder mindre igjen i dalen», men Kristoffersen så aldri rapportene der det gikk fram at feil mann ble pågrepet, har han uttalt til VG.

VG ved nyhetsredaktør Tora Berg Håndlykken opplyser til Journalisten at de ikke har behov for å svare på Kristoffersens innlegg på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS