Kulturminister Trine Skei Grande la fram kulturbudsjettet for 2019 i Dramatikkens hus på Grønland i Oslo. Foto: Kristine Lindebø

Mye usikkerhet knyttet til mediebudsjettet

Kulturministeren lover mer klarhet når mediemeldinga kommer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets mediebudsjett bærer preg av at stortingsmeldinga om mediepolitikk ennå ikke er ferdigstilt.

Etter kulturminister Trine Skei Grande la fram regjeringens forslag til kulturbudsjett på Dramatikkens hus i Oslo mandag, er det fortsatt tvil om hva som skjer med både momsfritak for fagpressen og hele pressestøtteordninga.

– Mediemeldinga kommer så fort vi klarer. Jeg er livredd for å bli kastet, så jeg jobber så fort jeg kan, sier Grande til Journalisten, med en indirekte henvisning til debatten som går i KrF om å kaste regjeringen.

– Så planen er fortsatt at den skal komme før jul?

– Ja, planen er før jul, svarer hun.

Uklart om momsfritak

Da budsjettet ble lagt fram mandag morgen, ble det klart at regjeringen foreslår at fagpressen skal få momsfritak på digitale publikasjoner. Det ble likevel forvirring rundt hvordan dette vil fungere i praksis, og om det bare er de mediene som har en papirutgave, som vil få momsfritak på nettutgaven.

Kulturministeren sier til Journalisten at dette ikke er bestemt ennå.

– Regelverket er ikke klart ennå. Vi kjemper for at det skal gjelde så bredt som overhode mulig, men jobber med å finne de avgrensingene som trengs for å få det til, sier hun.

– Det står uklart i regjeringsdokumentet fordi det også er uklart hvilke regler som vil gjelde, fortsetter Grande.

Hun bekrefter likevel at momsfritaket ikke bare vil gjelde for digitale publikasjoner på PDF, men er bortsett fra dét ikke klar for å si hvor grensa vil gå.

– Må man ha papirutgave for å få momsfritak på nett?

– Nei, jeg håper at vi skal få til det samme skifte på tidsskrift som vi har hatt på aviser. Men vi er ikke i mål med dette ennå, svarer Grande.

Vil endre pressestøtten

Regjeringens forslag til budsjett holder pressestøtten på samme nivå som i fjor, der den ikke blir justert for den generelle prisveksten. Grande forklarer dette med at støtteordningen uansett vil endres etter den nye mediemeldinga.

– Det blir ingen kutt i pressestøtten fordi Venstre sitter i regjering, og så er det ingen økning fordi vi skal legge om alt, sier Grande, og legger til:

– Det er dumt å endre på en ordning som vi tror vi skal endre prinsipielt på når det nærmer seg jul.

– Når det kommer til mediebudsjettet, hva har Venstre bidratt med ved å være i regjering i forhold til å være et støtteparti?

– Vi gjør en kjempejobb i arbeidet med mediemeldinga. Den har jeg brukt mye tid på, så dere får vente til den kommer. Men jeg håper den vil få et sterkt Venstre-stempel på seg, avslutter Grande.

Powered by Labrador CMS