Rolf Johansen og NJ NRK mener NRK bruker frontfagsmodellen feil.

Klart for lønnsoppgjør i NRK: – Kommer til å bli komplisert

NRK og Spekter må endre sin lønnspolitikk, sier NJ NRK-leder Rolf Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag 2. mai er det klart for lønnsoppgjør mellom NRK og Norsk Journalistlag NRK. Både teksten i Journalistavtalen og lønn er på forhandlingsbordet når partene skal møtes til hovedforhandling.

Ifølge NJ NRK-leder Rolf Johansen har prisstigning og økt avstand til resten av mediebransjen gjort NRK til lønnstapere i både 2020 og 2021.

– Jeg vet at våre medlemmer forventer reallønnsvekst. Vi hadde et ok oppgjør sist basert på april 2021. Men realiteten kom, og prisveksten har vært 0,4 prosentpoeng høyere enn lønnveksten.

Krevende

Begge parter forventer krevende forhandlinger i år. Organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher, skriver i en sms til Journalisten at han likevel opplever at partene stiller godt forberedt og innstilt på konstruktive samtaler.

– I og med at det i år er et hovedoppgjør skal vi se på både tekst og penger, og det innebærer naturligvis litt større kompleksitet, sier han.

NRK har satt av hele neste uke til forhandlingene, og ser frem til å komme i gang, sier Hypher.

Vil endre NRKs lønnspolitikk

Med økte priser har NRK-ansatte lavere kjøpekraft nå enn i fjor, ifølge Rolf Johansen.

Han forventer at forhandlingene i år blir vanskelige. Blant årsakene er at NJ NRK mener NRK, og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, praktiserer den såkalte frontfagsmodellen feil.

Frontfagene, avtaleområder med mye konkuranseutsatt industri, forhandler først og danner en ramme for øvrige oppgjør.

– NRK og Spekter bruker frontfagsrammen som et absolutt tak. Det har gjort at gapet til den øvrige mediebransjen har økt. Den eneste måten å snu dette på er at NRK og Spekter endrer sin lønnspolitikk, og det er vårt mål. Og det ser vi at kommer til å bli komplisert, sier Johansen.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS