Anders Lie Brenna bidro i arbeidet med å endre «selvmordspunktet» i Vær varsom-plakaten.
Anders Lie Brenna bidro i arbeidet med å endre «selvmordspunktet» i Vær varsom-plakaten.

Omtale av selvmord

Savnet en telefon fra lokalavisen da sønnen tok sitt liv

Anders Lie Brenna deltar nå i den danske debatten om dekningen av selvmord.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha vært åpen om sin sønns selvmord i Norge, har Anders Lie Brenna engasjert seg i den danske debatten om hvordan mediene skal dekke temaet. Først i et debattinnlegg i danske Journalisten, og nå i helga i et større intervju i Jyllands-Posten.

I intervjuet med den danske avisen, forteller EnergiWatch-redaktøren at det var en telefon han savnet da sønnen Carl tok sitt eget liv 19 år gammel, høsten 2020. 

Samtalen han savnet var fra lokalavisen. Hadde sønnen blitt utsatt for en forbrytelse eller blitt drept i trafikken, hadde det blitt en sak i avisen, men fordi det var snakk om selvmord, ble det ikke skrevet noe.

– Når pressen ikke skriver om selvmord, sender det et signal om at hvis du tar ditt eget liv, blir det helt stille og verden går videre som om ingenting har skjedd, sier Brenna til Jyllands-Posten. 

Endret VVP

Her hjemme har Brenna også engasjert seg for mer åpenhet om selvmord i mediedekningen, og han var en del av Norsk Presseforbunds (NP) utvalg som foreslo å endre Vær varsom-plakatens «selvmordspunkt». En endring som NP-styret vedtok på tampen av fjoråret

Punktet sier nå at ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk er det god presseskikk å vektlegge en nøktern fremstilling. Tidligere sto det at mediene skulle være varsomme med å omtale selvmord. 

I Danmark er også de presseetisk retningslinjene for omtale av selvmord nylig blitt endret. Mens det tidligere sto at selvmord ikke bør omtales, er dette nå endret til at mediene skal ta mest mulig hensyn når selvmord omtales. 

– Tankevekkende

Både EnergiWatch, hvor Brenna jobber som redaktør, og Jyllands-Posten eies av det danske mediekonsernet JP/Politikens Hus. Her har konsernsjefen Stig Kirk Ørskov lagt merke til Brennas engasjement. 

I et innlegg på LinkedIn, beskriver han Brennas bidrag til den danske debatten som «ytterst tankevekkende».

Powered by Labrador CMS