Dokumentarfilmskaper og journalist Solgunn Flatebø Mandelid (t.v.) har undersøkt motormiljøet på Voss i serien «Full tank». Her med redaktør Ingvil Aaen Torpe i avisa Hordaland på førpremieren.

«Full tank»:

Lokalavisjournalisten laget dokumentar om motormiljøet: Gir ut bonusepisode etter overveldende respons

– Veldig fint at man i lokalavisene får lov til å jobbe med noe som berører folk, sier avisa Hordaland-journalisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I høst var avisa Hordaland klar for premiere på dokumentarserien «Full tank».

Gjennom fire episoder viser journalist og dokumentarfilmskaper Solgunn Flatebø Mandelid ulike sider ved motormiljøet på Voss.

– Jeg har erfart at motormiljøer både her og andre plasser betyr mer for folk enn man kanskje skulle tro. Visjonen med serien var å komme tett på lidenskapen, som dreier seg like mye om vennskap og samhold som om motor, sier hun til Journalisten.

Etter at første episode ble publisert i november, forteller Mandelid at responsen har vært overveldende.

Totalt har serien over 14.000 visninger, og tilbakemeldingene tyder på at folket vil ha mer.

– Det er utrolig kjekt, og det gleder meg at serien fremdeles blir sett. Dette er nok en serie som er mer eller mindre tidløs, sier Mandelid, og avslører at det i løpet av våren kommer en bonusepisode om snøscooter-miljøet, om snøen tillater det.

Første filmprosjekt som journalist

Rundt påske i fjor presenterte hun prosjektet for redaksjonen. Tidligere redaktør Guro Valland synes idéen var god, og det ble bestemt at Mandelid skulle jobbe med dokumentarserien to dager i uken.

Da nåværende redaktør Ingvil Aaen Torpe tok over, syntes også hun å ha stor entusiasme for prosjektet. Rundt sommeren ble det bestemt at Mandelid skulle jobbe med «Full tank» på heltid.

– Kanskje fordi vi så hvor det bar hen. Men også for å rett og slett bli ferdig.

Filmskaperen har fått hjelp av Amedia Kreativ til å utvikle grafikk til serien. Bortsett fra det har hun gjort absolutt alt på egen hånd: Utviklet idéen, fått tak i kildene, filmet og klippet.

– Når du jobber med alle deler av prosjektet, får du et helt annet blikk på det. Selv om jeg har jobbet alene, har jeg hatt avisa i ryggen. De har vært utrolig støttende, sier Mandelid, som har jobbet i avisa Hordaland siden 2021.

Under førpremieren på avisa Hordalands nettserie var både filmskaper Mandelid og de medvirkende til stede.
Førpremiere på Hordaland sin nye nettserie Full tank av filmskapar Solgunn Flatebø Mandelid.Dei medverkande var tilstades på premieren i Voss kino, og gjorde entré på raud løpar.
Førpremiere på Hordaland sin nye nettserie Full tank av filmskapar Solgunn Flatebø Mandelid.Dei medverkande var tilstades på premieren i Voss kino, og gjorde entré på raud løpar.

Mandelid har produsert flere kortfilmer etter at hun studerte filmproduksjon, men dette er hennes første dokumentarprosjekt i rollen som journalist.

– Jeg har alltid vært fascinert av dokumentarsjangeren, fordi man kommer så tett på folk og virkelige hendelser. Nå har jeg erfart at det ikke er så langt fra journalistyrket, bare i et annet format.

– Veldig tett på

Mandelid vokste opp med en far som er lidenskapelig opptatt av veteranbiler. Med en fot innenfor, visste hun fra start at dette er et miljø som ikke er så opptatt av å komme i søkelyset.

Å få tak i folk som ville være med, var ikke bare lett, forteller hun.

– At jeg allerede hadde kontakter har nok vært litt til hjelp. Jeg hadde en liten forståelse for dem i bunn, heller enn å skulle komme inn og kun skildre. Vi kom på samme bølgelengde.

Tematikken har vært aktuell for lokalavisa i mange år, men da gjerne i form av klager om støy fra politiloggen. Å få innblikk i andre sider av miljøet, tror Mandelid blir verdsatt av lokalsamfunnet.

– Jeg synes det er veldig fint at man i lokalavisene får lov til å jobbe med noe som berører folk. Det blir veldig tett på.


Powered by Labrador CMS