David Montgomery da han møtte norsk presse for aller første gang den 2. juli 2006. Foto: Birgit Dannenberg.

Montgomery går om to uker

Mecom Group bekrefter lederskiftet. Betalte ned tre ganger så mye gjeld som planlagt i 2010.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

David Montgomery varslet 8. september at han ville forlate sin stilling når Mecom legger fram sin faste markedsrapport i januar. Bakgrunnen var press fra aksjonærgrupper som representerte et flertall av aksjene i Mecom.

Seinere har aksjonærsituasjonen endret seg betydelig, ved at flere av de største Montgomery-kritikerne på eiersiden har solgt seg ut. Dette har åpnet for spekulasjoner om at Montgomery likevel ville bli sittende.

Utsatt avgjørelse

I dag legges Mecoms markedsrapport for 2010 fram. Samtidig bekrefter konsernstyret at Montgomery forlater sin stilling i slutten av januar. Det er noe seinere enn planlagt, og skyldes at styret ikke har klart å få en etterfølger på plass. En kunngjøring kommer om kort tid, heter det i en melding til London-børsen torsdag.

Årsaken til utsettelsen av Montgomerys avgang er ifølge Financial Times at to aktuelle kandidater til lederstillingen i desember trakk seg fra videre samtaler med Mecom. En tidligere direktør for Murdoch-eide News International, Mike Anderson, var blant dem. Den andre skal ha vært tidligere direktør i Publicis Group, John Farrell. Nå skal situasjonen ifølge Financial Times være at Mecom sitter igjen med en intern kandidat.

Montgomery grunnla Mecom, som har vokst til å bli et av de ledende avis- og mediekonsernene i Europa, i 2000. Mecom eier blant annet norske Edda Media, som ble kjøpt fra Orkla-konsernet i 2006.

Annonsevekst for Edda

Av rapporten går det fram at Mecom nå har en gjeld på 312 millioner euro etter å ha betalt ned 61 millioner euro i løpet av 2010. Det opprinnelige målet var å redusere gjelda med 20 millioner euro i løpet av fjoråret.

Det ordinære årsregnskapet for 2010 presenteres 16. mars. Det foreløpige regnskapet viser et driftsresultat (EBITDA) på om lag 155 millioner euro i 2010, mens tilsvarende resultat i 2009 endte på 121 millioner euro.

I markedsrapporten heter det at forbedringen er mest markant i Norge og Danmark. Edda Media oppnådde en annonsevekst på fire prosent i fjerde kvartal, som resulterte i en økning på to prosent på helårsbasis. Annonseomsetningen for Mecom-avisene i Danmark falt med fem prosent i fjerde kvartal og fire prosent på årsbasis. Kraftige kostnadskutt i begge landene bidro sterkt til å pynte på Mecoms driftsresultat.

Også Mecoms nederlandske og polske medieselskaper opplever en nedgang i annonseomsetningen, ifølge markedsrapporten. Totalt sett måtte Mecom Group tåle en annonsenedgang på fire prosent i fjor. Konsernets omsetning falt med to prosent, mens kostnadene ble kuttet med fem prosent.

Opplagsutviklingen beskrives som flat og inntektsutsiktene som usikre, for selskapet som helhet.

Powered by Labrador CMS