Marianne Østlie. Foto: Birgit Dannenberg

– Uheldig å være uten konsernsjef

Topptillitsvalgt håper David Montgomerys etterfølger er raskt på plass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er uheldig og skaper en viss usikkerhet at Mecom nå står uten konsernsjef. Vi har allerede hatt en lengre in limbo-periode etter at Montgomery varslet sin avgang i september, sier Marianne Østlie. Hun er konserntillitsvalgt i Mecom Group og en av tre ansatterepresentanter i Edda Medias konsernstyre.

Fredag ble det kjent at Mecom Groups gründer og konsernsjef gikk av med øyeblikkelig virkning, etter at Mecom-styret først kunngjorde at avgangen var utsatt i to uker.

Kandidater trakk seg

– Vi hadde ventet at Montgomery skulle gå av nå i januar, og trodde at en ny sjef ville være på plass. Det hadde vært naturlig, og konsernstyret har hatt god tid på seg. Men aktuelle kandidater har trukket seg.

– Vet du noe om grunnen til det?

– Det kan være forskjellige grunner, og det trenger ikke å ha med Mecom å gjøre. Men uansett bør vi ikke ha en lang periode nå uten konsernsjef.

Godt mottatt på børsen

Østlie viser til at Mecoms foreløpige regnskapsrapport for 2010, som ble offentliggjort torsdag, er godt mottatt i aksjemarkedet. Ved 16.00-tiden fredag var Mecom-aksjen opp 5,3 prosent på London-børsen, i forhold til sluttkursen torsdag. I forbindelse med regnskapsrapporten torsdag varslet Mecom-styret at det vil foreslå utbetaling av utbytte til aksjonærene i 2011, for første gang siden 2005.

Østlie mener økningen i aksjekursen også kan ha å gjøre med Montgomerys avgang, ettersom han har holdt fast på en stragegi som innebærer å holde Mecom samlet. Andre krefter ønsker å realisere verdier gjennom en oppsplitting av Mecom, med påfølgende salg av enkeltselskaper.

Kamp om strategi

– Ikke minst på denne bakgrunn blir valget av ny konsernsjef spennende. Da får vi ventelig avklart om dagens strategi skal videreføres. Vi har til nå fått klar beskjed om at Mecom vil fortsette som et stort europeisk selskap, at det ikke er noen oppslitting og slakt av selskapet på gang. Dette er uttrykt som styrets strategi, og det må vi forholde oss til. Jeg har forstått at styret leter etter en ny leder som vil følge opp denne strategien, slik Montgomery gjorde. Men jeg forstår at noen spekulerer.

Kjøpere i kulissene

Som eksempel peker Østlie på at andre aktører, ikke minst A-pressen, er interessert i Edda Media.

– Det ryktes også at krefter i Nederland arbeider med å komme med et bud på Wegener, sier hun.

Mecoms eierskap i det nederlanske aviskonsernet Wegener har vært svært omstridt. Truls Velgaard, som er styreleder for Edda Media, overtok 22. desember som Mecom-sjef i Nederland, og forsøker nå å roe gemyttene blant ledere og ansatte i Wegener-selskapene. Velgaard er også ansvarlig for Mecoms polske medievirksomheter.

Velgaard kandidat?

– Velgaard får ros blant ansatte i Nederland for jobben han gjør der, sier Østlie.

– Det snakkes om en intern kandidat til konsernsjefjobben i Mecom. Tror du det kan være Velgaard?

– Det er det vanskelig å kommentere. Men kanskje vil det være litt for tidlig for ham, ettersom han nettopp overtok som Mecom-sjef i Nederland, sier Østlie.

Velgaard svarte ikke på Journalisten.nos henvendelse fredag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS