Forhandlet lønna ned

Lønnsforhandlingene i Mentor Medier endte med lønnskutt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Finanskrisen har ført til kutt i bemanning, kutt i lønn, kutt i goder og/eller kutt i arbeidstiden. Hos Mentor Medier er det budsjettert med underskudd i inneværende år, noe som førte til lønnsforhandlinger litt utenom det ordinære.

Kutter

Det ble ingen lønnsforhøyelse blant journalistene som arbeider for publikasjonene Ny Tid, Ukeavisen Ledelse, Le Monde diplomatique og Gründer Økonomisk Rapport. Snarere kuttet de i lønna.

– Bedriften sliter relativt hardt og vi har derfor gått med på et kutt på 1,6 prosent. Kuttet tilsvarer fire arbeidsdager, og det som i praksis skjer med de aller fleste her er at de vil jobbe dette inn i form av ekstra arbeid. Så effekten for bedriften vil ikke være sparte penger, men økt produksjon, sier klubbleder Dag Håkon Hellevik i Mentor Medier.

Signaleffekt

Hellevik forteller at ordningen innebærer en besparelse på i overkant av 6.000 kroner per ansatt og skal vare ut året.

– Det er nok mer signaleffekt enn innsparinger. Mentor er del av et større konsern, og min personlige begrunnelse for å være med på dette er vel så mye signaleffekt overfor omgivelsene som eierne og kolleger i konsernet.

Hellevik forteller at bedriften egentlig ønsket å knipe inn på enkelte punkter i lokalavtalen. Men det gikk ikke klubben med på, da de mente det ville være vanskelig å få inn godene igjen når de først var fjernet.

Kritisk

Ifølge klubblederen skal økonomien i Mentor være i takt med det budsjetterte underskuddet. En av årsakene til dette skal være stillinger som ikke fylles.

– Vi har en kritisk lav bemanning i redaksjonen. Den er under det ideelle, og under det vi mener redaksjonen bør ha for å lage de produktene som vi skal, sier Hellevik.

Powered by Labrador CMS