Nettsiden «Uten Filter» deler video fra drapshendelse på Karmøy.

Norgesdemokratene-topp er redaktør – publiserer drapsvideo fra Karmøy

– Den har allmenn interesse, sier redaktør Øyvind Eikrem om hvorfor nyetablert nettside publiserer video politiet advarer mot.

Publisert

Lørdag kveld fikk politiet melding om en voldshendelse på Karmøy, som senere resulterte i at en mann ble siktet for drap. Det viste seg siden at en video av hendelsen begynte å sirkulere på Snapchat. 

Søndag publiserte den nyoppstartede nettavisa «Uten Filter» videoen, uten synlig sladding.

– Kan være straffbart

I en artikkel med tittelen «Stammekonflikt på Karmøy? – Se video av det brutale knivdrapet her», vises nettopp det som skal være en video av drapshandlingen på Karmøy. 

Publiseringen kommer etter at politiet rykket ut og ba om at videoen ikke skulle spres. Unni Byberg Malmin, politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, sa søndag formiddag til Dagbladet at spredningen av den omtalte videoen også kan være ulovlig.

– Vi tenker at det er veldig dumt at en slik video sprer seg, og spredningen av videoen kan være straffbart, påpekte Malmin.

Journalisten har vært i kontakt med Sør-Vest politidistrikt, som hittil ikke har kommentert Uten Filter-publiseringen.

Tror ikke pårørende leser nettsiden

På Norgesdemokratenes egne nettsider heter det at partiet og andre konservative aktører lenge har sett behovet for et mer differensiert medietilbud i Norge. Uten Filter skal ikke være en partiavis, «men et bredt tilbud til det norske folk, og med en konservativ profil». 

Nettmediet ble startet opp tidlig i mai, og redaktør er sentralstyremedlem og kommunikasjonsleder i Norgesdemokratene, Øyvind Eikrem.

Eikrem bekrefter overfor Journalisten at de har publisert videoen av drapet, og sier at hensynet til allmenn opplysning  av hva som har foregått i en bredt omtalt drapssak, var viktig for deres beslutning. 

– Det er et generelt problem at voldskriminalitet ofte blir uriktig framstilt av norsk presse, at viktige ting i saksframstillingen blir unevnt. I dette konkrete tilfelle var det på publiseringstidspunktet kjent at både gjerningsmann og offer var utenlandske. De var også umulige å identifisere fra selve videoen, sier han og fortsetter:

–  Videre var det opplagt at deres pårørende ikke leser Uten Filter. Videoen var også allerede bredt spredt i sosiale medier. Dermed blir hensyn til skadevirkninger for de involverte heller teoretisk, sier Eikrem. 

Ifølge Dagbladet var den avdøde utenlandsk statsborger, mens siktede er norsk statsborger.

På spørsmål om redaksjonen var klar over at politiet sier deling av videoen kan være ulovlig, svarer Eikrem at deres oppfatning er at de har full rett til å publisere. 

– Den har allmenn interesse. I Norge er det domstoler som dømmer. Hvis det skulle bli en politisak av dette så vil jeg forklare meg om hva vi visste når i et formelt avhørt, hvis det da kommer så langt.

– Ikke en partiavis

Eikrem understreker at Uten Filter ikke er en partiavis, på tross av at han både er sentralstyremedlem og kommunikasjonsleder i Norgesdemokratene. 

– Vi har vår egen redaksjonelle prosess som sikrer uavhengighet. Flere bidrar, men det er mitt ord som er endelig med tanke på hva vi publiserer. Spørsmålet du stiller om «å ha flere roller» tildekker det allmenne problemet med tanke på norsk presses opplagte koblinger i maktens sentra her til lands. Det perspektivet mangler dessverre i norsk offentlighet, sier Eikrem. 

Han legger til at de så langt har publisert langt flere innlegg fra personer utenfor partiet enn som er tilknyttet partiet, inkludert fra politiske konkurrenter.

Powered by Labrador CMS