Norsk Journalistlags landsstyre i perioden 2015-2017. Foto: Trond Idås

Norsk Journalist=lag tapper streike=kassen

Landsstyret vedtok millionoverføring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det såkalte Konfliktfondet, Norsk Journalistlags (NJ) krigskasse til bruk i en streik, er redusert med fem millioner kroner til 81,1 millioner kroner. Det vedtok landsstyret i forrige uke.

Fondet har i perioden 1997-2011 ligget på mellom 48 og 68,6 millioner kroner, og økt etter det.

Tariff-forhandler

Pengene landsstyret nå henter ut, skal blant annet gå til å lønne en ny tariff-forhandler i den sentrale staben. Hvor mye av overføringen på fem millioner kroner som brukes på dette er ikke klart ennå.

– Vi vet ikke når vedkommende skal begynne og hvilken lønn vedkommende skal ha, så det er ikke mulig å si på kronen, sier NJs leder Thomas Spence.

Fagforeningen er ute og rekrutterer etter juristen i disse dager.

Enstemmig vedtatt

Dette høyner vår beredskap

Det var på NJs landsmøte i mars at det ble enstemmig vedtatt at landsstyret får utvidede fullmakter over streikekassen. Landsstyret fikk lov til å overføre inntil fem millioner kroner i løpet av toårsperioden det er valgt for. Foruten tariff-forhandleren skal pengene brukes på å sikre foreningen «et tilfredsstillende handlingsrom til å bistå medlemmene i nedbemanningssituasjoner,» som det heter i vedtaket.

Spence sier pengene som blir igjen etter rekrutteringen går inn i NJs egenkapital som ekstra buffer for å møte krisen i mediebransjen. Særlig hvis den skulle forverre seg.

– Vi skal ikke bruke et eneste øre av de fem millionene vi overfører nå. Vi bare flytter pengene fra et sted til et annet. Men dette høyner vår beredskap til å svare på det som måtte komme hvis det skulle bli behov.

– Ingenting tyder på at vi vil bruke et øre denne perioden, ikke neste, og kanskje aldri.

Les mer om NJ-landsmøtet.

Disponerer avkastning

I tillegg til fullmakten på fem millioner kroner vedtok landsmøtet en vedtektsendring som eksplisitt gir landsstyret fullmakt til å disponere over avkastningen av fondet.

I fjor var den på 7 millioner kroner, slik at fondet var oppe i 86,1 millioner kroner før reduksjonen nå. Dersom inneværende års avkastning blir positiv, kan landsstyret altså sprøyte denne inn i egenkapitalen fremfor å pløye den tilbake til Konfliktfondet.

Les også: NJ-underskudd også i 2014

Leder Rolf Johansen i Oslo Journalistklubb var under landsmøtet kritisk til at landsstyret også skal disponere avkastningen, og fremmet et motforslag om at avkastningen skal overføres fondet.

– Det er mer enn gode nok midler til å styre økonomien fra landsstyrets side når det gjelder Konfliktfondet uten at en avkastning på 8-10-12 millioner kroner også skal ligge fritt disponibelt, sa Johansen, som senere tapte avstemmingen med 85 motstemmer.

Les mer om konfliktfondet.

Fallende medlemsutvikling

NJ har budsjettert for et fall i antall ordinære betalende medlemmer til i gjennomsnitt mellom 6.650 og 6.900 i år, og 6.500 til neste år.

Spence opplyser at siste medlemstelling fra 19. mai viser at det nå er 6.743 ordinære medlemmer i NJ.

Les alt om NJ her.

Powered by Labrador CMS