Morgenbladet-redaksjonen holder til i NHST-bygget i Oslo sentrum, sammen med blant andre Dagens Næringsliv. Foto: Kristine Lindebø
Morgenbladet-redaksjonen holder til i NHST-bygget i Oslo sentrum, sammen med blant andre Dagens Næringsliv. Foto: Kristine Lindebø

Flere profilerte journalister forsvinner fra Morgenbladet

Torsdag ettermiddag bekrefter åtte personer at de har tatt sluttpakke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen ble de første sluttpakkene innvilget i Morgenbladet, dagen etter fristen for å søke gikk ut. Flere profilerte og erfarne journalister har fått tilbud om sluttavtale.

Én av dem er Sigve Indregard, regnet som en av Norges morsomste spaltister.

– Det blir veldig trist å forlate en unik samling av journalister, fotografer og andre ansatte som er full av kunnskap og ideer. De gjør hverdagene veldig spesiell, lærerik og morsom. Samtidig er det godt å få en avklaring av det som har vært en lang og tung periode både for Morgenbladet og meg, sier han til Journalisten.

Torsdag ettermiddag har Journalisten fått bekreftet fra åtte personer, flere av dem profilerte journalister, at de har takket ja til sluttpakke i Morgenbladet.

  • Forskningsjournalist Hanne Østli Jakobsen.
  • Utenriksjournalist Tove Gravdal
  • Journalist og forfatter Marius Lien
  • Redaksjonssekretær og stedfortredende kulturredaktør Espen Hauglid
  • Frontsjef og IT-ansvarlig Børre Haugli
  • Huslingvist og journalist Paal Uvaag
  • Illustratør Stine Kaasa
  • Nettansvarlig journalist Sigve Indregard

Torsdag ettermiddag er situasjonen fortsatt uavklart for en niende ansatt.

Håper avisen kommer seg ut av krisen

Indregard har signert sluttavtalen og vil forlate redaksjonslokalene i Morgenbladet allerede 1. oktober.

– Jeg tror at alle vi som jobber her er veldig opptatt av prosjektet, avisen og produktet, og har veldig lyst til at det skal leve videre og vokse videre. Så vi får inderlig håpe at avisen kommer seg ut av krisen den står i, sier han.

Alle seks som har fått tilbud om sluttpakke beskrives som profilerte og erfarne journalister, eller som nøkkelpersoner i Morgenbladet-redaksjonen.

– Stemningen er nok en blanding av lettelse for de som fikk innvilget sluttpakke, og tristhet for de som blir igjen. Mange av dem som slutter nå har i tillegg sagt at de ville fortsatt å jobbe i Morgenbladet hvis de hadde hatt en annen ledelse, med en redaktør de har tillit til, sier klubbleder Jo T. Gaare til Journalisten.

Torsdag foregår det hektisk møteaktivitet i Morgenbladet. Flere som har søkt sluttpakke skal møte ledelsen, både for å signere avtale og diskutere veien videre.

– Jeg kommer ikke til å kommentere dette eksternt før vi er ferdig med det administrative rundt dette, og har informert internt, skrev ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen til Journalisten torsdag morgen, da vi spurte om hvor mange som har søkt om sluttpakke.

Personalsjef Gry Refsnes i NHST, som har vært kontaktledd for journalister som har søkt sluttpakke, har ikke besvart Journalistens henvendelser torsdag.

Langvarig krise i Morgenbladet

Stemningen i redaksjonen skal både være tristhet, gråt og lettelse etter det som har vært to uker med en spent og uavklart situasjon. Til Journalisten har store deler av redaksjonen varslet at de vurderer å slutte enten gjennom sluttpakke, eller ved oppsigelse.

Årsaken er at det i lang tid har vært en større konflikt og tillitskrise til ansvarlig redaktør i Morgenbladet. Det siste året har stemningen i redaksjonen vært svært turbulent, spesielt etter redaksjonssjef Ivar A. Iversen sluttet på dagen i november i fjor.

10. september nådde konflikten for fullt offentligheten etter nyheten om nedbemanning og kostnadskutt i avisen. I etterkant av nedbemanningsprosessen har det kommet flere sterke reaksjoner fra de ansatte og to brev med mistillit til ansvarlig redaktør Jenssen.

Klubben har også krevd ansvarlig redaktørs avgang flere ganger, men Jenssen har avvist at hun vil slutte i jobben.

Styreleder Amund Djuve har også full tillit til Jenssen.

– Som styreleder har jeg full tillit til redaktøren, og tror og håper hun blir sittende i lang tid, har styreleder Amund Djuve sagt til Journalisten.

Powered by Labrador CMS