Malin Jørnholt i NRK forteller at alt er godt tilrettelagt for de som dekker de sportslige delene av arrangementet i Qatar.

Malin Jørnholt dekker VM i Qatar: – Skulle på en måte ønske at jeg kunne ta dem på noe

Forteller om god tilrettelegging på VM-arenaene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I rundt tre uker har NRK-journalist Malin Jørnholt vært på plass i Qatar for å dekke verdensmesterskapet i fotball for herrer.

Arrangementet har møtt krass kritikk, særlig i europeiske medier, både på grunn av korrupsjon under tildelingen av mesterskapet og som følge av forholdene for migrantarbeidere i landet.

– Godt tilrettelagt

Jørnholt forteller til Journalisten at på tross av bakteppet, så er alt godt tilrettelagt og ryddig for journalister som jobber på arenaene. Hun sier likevel at hun kunne ønske hun kunne «tatt» Qatar og Fifa på arbeidsforhold.

– Det er helt nye stadioner som er bygd opp på en måte som er enkelt å forholde seg til. Men så har man jo i bakhodet at de har blitt bygget av underbetalte migrantarbeidere som ikke har de rettighetene de burde ha krav på. Det er masse sikkerhetsvakter og folk som hjelper oss, rettleder oss, passer på at det er dopapir på doen til pressen. De er garantert underbetalt. Det har man litt i bakhodet, sier Jørnholt.

Før mesterskapet var hun litt bekymret for at NRK skulle slite for å komme til orde under pressekonferanser, forteller Jørnholt.

– Det er jo en historie der med Halvor og Lokman som ble arrestert, og at nordmenn og norske journalister har vært kritiske til mesterskapet. Men vi har fått ordet, så det er ingenting å si på det.

– Nesten vanskelig

På fritiden har hun heller ikke opplevd noe negativt, selv om den har vært begrenset.

– Det er nesten litt vanskelig. Jeg skulle på en måte ønske at jeg kunne ta dem på noe, sier hun.

Det største problemet er at Fifa har vært utilgjengelige, sier Jørnholt. Helt siden den famøse talen til Fifa-president Gianni Infantino, har ikke Fifa vært til stede på noen pressekonferanser, forteller hun.

– Vi skulle gjerne hatt Infantino på en pressekonferanse. Vi har mange spørsmål, for å si det sånn. Det viser at de synes det er ubehagelig, og underbygger den viktige jobben mediene gjør.

Komplisert følelse

Det er en litt komplisert følelse å kun skulle dekke det sportslige i et mesterskap som Qatar, vedgår Jørnholt. NRK har et eget team som skal dekke det utenomsportslige under VM, mens Jørnholt kun skal dekke det sportslige.

– Det er litt vanskelig å formidle genuint fotballengasjement. Det er genuine fans og glede her, men samtidig har man i bakhodet hvor man er og hvorfor mesterskapet er her. Hvor ofte skal man nevne det, og hva blir den totale dekningen?

Hun forteller at hun ofte tenker på at hun på skjermen snakker lite om bakteppet, og at hun faktisk måtte gå noen runder med seg selv med tanke på å være til stede i Qatar i det hele tatt.

– Min hovedoppgave er å formidle det sportslige og det som skjer ute på banen. Men ute på banen har vi jo sett politiske markeringer som vi selvsagt lager journalistikk på, og da debatten rundt «One Love»-regnbuebåndet stod på, var dette noe vi gjentatte ganger intervjuet spillere, trenere og eksperter om. Det er et godt eksempel på hvordan det sportslige og det politiske ofte går hånd i hånd, avslutter Jørnholt.

Powered by Labrador CMS