Fra Kilpisjärvi i Finland nærheten av ulykken. Helikopter og flere finske nødetater er på stedet for å bidra i redningsaksjonen hvor en person omkom. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix

NRK-redaktør omkom i gyrokopterulykke i Finland

Distriktsredaktør Morten Ruud (57) i NRK Finnmark mistet livet i ulykken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Morten Ruud, NRKs distriktsredaktør i Finnmark, omkom da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag. En annen person ble lettere skadd.

HRS Nord-Norge fikk beskjeden om ulykken klokken 18 lørdag ettermiddag, etter at en av de involverte skal ha ringt en tredjepart som kontaktet HRS.

Lørdag kveld opplyser politiet i Finnmark at det var 57 år gamle Morten Ruud, bosatt i Alta, som omkom i ulykken. Han var selv fører av gyrokopteret og hadde med seg en passasjer da de styrtet. Passasjeren ble fløyet til sykehus med lettere skader.

57 år gamle Morten Ruud var distriktsredaktør i NRK Finnmark.

– Det er snakk om to nordmenn som mest sannsynlig har vært på tur fra A til B i Norge og så kommet inn over grensen til Finland, hvor de da har styrtet, sier redningsleder Øyvind Aadde i HRS Nord-Norge til NTB.

Ukjent årsak

HRS koordinerte redningsaksjonen med finske myndigheter, og før de fant fram til ulykkesstedet, fikk de kontakt med den ene om bord via en dårlig mobillinje.

Årsaken til ulykken er fremdeles ukjent, men ifølge HRS skal det ha vært oppholdsvær med høyt skydekke i området. Finsk politi skal etterforske saken videre.

Ulykken skjedde om lag 20 km øst for Kilpisjärvi i Finland, i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes.

Et gyrokopter er et fartøy med en rotor som spinner fritt, uten motor, og med en vanlig propell for framdrift. Maskinen er avhengig av fart framover for å få løft, og kan ikke stå stille i lufta slik et vanlig helikopter kan.

Kjent navn

Ruud var distriktsredaktør for NRK Finnmark og hadde kontor i Alta, skriver Nordlys. Hans pårørende er varslet om hendelsen.

I 1984 begynte Ruud som journalist i Radio Porsanger, før han senere jobber i ti år som journalist og nyhetsleder i Finnmark Dagblad, ifølge Nordlys. Senere, i 2007, ble han NRKs korrespondent til Moskva.

Han har siden 2013 jobbet som redaktør i NRK Finnmark.

Powered by Labrador CMS