Med blanke arkog tom avtalebok
Uten en eneste avtale har Stein Arne Sæther og Dan Ågren i Adresseavisen reist Trøndelag rundt og laget reportasjer fra grøftekanten. Nå er det blitt bok også.
Det hele startet for snart 15 år siden under en reportasjetur på Fosenhalvøya. Sæther og Ågren var på vei til Leksvik for å samle stoff til Fosenboka, da journalisten får en idé, nærmest en visjon. Hva om man bare kunne reise rundt på lykke og fromme og lete etter alt det som står henslengt og glemt langs grøftekanten? Tenk å kunne reise rundt uten avtaler og bare snakke med dem man traff, plukke opp det man fant. Kort og godt, tenk om man bare kunne følge innfallene som de kom. Skrive om ting som mediene vanligvis overser, saker som mediene glemmer.
Det ble ikke noe mer av det, den gang. Men ideen var født, den ble til og med nedtegnet. Fem år etter episoden på Fosen gjorde Sæther og Ågren et forsøk på å realisere visjonen, men resultatet ble heller dårlig. Sommeren 1999 gjorde de et nytt forsøk, men først et par år senere kom gjennomslaget. Da hadde de skjønt poenget. De måtte skaffe seg en eldre bil.
Døråpner på fire hjul
En gul Volvo 142 fra 1971 ble den utløsende faktor. Den er i ferd med å bli et sjeldent syn langs veiene, men den er ikke skikkelig veteran ennå. Bilen ble innkjøpt for egne penger og ble en døråpner.
– Vi reiser ikke helt på måfå, sier Stein Arne Sæther.
De har gjerne et tema for hver tur, men de har ingen avtaler, og nettopp det gir dem en veldig frihet til å stoppe hvor det måtte være. De kan følge det Sæther kaller tilfeldighetenes magi.
Samtidsarkeologer
Det ble en hel serie artikler i Ukeadressa om melkeramper, om gamle bensinpumper, om dampskipskaier, om hesjer og ikke minst om mennesker som man ellers ikke møter i mediene. Sæther og Ågren ville formidle den nære historie som er i ferd med å gå tapt. De kaller seg samtidsarkeologer og skriver autentisk fra og om en kjendisfri sone.
De har også forelest om sin journalistiske metode og måte å jobbe på, både på interne samlinger i avisen og på Hell-konferansen.
Sæther sier at det er viktig å ha god tid og åpne sanser. De bryter også med rollen som den objektive, distanserte journalist, og er bevisst subjektive, har meninger og lar seg begeistre og fortvile.
På bestselgerlistene
Artikkelserien ble meget populær da den gikk i Ukeadressa. Bokversjonen er betydelig utvidet, og før jul lå boken på bestselgerlistene hos Trondheims bokhandlere.
– Var det vanskelig å få solgt inn ideen om å reise ut på denne måten?
– Egentlig ikke. Vi jobbet veldig godt med å presentere et opplegg som vi så gikk rett til topps med, altså til Flikke. Da han tente på forslaget, så var det bare å sette i gang, sier Stein Arne Sæther som anbefaler andre journalister å se seg litt om i grøftekantene. Ofte finnes stoffet nærmere enn man tror.