Informasjonsrådgiver Jarle Aabø mener Lars Helle står alene i det offentlige rom og snakker om redaktørens rett til publisering. Foto: Birgit Dannenberg

– Redaktørene må på banen

Jarle Aabø er forundret over taushet rundt Muhammed-saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Informasjonsrådgiveren mener at det har vært for stille fra redaktørhold etter Dagbladets publisering av Muhammed-tegningen.

– Jeg er forundret over fraværet av Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag i debatten som raser rundt Dagbladet. Det er rart at Lars Helle står alene i det offentlige rom og snakker om redaktørens rett til publisering.

Avfeier kritikken

Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening avfeier kritikken.

– Dagbladet står ikke alene. Det finnes ikke den redaktør som ikke støtter Dagbladet. Norsk Redaktørforening støtter dem fullt ut og forsvarer redaktørens rett til å bestemme det fulle innhold.

Men Aabø mener at redaktørene bør gå ut og uttale seg i det offentlige rom.

– Jeg ønsker at redaktørene skal komme på banen og ikke sitte musestille, for de kan da ikke være feige.

Leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag sier at Dagbladets rett til å publisere er ubestridt, men at andre redaktører og medier må velge om de vil gå aktivt ut på banen i saken eller ikke.

– Ta utfordringen

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er enig med Aabø i at det har vært påfallende lite diskusjon. Han minner om Vær Varsom-plakatens punkt 1.3, hvor det presiseres at pressen ikke må gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene.

– Jeg mener at redaktørene og alle andre med pressekort bør følge Aabøs oppfordring.

Kokkvold sier at han ikke ville publisert tegningen slik Dagbladet gjorde, men forsvarer like fullt Dagbladets rett til å gjøre det.

– Det er viktig å minne om at ytringsfriheten er det som gjør det mulig for muslimer å dyrke sin religion i Europa.

Powered by Labrador CMS