– Det siste året har jeg sett på nært hold hvordan Russlands angrepskrig har påvirket sivilbefolkningen i Ukraina, sier Kyrre Lien.

Skup 2023

Kyrre Lien vinner IR-prisen for «Sommer i Butsja»

VG-reportasje hedret av Internasjonal Reporter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er med journalister på bakken at krigen vil bli forstått best, sier Kyrre Lien.

Lørdag kveld, under årets Skup-konferanse i Tønsberg, ble det klart at Lien vinner IR-prisen for VG-reportasjen «Sommer i Butsja».

To måneder etter at han dokumenterte russiske krigsforbrytelser i Butsja vendte Lien tilbake til byen og laget reportasjen «Sommer i Butsja», som i dag ble hedret.

Reportasjen ble publisert i VG 3. august 2022.

Prisen deles ut av organisasjonen Internasjonal Reporter (IR), og består av diplom og 20.000 kroner i premie.

Nært hold

– Det siste året har jeg sett på nært hold hvordan Russlands angrepskrig har påvirket sivilbefolkningen i Ukraina. Den har også rammet venner og bekjente av meg i landet. Det føles ekstra meningsfylt å bidra til å dokumentere denne krigens konsekvenser for menneskene i Ukraina, sier Lien i en uttalelse videreformidlet av IR.

Lien er for tiden på reportasjereise i Ukraina og kunne derfor ikke være til stede i Tønsberg. Prisen ble derfor tatt imot av VGs sjefredaktør Gard Steiro.

– Liens unike bilder er ledsaget av en nøktern og gripende tekst som samlet favner hele det menneskelige repertoaret i krig: Grusomhet og dyp smerte, men også håp og en innbitt trang til å leve normalt, sier juryleder Tove Gravdal.

Lien påpeker selv viktigheten av å være til stede på bakken for å følge konflikten.

– Nå som fullskalakrigen har pågått i over ett år, håper jeg, og forventer jeg, at norske redaksjoner fortsetter å vie plass, ressurser og budsjett til å fortsette å dekke denne krigen. Det er med journalister på bakken at krigen vil bli forstått best, sier Lien og legger til:

– Jeg ønsker også å dele denne hederen med min fixer og oversetter Rita Burkovska, og alle de andre ukrainske journalistene og fotografene som bidrar til dekningen av krigen hver eneste dag.

Kyrre Lien på plass i Ukraina.

Heder til NRK og Fevennen

I tillegg til hovedprisvinner gir IR-juryen også hederlig omtale og diplom til journalistene bak to andre reportasjer.

Den første er NRK-reportasjen «Drapene i Butsja» av Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi. Publisert 3. april 2022.

– Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi var blant de første journalistene som dro til Butsja etter at de russiske okkupantene trakk seg ut 30. mars. Nyhetsreportasjen i Søndagsrevyen 3. april var rystende, og bidro til å avdekke Russlands krigsforbrytelser i Ukraina, sier juryleder Gravdal.

Den andre reportasjen er «Redningsskøyta som ble krigsfartøy», som Fædrelandsvennen publiserte 26. desember 2022.

Journalistene er bak reportasjen er Eivind Kristensen, Hyungwon Kang, Jan Oddvar Eide, Connie Bentzrud, Sondre Zachariassen, Tarjei Leer-Salvesen og Olav Njaastad.

– Omfattende research og solid journalistisk håndverk ligger bak reportasjen om redningsskøyta fra Mandal som ble krigsfartøy i Persiabukta, sier Gravdal, som føyer til:

– Her har Fædrelandsvennens journalister klart å kombinere det lokale og det globale på en innsiktsfull og forståelig måte.

Underveis i arbeidet valgte Fædrelandsvennen å saksøkte amerikansk UD for å få innsyn i dokumenter.

Powered by Labrador CMS