Stein Morten Lier (t.h.) og Helge Moldver står bak podkasten Avhørt.
Stein Morten Lier (t.h.) og Helge Moldver står bak podkasten Avhørt.

Krimpodkast-produsenter reagerer sterkt: Hevder VG har publisert skjult opptak fra fortrolig kildesamtale

– Flaks at vi tok opp samtalen selv, og kan bevise det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I podkasten «Avhørt» intervjuer og forteller Stein Morten Lier og Helge Moldver kilder og historier gjerne knyttet til kriminelle norske miljøer, og om grenseoverskridende hendelser.

Til Journalisten forteller podkastprodusentene nå at de mener VG i publiseringen av en nylig gravesak har tråkket langt over en presseetisk grense, og utsatt dem for et grovt overtramp.

– Vi føler oss dolket i ryggen, sier Lier.

Han mener å kunne ugjendrivelig bevise at VG har publisert et lydklipp tatt opp med skjult opptaker på podkastprodusentenes kontor. I en situasjon som var en fortrolig kildesamtale, beskriver Lier.

Hemmelig opptak

Det omstridte lydklippet står sentralt i VG-saken «Sputnik-kuppet», som forteller om privat salg av russiske koronavaksiner til land som Ghana og Guyana.

Én av tre episoder i VG-podkasten om saken har tittel «Det hemmelige opptaket».

I klippet hører man nordmannen Per Morten Hansen si at «jeg satt imellom og formidlet vaksinen til Ghana [...] Hvis jeg forteller hvor mange som tjente penger på det, da tror du ikke det er sant.»

I VG-podkasten opplyses det at klippet er tatt opp uten at Hansen selv er klar over det, og ikke er gjort av eller for VG. Hvor og når opptaket er fra, kan ikke VG avsløre, sies det.

Men podkastprodusentene i «Avhørt» er ikke i tvil om hvor eller når opptaket stammer fra:

Uttalelsen falt i et møte mellom Avhørt-produsentene og Hansen, og produsentene mener en fjerde person som var tilstede står bak.

– Uetisk

Nå reagerer Lier sterkt på at klipp fra en slik kildesamtale kan dukke opp i en sak hos et annet mediehus:

– Dette var en fortrolig kildesamtale der Hansen kom inn til oss for å snakke om mulige idéer til en podkast. Jeg synes det er ganske spesielt at VG tar imot opptak fra en av våre kildesamtaler, og publiserer det. Det synes jeg er uetisk opptreden, sier Lier til Journalisten.

Han spør:

– Skal vi ikke kunne stole på at andre mediehus ikke bruker skjulte opptak fra vårt kontor?

Lier mener også han kan bevise at han har rett.

– I dette tilfellet var det flaks at vi tok opp samtalen selv, og kan bevise det. Det er ingen tvil om at klippet stammer fra opptak tatt opp på vårt kontor.

Publiserer egne klipp

Duoen har, over samme lest som VG-podkasten «Alt fortalt» om vaksinesaken, publisert tre egne episoder om hendelsen.

Der publiserer de sine egne lydklipp fra den samme samtalen, som etter alt å dømme er identiske med VG-publiseringen.

Per Morten Hansen deltar i episodene, og hevder der at uttalelsene om å være mellommann for vaksinesalg var en «test» for å sjekke ut lekkasjemistanker. Overfor VG har Hansen avvist enhver tilknytning til vaksinesalg.

I podkasten pekes det også på en person som var tilstede i rommet under samtalen, som de mener at gjorde eget lydopptak. Personen nekter for å ha tatt opptak eller hatt kontakt med VG. Journalisten har valgt å ikke navngi personen.

Lier forteller at produsentene etter beste evne selv følger god presseskikk når de lager podkast, selv om de formelt ikke er underlagt Vær varsom-plakaten.

– Kan det ikke hevdes at dere selv bryter kildevernet når dere forteller hvem som var tilstede i denne samtalen?

– Nei, vi har vurdert det til at personen i dette tilfellet ikke var en kilde. Det var en person som tok med seg kilden inn, og kun var en tilskuer til det som ble en kildesamtale, sier Lier.

Forventer beklagelse

Et viktig spørsmål blir hva VG har visst om opptaket de har brukt, mener Lier.

– Hvis de har fått opptak av hele samtalen, vet de utmerket godt at jeg og min kollega er der, og hvilken setting samtalen foregår i. Har de kun fått en klippet versjon, er det nesten enda verre med tanke på journalistikken som er utført. Man kan jo høre at lyden er klippet i, og da må man jo spørre og undersøke hvilken sammenheng klippet har før man vurderer å bruke det.

Han er uansett klar på at de vurderer videre skritt, som PFU-klage, og at de forventer innrømmelser fra VG.

– Jeg mener en unnskyldning ville vært på sin plass. At VG kommer på banen og beklager hva de har gjort i denne saken, avslutter Lier.

Ingen kommentar

Ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG sier til Journalisten at han selv har blitt kontaktet av podkastprodusentene, og har svart dem på spørsmål.

– Jeg gir det samme svaret her: VG kommenterer aldri spekulasjoner om hvordan vi får tilgang til informasjon. Vi mener den journalistikken VG har laget er viktig og har offentlig interesse. Saken er resultat av grundige og gode arbeidsprosesser. Utover det kommenterer vi aldri spekulasjoner om hvordan vi har fått tak i materiale eller eventuelle spørsmål om kilder.

– Er det mulig å gjøre dette til en generell problemstilling? Hvis det noen gang hadde vist seg at VG hadde brukt materiale som kom fra en fortrolig samtale utført hos et annet medium, hadde det vært problematisk?

– Jeg kommer ikke til å svare på generelle spørsmål heller. Jeg ønsker ikke å gå inn i en generell diskusjon som kan tolkes i en eller annen retning, sier Steiro.

Redaktøren har ingen kommentar til muligheten for PFU-klage fra Avhørt-produsentene.

Powered by Labrador CMS