Redaktør Håvard Melnæs i fotballmagasinet Josimar forstår ikke hvordan NRK kan sende kampene fra VM i Qatar.

NRK sender Qatar-VM:

– Vil stå igjen som den største skandalen i NRKs historie

Josimar vil følge nøye med på rettighetshaver NRKs dekning av VM i Qatar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Søndag starter det svært kontroversielle verdensmesterskapet i Qatar. Flere norske redaksjoner sender ned sine journalister i løpet av helgen, og det er TV 2 og NRK som skal vise kampene.

Det har kanalene betalt rundt 100 millioner kroner for, har tidligere kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen uttalt.

– Det sportslige er uinteressant

Blant de andre norske redaksjonene som skal ha journalister i landet under mesterskapet, er fotballmagasinet Josimar. Redaktør Håvard Melnæs bekrefter overfor Journalisten at deres journalist Samindra Kunti allerede er på plass.

Det første Kunti gjorde var å besøke en leir for fremmedarbeidere i landet.

– Der ble han fortalt noen hjerteskjærende historier. Vi dekker Qatar, men ikke det sportslige. Det sportslige er totalt uinteressant for oss, sier Melnæs.

Det er det to grunner til, fortsetter han. Det ene er at tildelingen av mesterskapet var korrupt.

– Men først og fremst dreier det seg om behandlingen av fremmedarbeidere. Tusenvis har dødd for å gjøre mesterskapet mulig. Ville NRK vist et VM fra Sør-Afrika på 80-tallet?

Hvis svaret på det er nei, hvorfor viser da NRK dette mesterskapet, spør Melnæs.

– Qatar er en apartheidstat som praktiserer moderne slaveri.

– Største skandale i NRKs historie

– Så fra et moralsk ståsted kan jeg ikke fatte og begripe at NRK velger å vise mesterskapet. Jeg er ganske sikker på at det vil stå igjen som en av de største skandalene i NRKs historie. Og de mangler dessverre kompetanse på både Qatar og Fifa.

Foruten Kuntis bidrag fra Qatar, forteller Melnæs at deres dekning nettopp vil innebære å følge nøye med på NRKs dekning av mesterskapet, selv om de vil holde fokuset på fremmedarbeidere. Han mener rettighetshaverne har godtatt for mange restriksjoner, og at det ikke er mulig å drive vanlig journalistikk i Qatar.

– Vi stiller spørsmål ved om det er riktig at en medieinstitusjon finansiert av skattebetalerne skal være kommersiell partner med Fifa, en organisasjon som i 2015 ble beskrevet som en kriminell organisasjon av den tidligere amerikanske justisministeren Loretta Lynch. Vi som følger med vet at Fifa er verre nå, sier Melnæs.

Informasjonskrig

Nå foregår det en informasjonskrig som omhandler Qatars fremmedarbeider-reformer, sier Melnæs. Politikere, næringsliv, Fifa og Qatar sier reformene er reelle, mens menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty sier det i stor grad er papir-reformer, fortsetter han.

Mesterskapsdekningen vil for Josimars del foregå fra Oslo, mens journalisten Samindra Kunti vil være basert i Qatar i en måned.

– Hvis han orker. Han bruker all tid der nede i arbeidsleire. Det er tungt mentalt å hele tiden måtte høre opprivende historier.

– Ikke solgt vår integritet

Sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, sier til Journalisten at det er kjente påstander som kommer fra Melnæs.

– Han får mene det han vil. Vi har jobba opp mot Fifa og Qatar i mange år, og er nok det mediehuset som har produsert flest saker om temaet. Det er jo naturlig fordi vi er rettighetshaver.

Han mener også at NRKs korrespondent-nett, utenriksredaksjonen og NRK Sport har solid og meget god kompetanse på området.

– Vi har kjøpt rettigheter, men ikke solgt vår integritet, avslutter Langfeldt.

Powered by Labrador CMS