Blomster og plakater til støtte for Southern Weekly. Foto: Bilonhw/Wikimedia Commons

Sensurert for å støtte grunnloven

Den kinesiske avisen Southern Weekly er tilbake på gaten etter hemmelig avtale.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den årlige nyttårslederen skaffet journalistene i Guangdong-avisen Southern Weekly trøbbel med det kinesiske propagandamaskineriet. Der oppfordret avisen Kinas nye lederskap til å følge grunnlovens faktiske ordlyd om ytringsfrihet.

Stoppet leder

– Så grep en lokal propagandasjef inn og erstattet lederartikkelen med en som lovpriset kommunistpartiet, sier Aftenpostens utenriksreporter Kristoffer Rønneberg, som følger Kina tett. 

Ifølge BBC forlangte de ansatte i avisa at propagandasjefen ble avsatt.

Den opprinnelige lederartikkelen ble spredd i sosiale medier. Rønneberg sier at kinesiske nettportaler ble pålagt å publisere den versjonen som roste det kinesisk styret.

– Men alle la til en disclaimer nederst som sa at de ikke nødvendigvis støttet det som står der.

Konflikten med kommunistpartiet førte til demonstrasjoner til støtte for avisen. Rønneberg sier det ikke har vært demonstrert for demokrati i Kina siden studentopprøret på Den himmelske freds plass i 1989.

Viktige demonstrasjoner

– Det som har skjedd er betydningsfullt. De har ikke klaget over forurensing eller andre ting. Men de har tatt for seg en rettighet. Det gjør det viktig. Og de får støtte fra hele landet, på mikroblogger og fra vanlige folk. Foran redaksjonslokaler er det lagt ned blomster.

– Hvordan tegner dette for fremtiden?

– Det er for tidlig å si. Spenningsmomentet ligger i hva den nye partisjefen står for. Kommer han til å tørre å gjennomføre reformer folket trenger, eller vil han fortsette den linja landet har fulgt i 20 år?

Ukjent innhold

Torsdag var Southern Weekly tilbake i salg etter noen dagers opphold. Rønneberg sier det er kommet på plass en avtale, men at innholdet i den er hemmelig.

– Man vet ikke hva avtalen består i. Men det man tror er at det er den lokale partisjefen som antageligvis har grepet inn og fått til en avtale mellom partene. 

Det har i flere dager vært spekulert i at propagandasjefen må forlate sin post, men heller ikke BBC vet om det blir utfallet.

Powered by Labrador CMS