Krever åpenhet om lobbyvirksomhet

Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ) krever mer åpenhet rundt lobbyvirksomheten som foregår i EU-systemet. Organisasjonen advarer om at hemmelighold om slikt er en trussel mot fri nyhetsformidling, og farlig for den demokratiske prosessen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

EFJ, som representerer mer enn 200.000 journalister i Europa, påpeker at mangelen på innsyn i forholdet mellom EUs institusjoner, lobbyister fra politikk og næringsliv, konsulenter og medier er potensielt farlig for den demokratiske prosessen.

- Hver gang økonomiske ordninger mellom lobbyister og den politiske prosessen holdes hemmelig, tar kvaliteten på demokratisk granskning skade. Det er derfor på tide at det blir mer åpenhet rundt lobbyvirksomheten i Brussel, sier EFJs leder Gustl Glattfelder.

Vil ha registrering

EFJ vil at nye regler skal omfatte publisering og registrering av lobbygrupper og konsulenter, og at møter, aktiviteter og økonomiske ordninger som berører EU-kommisjonen, ministerrådet og EU-parlamentet skal offentliggjøres.

Organisasjonen understreker også at journalister og presseorganisasjoner ikke må havne i uakseptable interessekonflikter ved å engasjere seg på vegne av grupperinger mens de arbeider som journalister.

- Journalister har plikt til å være uavhengige og må ta sitt profesjonelle ansvar alvorlig, presiserer EFJ, som selv mottar EU-støtte til prosjekter knyttet til journalisters profesjonelle og sosiale rettigheter.

EFJ er for tida også opptatt av å presse på for at EU skal vise mer interesse for håndhevelsen av de nye reglene om dokumentinnsyn.

På barrikadene igjen

Organisasjonen tror det kan bli nødvendig igjen å stå på barrikadene for å sikre at åpenheten, som EU-lederne lovet i fjor, blir virkelighet.

- Aksjoner nylig bekreftet vår frykt om det råder en halvhjertet holdning til de nye reglene om offentlig innsyn i EU-dokumenter. Det vi har sett er langsom framgang når det gjelder forberedelser til registrering av dokumenter, og forvirring mellom institusjonen når det gjelder hva som skal tas med, sier Gustl Glattfelder.

EFJ er også opprørt over ministerrådets beslutning om å nekte tilgang til kopier av dagsorden for møter mellom USA og EU, etter at USA hadde sagt at de ikke ønsket offentlighet.

- Dette betyr at EU har gitt etter for USAs veto, og det er en farlig presedens. Det er forskjell på å konsultere med tredjepart om tilgang til dokumenter og å gi ikke-EU-regjeringer en de facto vetorett om offentliggjøring. Dette torpederer strategien for åpenhet det var enighet om i fjor, sier Gustl Glattfelder.

Powered by Labrador CMS