Emil Bekkevold har litt mindre å rutte med på grunn av prisvekst og høye renter. Da han fortalte om egen situasjon til FriFagbevegelse, ble stemningen heftig.

Kommentarfeltet kokte over da Emil (41) ble intervjuet om økonomien sin: – Grenset nesten til trusler

Tror flere kan vegre seg for å stille som kilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Over 300 innlegg hamret inn i kommentarfeltet på Facebook etter at FriFagbevegelse.no denne uka publiserte en sak om Emil Bekkevold og hans økonomiske situasjon.

Bekkevold er 41 år gammel, bor alene og jobber som lydtekniker med en fast årsinntekt på rundt en halv million kroner. I artikkelen forklarer han hvordan livet har blitt dyrere etter økningen av renter og snakker om de små endringene han har gjort for å få endene til å møtes.

Mer skulle det ikke til før kommentarfeltet på Facebook kokte over:

– Det var en knallhard dag i går. Det grenset nesten til trusler i tilbakemeldingene. Det fikk meg til å tenke godt gjennom om jeg i det hele tatt burde ha stilt opp eller gjort ting annerledes, sier Bekkevold til Journalisten.

I kommentarfeltet blir Bekkevold blant annet anklaget for å ta på seg en offerrolle. Flere mener at han har god lønn, og ingenting å klage over. Dette selv om Bekkevold selv uttaler tydelig i artikkelen at han forstår at mange i samfunnet er i verre situasjoner enn ham.

Kritiserer nettvinkling

Saken om Bekkevold skulle i utgangspunktet være en del av en serie, der FriFagbevegelse belyste hvordan prisvekst og rentehopp slår ut for folk i ulike situasjoner. I Norsk Tjenestemannslags fagblad NTL-magasinet var to andre menn intervjuet i serien, i tillegg til Bekkevold.

– I den konteksten skulle jeg bare være en helt vanlig fyr som tar noen grep for å håndtere den økonomiske situasjonen. I stedet blir jeg fremstilt som en fyr med høy lønn som klager, og det var ikke min intensjon.

Bekkevold er kritisk til FriFagbevegelses vinkling på nettversjonen av saken. Her er hans sak isolert fra serien, og har tittelen «Emil (41) må hele tiden tenke på hva som kan kuttes». Det mener han selv ikke stemmer overens hvordan han uttalte seg under intervjuet.

– Mange leser bare overskrifter, og så baller det på seg. Jeg får beskjed om at jeg som har bil og hus og svømmebasseng må holde kjeft, men da er det tydelig at leserne har misforstått og ikke lest artikkelen. Det tærer på humøret, sier Bekkevold.

Og presiserer at han ikke har svømmebasseng.

At en vanlig mann som ham kan få så mye refs på sosiale medier for å ha fortalt om sin livssituasjon, tror Bekkevold kan føre til at flere vegrer seg for å stille opp som kilder i media.

Selv angrer han ikke på at han stilte opp. Tvert imot:

– Mitt neste steg blir å bli politiker. Jeg har fått forespørsel om å stå på liste en stund og vurdert å stille lenge. Nå tenker jeg at jeg må gjøre det, med tanke på hvor vanskelig det kan være å kjempe for et mer rettferdig liv for de som har det tøft, sier han.

– Usaklige personangrep

Redaktør i FriFagbevegelse Frode Rønning er overrasket over at en sak om personlig økonomi kan trigge i såpass stor grad i kommentarfeltet.

– Tidligere har det vært saker om islam, hijab og Hadia Tajik som har skapt reaksjoner. Det vi har undervurdert, er at saker om folks økonomiske hverdag trigger mer enn før, sier Rønning til Journalisten.

Frifagbevegelse har fjernet flere kommentarer og begrenset kommentarfeltet på Facebook. Rønning synes det er ubehagelig at så mange fikk behov for å kritisere Bekkevold i stedet for å diskutere den utfordrende økonomiske tiden vi står i.

– Det var en del kommentarer som var direkte stygge mot Bekkevold, som vi så på som usaklige personangrep.

I kontakt med kilden

Rønning har forståelse for at Bekkevolds medieopplevelse ikke har vært positiv, og er enig i atogså nettsaken burde ha blitt fremstilt i kontekst med de andre i serien. Men det er vanskeligere på nett enn på papir, påpeker han.

– Overgangen fra papir til nett kunne vært bedre. Det må vi ta opp internt til neste gang, sier han.

Redaksjonen skal også ha en gjennomgang om hvordan de tar vare på kilder i slike situasjoner. Med Bekkevold var de heldige, da han taklet situasjonen godt, mener redaktør.

– Journalisten som skrev saken har vært i kontakt med ham. Han sier han fortsatt er glad for at han stilte opp, sier Rønning.

– Vi kommer til å fortsette å skrive om vanlige folks økonomi. Det er alltid en fare når trykket blir høyt at folk vegrer seg for å stille. Nå syns jeg ikke saken om Bekkevold er ekstremt hardt vinklet, men vi skal ha det i bakhodet at vi burde snakket med ham om akkurat det, avslutter han.

Presisering: Journalisten gjenga først at det var saker om VG-kommentator Shazia Majid som hadde skapt reaksjoner. Dette var feil navn, Rønning snakket om Ap-politiker Hadia Tajik.


Powered by Labrador CMS