Journalist Andreas Beddari Høyer, redaktør Rune Endresen og fotograf Yngve Olsen i Nordlys har skrevet en reportasjeserie om skred i Troms.

Nordlys satset tungt på reportasjeserie om dødsskred:
– Mer dramatisk enn vi hadde tenkt

Går i dybden på fenomen som tar mange liv i Troms hvert år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nordlys har laget reportasjeserien «Skredet» om de fem mennene som ble tatt av skredet på Erikaksla i Lyngen den 30. mars 2022.

Av de fem vennene mistet 32 år gamle Moritz livet, Daniel havnet i koma, mens Tobias og Julius ble hardt skadd, står det i Nordlys' hovedsak i serien.

– Selve ulykken og ikke minst skadene som ble påført i etterkant, viste seg å være langt mer dramatisk enn det vi hadde tenkt i starten, sier Rune Endresen til Journalisten. Han er redaktør i Nord24, næringslivsavdelingen til Nordlys.

Reportasjene har han laget sammen med journalist Andreas Beddari Høyer, fotograf Yngve Olsen, samt designere Kristine Tolk Solberg og Hallvar Wergeland Agersborg, animatører Kristoffer Lorentzen og Øyvind Lind og grafikeren Oskar Bjørkum.

Dødsfall i Troms

Ideen til artikkelserien oppsto i mars 2022 over en samtale med kollega Andreas Beddari Høyer. Da var Endresen nyhetsredaktør i Nordlys.

Mars er høysesong for skikjørere i Lyngsalpene. De kommer fra hele verden, særlig fra Tyskland, Østerrike, Frankrike, Storbritannia, USA og Norge. Men disse fjellene kan være livsfarlige, og hvert år blir noen skredtatt i området.

I 2022 ble tolv personer drept eller hardt skadd i skred i Troms.

– Det var en periode på ni dager da det stadig gikk skred i området. Folk ble både hardt skadd, og det var dødsfall, sier Endresen.

På breaking-news avdelingen hadde journalistene det svært travelt med å dekke ulykkene, da skredene kom med korte mellomrom.

– Vi rakk bare å dekke det overfladiske før det kom nytt skred og vi måtte kaste oss rundt. Da skjønte vi at vi trengte et prosjekt for å kunne gå mer i dybden og bli bedre kjent med de personene bak historiene, sier han.

Nordlys-journalist Andreas Beddari Høyer, Per Inge Belt fra Tromsø Røde Kors Hjelpekorps), Fredrik Aspö (Lyngen Røde Kors Hjelpekorps), og redaktør i Nordlys Rune Endresen på befaring på ulykkesfjellet i Lenangen i Troms.

Oversatt til engelsk og tysk

Nordlys har oversatt reportasjen til både tysk og engelsk. Det er første gangen de gjør dette. I tillegg har de valgt å ikke ha den bak betalingsmur for å gjøre den mer tilgjengelig både i Norge og utlandet. Ifølge Endresen har saken stor samfunnsmessig betydning for alle som tar turen til Norge i skisesongen.

– Selv om mange er kompetente og forbereder seg godt, kan det være dødsfarlig på fjellet. Hvis vi kan gjøre et bittelite bidrag til at noen tenker seg godt over før de tar risikoen, så har vi gjort en god gjerning, sier Endresen.

Ifølge statistikkene i hovedreportasjen, har det vært 180 skredtatte og 40 døde i skredulykker i Troms mellom høsten 2008 og våren 2022.

Andreas Beddari Høyer og Rune Endresen faktasjekker med innsatsleder i politiet, via Google Meet.

– Hele sanseapparatet

«Skredet» består både av videoer, bilder og andre visuelle virkemidler som grafer, animerte kart, statistikker og lydeffekter. I tillegg er det satt en klokke som følger hendelsesforløpet på minuttet.

– Tanken er at leserne skal bruke hele sanseapparatet, sier Endresen og tilføyer:

– Det har vært veldig mye jobb og tidskrevende å sette sammen dette prosjektet og faktasjekke alle detaljene, men det har også vært veldig givende å kunne gå i dybden på problemstillingen.

Nordlys fikk ekstra økonomisk støtte fra Amedias interne gravefond for prosjektet. Det har gitt dem muligheten til å blant annet kjøpe inn animasjonstjeneste og reise til Lechbruck og Lohberg i Tyskland hos de overlevende og familien til de pårørende. Ifølge Endresen var det essensielt å møte familien til avdøde Moritz ansikt til ansikt.

– Det ville vært en helt annen reportasje om man hadde snakket på telefon. Det har en egen verdi å treffe folk, ikke bare for å høre hva de sier, men hvordan de sier det. Det gir et helt annet inntrykk og det er ekstra viktig i saker som handler om mennesker i sorg, sier Endresen.

Rune Endresen intervjuer overlevende Adrian Roth i Lechbruck, Tyskland.

Omfattende kildearbeid

Nordlys-redaksjonen brukte lang tid på å få alle til å stille opp. Kildene i saken består av de overlevende fra skredet, pårørende, venner, redningsmannskapet og andre som hjalp til under og etter ulykken.

– Det er vanskelig å si ja til et slikt prosjekt. Men de fikk tillit til oss og skjønte at vi skulle bruke god tid – at dette ikke skulle være noe hastearbeid, sier Endresen.

Han mener at en viktig motivasjon for at de pårørende ønsket å fortelle sin historie, var i stor grad fordi de forstod at dette var en artikkelserie som kunne hjelpe andre.

­– Det var veldig fint å møte dem og la dem fortelle hva de tenker og føler, men også tungt å høre hvordan det har preget dem. I saken blir man bedre kjent med personene og de menneskelige valgene de har måttet ta underveis. Og ikke minst konsekvensene av en så dramatisk hendelse for de involverte, også ett år senere, avslutter Endresen.

Powered by Labrador CMS