Kulturminister Trine Skei Grande, her på talerstolen i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kulturminister Trine Skei Grande, her på talerstolen i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Varsler gjennomgang av pressestøtten: Vil «uheldige tilpasninger» til livs

– Dagens støttesystem har enkelte uheldige sider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mandagens forslag til statsbudsjett 2020 fra regjeringen, tar Kulturdepartementet opp «uheldige tilpasninger» i forbindelse med pressestøtte.

I et eget avsnitt skriver departementet at de vil se nærmere på utformingen av mediestøtten, så den «i minst mulig grad gir insentiv til uheldige tilpasninger»:

– I beregningen av produksjonstilskudd er opplag og utgaver de mest sentrale kriteriene, jf. forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Dagens støttesystem har enkelte uheldige sider, og ideelt sett bør det primært være kostnadsforhold og hensyn til leserne som påvirker for eksempel hvor mange utgaver et medium gir ut hver uke, skriver departementet, og videre:

– Utformingen av mediestøtten bør ikke påvirke dette, og departementet vil derfor sette i gang en gjennomgang av mediestøtteordningene i samråd med Medietilsynet, med sikte på å avgrense potensialet for uheldige tilpasninger.

Beskyldninger om «konstruksjoner»

Flere medier er blitt beskyldt for å tilpasse produktene sine slik at de skal kvalifisere til pressestøtte.

I forbindelse med behandlingen av pressestøtten for inneværende år, har Medietilsynet gitt rådgivningsselskapet BDO i oppgave å se på om Dagbladets utskillelse av Dagbladet Pluss er en «konstruksjon» laget for å få pressestøtte. Dagbladet avviser dette.

Morgenbladet har i år søkt om økt pressestøtte, begrunnet med at de nå har to utgaver i uka, en papiravis og en digital utgave. Om dette gir avisen økt pressestøtte, blir i likhet med Dagbladets søknad først avklart i slutten av denne måneden.

Dagens Perspektiv, den digitale utgaven til Ukeavisen Ledelse, er også blitt beskyldt for å være en konstruksjon for å få pressestøtte, men Medietilsynet har siden 2016 konkludert med at nettavisen oppfyller kriteriene.

– System laget i papirverden

Når Journalisten spør kulturministeren om formuleringene i budsjettet etter presentasjonen hennes på Nasjonalbiblioteket mandag ettermiddag, svarer hun:

– Vi har laget et støttesystem i en full papirverden. Veldig mange av kriteriene derfra er ikke relevante i dag. Abonnementer, tilgang, geografi og distribusjon, alt dette har endret seg enormt. Da må vi kanskje se om systemet er målrettet nok for å nå dem vi virkelig trenger å nå.

Hun oppsummerer:

– Vi ønsker ikke bare tilpasninger hos enkeltaviser inn mot støtteordninger, men at avisene tilpasser seg mest mulig dem som de skal selge til.

– Er det noen konkrete «uheldige tilpasninger» som er bakgrunn for initiativet?

– Det kommer jeg ikke til å mene noe om.

– Kan du mene noe om hva som ville vært en uheldig tilpasning?

– Nei, jeg har ingen sånne eksempler. For meg er det viktig at målsetningen for regelverket blir holdt. En av grunnene til at vi har vært skeptiske til fritak fra arbeidsgiveravgift er at det først og fremst ville blitt brukt på de store avisene i Oslo sentrum, som kanskje er de som trenger det minst.

Powered by Labrador CMS