May Andrine Gran. Foto: Birgit Dannenberg

Vant over Aftenposten

Oslo tingrett gir journalist medhold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mot slutten av januar møtte journalist May Andrine Gran sin arbeidsgiver Aftenposten i Oslo tingrett. Gran har tidligere jobbet for både Aftenposten og avisens lokale satsinger. Da Aftenposten kuttet i kostnadene var det flere av journalistene i Lokal Aften som gikk fordi de var i prosjektstillinger, og fikk med sluttpakker på veien ut.

Gran på sin side mente hun ikke var i prosjektstilling, men hadde krav på fast jobb, noe hun mener hun også ble lovet underveis fra ledelsen.

Forskjellig

Aftenposten med redaktør Kjersti Løken-Stavrum i spissen argumenterte at journalistene som arbeider for Lokal Aften ikke har noen rett til redaksjonelt arbeid i resten av avishuset. Bakgrunnen for argumentasjonen er at Aftenpostens ledelse mener at journalistikken som begås i lokalsatsingen er så forskjellig fra den øvrige produksjonen at den ikke kan sammenlignes.

Løken-Stavrum og Aftenpostens advokater viser blant annet til at journalistene som arbeider i Lokal Aften skriver på mal, det er ukentlige publikasjoner og saker av småskala og skiller seg derfor kraftig fra den øvrige journalistikken i huset.

Onsdag er det klart at Aftenpostens argumentasjon ikke holdt. En enstemmig dom fra Oslo tingrett har slått fast at Gran har rett på fast arbeid i Aftenposten.

– Jeg er ansatt i Aftenposten fra 1. april, og Aftenposten skal betale saksomkostninger i tillegg til at de skal betale en erstatning, forteller Gran på vei til vinterferie.

Støtte

Telefonen til Gran har ikke stått stille etter at dommen ble kjent i Aftenpostens lokaler. Kollegene i avishuset skal ha vært en enorm støtte for henne, og hun sier at de tilbakemeldinger og den backingen hun har fått fra dem har gjort at hun har følt seg ønsket i avisen.

Det er viktig for Gran da hun om litt over en måned tropper opp i redaksjonen i Postgirobygget igjen. Siden september har hun vært vikar i lettlestavisen Klar Tale hvor hun hadde sin siste arbeidsdag tirsdag denne uken.

Selv om dommen ikke er rettskraftig ennå, håper og ser hun fram til å komme tilbake på jobb i avisen hun møtte i retten.

– Ja, det er jo det som har vært hovedkravet mitt hele veien – å bli ansett som en fast ansatt. Selv om jeg ikke har basert livet mitt rundt det, jeg har lagt andre planer som jeg må revurdere. Jeg må tenke litt på det, og så må jeg snakke med Aftenposten for å høre hva de tenker nå.

Anke

Redaksjonsklubbens leder Gunnar Kagge håper at man nå er ferdig med saken, og at ledelsen ikke vil anke den. Aftenpostens ledelse har to uker på seg til å eventuelt anke til lagmannsretten.

– Vi synes det er veldig, veldig gledelig. Vi har jobbet mye med alle som var på Lokal-redaksjon og May Andrines situasjon var spesiell – det har vi fått et rettslig gjennomslag for, det er veldig bra.

Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd forteller at de tar dommen til etterretning, og så snart Kjersti Løken Stavrum er tilbake fra ferie, vil de sette seg ned og vurdere dommen.

Powered by Labrador CMS