Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) takker leder Anne-Mette Magnussen i Rolleforståelsesutvalget for utredningen om politiet og Norsk Narkotikapolitiforening.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) takker leder Anne-Mette Magnussen i Rolleforståelsesutvalget for utredningen om politiet og Norsk Narkotikapolitiforening.

Rolleforståelsesutvalget

Krass kritikk mot norske mediers narko-dekning

– Bemerkelsesverdig at NNPFs budskap i så liten grad har blitt utfordret, fastslår utvalgsleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag ble Rolleforståelseutvalgets rapport overlevert til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. Rapporten som heter «Politi og rolleforståelse», har vurdert forholdet mellom politiet og Norsk narkotikapolitiforening (NNPF).

Rapporten inkluderer også en rapport av historiker og førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Birgitte Ellefsen, som omhandler NNPFs rolle i mediene mellom 1991 og 2021.

Eneste kilde

Ellefsens rapport slår fast at NNPF i svært stor grad er blitt benyttet som eneste kilde i journalistiske saker om narkotika, og narkotikapolitikk.

Hun skriver at fagfolk eller foreninger med en annen politisk agenda og virkelighetsbeskrivelse enn NNPF, sjelden er blitt brukt som kilder før 2016.

«Gitt informasjonsjournalistikkens normer om objektivitet, uavhengighet og kildekritikk, samt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk, er det bemerkelsesverdig at NNPFs budskap i så liten grad har blitt utfordret i de informasjonsjournalistiske artiklene som er analysert i denne undersøkelsen», heter det i rapporten.

Med informasjonssjournalistiske artikler menes artikler som ikke er meningsstoff, og inkluderer reportasjer og nyhetsbyråmeldinger.

– Får sette agendaen

Ifølge Ellefsens rapport har NNPFs syn på narkotikapolitikk og fakta om narkotika vært totalt dominerende i den norske mediedekningen på feltet, og i de få tilfeller der personer med andre oppfatninger har blitt intervjuet er budskapet sjelden vektet like sterkt som NNPF.

«Ser vi på hva slags temaer som er behandlet i de informasjonsjournalistiske artiklene, forsterkes inntrykket av at NNPF som hovedregel har fått sette agendaen», heter det i rapporten.

I mange reportasjer blir blant annet NNPF brukt som kilde til å forklare forekomst av nye narkotiske stoffer, hvordan de påvirker mennesker fysisk og psykisk, og utbredelse.

Følger bestemt oppskrift

Mange av reportasjene som er undersøkt fremstår som initiert av NNPF selv, ifølge rapporten, følger en lignende oppskrift:

«NNPF-representanter varsler om økt omsetning og bruk av narkotiske stoffer i lokalmiljøet, og advarer om at ungdommer er i stadig sterkere risiko for å bli lokket til å prøve, utvikle avhengighet og bli alvorlig syke eller dø», heter det.

Budskapet har stort sett blitt ledsaget av alarmerende overskrifter, og informasjon om at NNPF snart vil arrangere kurs som de anbefaler leserne å melde seg på.

Blant titlene som blir gjengitt i rapporten er:

  • «Gudbrandsdalen oversvømmes av narkotika»
  • «Narkotika flyter fritt»
  • «Narkoflom i Finnmark»
  • «Farligere enn russisk rulett»
  • «Politiet advarer mot ungdommens cannabismisbruk»

Når kurset eller arrangementet så finner sted, har gjerne avisene fulgt opp med reportasjer «som handler om hvordan NNPF har åpnet øynene på naive og uvitende deltakere », heter det i rapporten.Powered by Labrador CMS