Relatert innhold
Krise etter avsløring av fabrikkerte artikler
Jewish Chronicle har fjernet flere artikler om Gaza-krigen etter påstander om at innholdet var fabrikkert av en frilansjournalist som også skal ha løyet om sin bakgrunn, skriver britiske The Guardian.
Artiklene inneholdt angivelig svært detaljert informasjon om israelske militæroperasjoner og etterretning om Hamas-leder Yahya Sinwar, basert på påståtte kilder i israelsk etterretning. Flere journalister som dekker Gaza-konflikten, har lenge vært skeptiske til innholdet.
Saken har ført til en krise for Jewish Chronicle. Flere profilerte spaltister har nå trukket seg i protest. Det stilles også spørsmål ved avisens eierskap og redaksjonelle linje under nåværende redaktør Jake Wallis Simons.
Kritikere hevder avisen har beveget seg i en mer høyreorientert retning og ikke lenger representerer det brede spekteret av britiske jøder.
Ligger an til millionkutt i danske Journalisten
På neste års budsjett må danske Journalisten redusere kostnadene med 800.000 danske kroner – eller cirka 1,26 millioner norske, skriver fagbladet selv.
Kuttene vil ikke få noen personalmessige konsekvenser, ifølge ansvarlig redaktør Christian Lindhardt.
– Vi finner besparelsene ved å kutte fire magasinutgivelser, slik at vi fremover bare kommer ut fire ganger årlig. De reduserte utgiftene til trykk og distribusjon dekker hele beløpet, sier Lindhardt.
Få søkere – BONO gir ny sjanse til fotopenger
For første gang utbetaler BONO kompensasjon for privatkopiering av visuelle verk på vegne av Norsk Journalistlag (NJ). Under kategorien pressefoto skal ordningen kompensere for privat kopiering av fotografier, som for eksempel utskrifter, skjermdumper og lignende.
Første søknadsfrist på ordningen var i juni, men på grunn av få søkere blir det en ny runde i løpet av høsten.
– I den første søknadsrunden er det kommet rundt 40 søkere på pressefoto, og det er færre enn hva vi og NJ hadde sett for oss. Beløpet skal utbetales og fordeles, og når det nå gjenstår beløp for 2023 åpner vi for ny runde, sier daglig leder i BONO, Harald Holter, til Journalisten.
Neste uke vil det utbetales penger til kvalifiserte søkere fra den første runden.
– Det er betydelige beløp og det er en ordning folk bør benytte seg av, sier Holter, som håper at også jungeltelegrafen kan bidra til at informasjon om ordningen spres.
Regissør saksøker bransjeblad for 15 millioner dollar
Francis Ford Coppola har saksøkt bransjebladet Variety og to av bladets journalister.
Utgangspunktet for søksmålet er en artikkel publisert i sommer hvor det blant annet hevdes at Coppola forsøkte å kysse kvinnelige statister under innspillingen av filmen «Megalopolis», melder nyhetsbyrået AP.
I artikkelen kommer det også fram andre eksempler på uprofesjonell oppførsel.
Ifølge søksmålet er påstandene i artikkelen falske og ærekrenkende, og regissørlegenden krever 15 millioner dollar i oppreisning. Noe som tilsvarer drøyt 160 millioner kroner etter dagens kurs.
– Selv om vi ikke vil kommentere pågående rettstvister, støtter vi våre journalister, sier en talsperson for Variety til AP.
Lyser ut stipend til forskning på kritisk mediebruk
Tenk, skoleavdelingen til Faktisk.no, har nå lyst ut et stipend for mastergradsstudenter som ønsker å skrive om emner knyttet til kildebevissthet og kritisk mediebruk blant barn og unge.
Aktuelle temaer for oppgaven kan være elevers møte med trender på sosiale medier, bruk av kunstig intelligens i skolen og undervisning i kildekritikk .
Planen er å dele ut ett stipend på 30.000 kroner.
Søknadsfristen er 15. november.
Tilgjengeliggjør NTBs historiske arkiv
Det historiske arkivet til NTB, som blant annet inneholder internaviser gjennom årene, loggbøker over produksjonen, kundekorrespondanse og personalstoff, blant annet fra krigens dager og oppgjøret etterpå, blir nå gjort tilgjengelig hos Arkivverket i Oslo.
Det melder NTB selv i en pressemelding.
Arkivet, som har bestått av 23 hyllemetre med arkivmateriale, gir innsyn i NTBs indre liv i form av den daglige produksjonen. Hvordan journalistene jobbet, verktøyene og metodene.
– Nå som historikere kan gå rett til kildene og har innsyn i styredokumenter og prosesser i det nasjonale nyhetsbyrået, gir det en bedre grobunn for å forstå og forklare nyhetsdekningen og hendelsene for ettertiden, sier sjefredaktør og administrerende direktør Tina Mari Flem i pressemeldingen.
NTB melder samtidig at de er i ferd med å digitalisere bildearkivet, som nå inneholder 25 millioner pressebilder som spenner helt tilbake til 1800-tallet.
«Team Ingebrigtsen»-klipp deles på Tiktok
I forrige uke valgte NRK å avpublisere «Team Ingebrigtsen», men klipp fra serien lever videre i sosiale medier, skriver Nettavisen.
På Tiktok skal det være anonyme kontoer som har publisert nærmere 100 klipp.
– Vi er klar over at det ligger en del klipp ute fra «Team Ingebrigtsen» på Tiktok. Klipp som er tatt fra NRK og publisert på sosiale medier uten tillatelse innebærer en krenkelse av NRKs rettigheter, sier advokat i NRKs juridiske avdeling Kari Anne Lang-Ree til Nettavisen.
Hun forteller videre at NRK jobber med å få fjernet dem.
Aller Media omorganiserer: Blir et nordisk integrert medieselskap
Aller Media går fra fire organisasjoner i fire nordiske land til én felles organisasjonsstruktur, det melder de selv i en pressemelding.
Dag Sørsdahl, administrerende direktør i Aller Media Nordic A/S, blir fra 1. oktober administrerende direktør også i Aller Media Sverige og Aller Media Danmark.
– I en tid med rask teknologisk utvikling og endret forbrukeratferd er det avgjørende for oss at vi tilpasser oss, og når brukerne våre digitalt med det innholdet de ønsker, sier Sørsdahl i pressemeldingen.
Skal orientere K-rådet om «Den sorte svane»
Torsdag har Kringkastingsrådet sitt første møte etter ferien.
På agendaen foruten klagebehandling er det orientering om Brennpunkt-dokumentaren «Den sorte svane» og kulturtilbudet til NRK.
Det har kommet 781 henvendelser til rådet siden forrige møte.
Saker som skal klagebehandles i rådet:
- Sak om uføretrygd (Dagsrevyen 20. juni)
- Balanse i Ukraina-dekningen
- Sak om skattepolitikk
- Geriatriker om Joe Biden etter presidentdebatt (Dagsrevyen 28. juni)
- Tilgjengelighet med nytt Dagsrevy-studio (Lenke til Dagsrevyen)
Møtet kan følges direkte her fra klokka ni.
Telegraph-journalist bak prisbelønnet Ukraina-podkast er død
Den 32 år gamle Telegraph-journalisten David Knowles er død. Det melder den britiske avisen selv. Knowles døde i Gibraltar, etter det som skal ha vært et hjerteinfarkt.
Knowles var sjef for sosiale medier i Telegraph, men er kanskje mest kjent som opphavsmann til podkasten Ukraine The Latest, som har produsert innhold hver eneste hverdag siden starten på krigen i Ukraina.
Les Journalistens intervju med Telegraph om podkasten her.
Mandag denne uken ble det for første gang et opphold i podkasten, da en gråtkvalt kollega, journalist Domenic Nicholls, kom med dødsbudskapet, og informasjon at det ville gå en dag før det kom en ny episode.
– David var en talentfull og populær journalist som kanskje var mest kjent for å ha bidratt til å gjøre vår Ukraina-podcast til en slik suksess. Før det var han en imponerende leder for vårt sosiale medieteam. Vi ønsker å gi vår medfølelse til hans familie og venner, sier sjefredaktør i Telegraph, Chris Evans, til egen avis.
Gjør comeback med ny podkast om mediebransjen
Fra 2016 og fram til desember i fjor ledet Peter Kafka podkasten «Recode Media with Peter Kafka», men i forbindelse med han byttet jobb og startet som medie- og teknologikorrespondent for Business Insider, ble podkasten midlertidig lagt på is.
I dag gjør den comeback. Konseptet er det samme, intervjuer med profiler fra medie- og teknologibransjen, men navnet er nytt: «Channels».
– Jeg har den beste jobben! Jeg får snakke med smarte, interessante mennesker som styrer ting - eller som vet hvordan ting styres - om alt jeg bryr meg om: Hvordan og hvorfor tingene på skjermene dine havnet der, sier Kafka i en pressemelding.
Gjest i første episoder er David Remnick, ansvarlig redaktør i New Yorker. Remnick var også første gjest da «Recode Media»-podkasten debuterte i 2016.
Episoden skal bli tilgjengelig i løpet av 11. september.
Ønsker mer åpenhet om algoritmebruk
I en pressemelding skriver Medietilsynet at de største internettplattformene er blitt bedre på å rapportere om hva de gjør for å bekjempe desinformasjon, men tilsynet etterlyser mer åpenhet om tiltak for å redusere risikoen ved algoritmisk påvirkning.
På oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet har Medietilsynet for andre gang kartlagt hvordan globale plattformer og søkemotorer følger den europeiske bransjenormen mot desinformasjon, som skal bidra til å redusere risikoen ved spredning og forsterkning.
Medietilsynet har vurdert rapporter fra Youtube, Facebook, Instagram, Linkedin og Tiktok om hvordan de jobber med å redusere spredning av desinformasjon.
– Det som er svakt, er hvordan plattformene rapporterer om tiltak for å begrense risikoen ved egen algoritmebruk. Dette kan tyde på at de globale aktørene ikke i tilstrekkelig grad tar innover seg at anbefalingsalgoritmene kan forsterke eksponering både for desinformasjon og skadelig innhold, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i pressemeldingen.
Medietilsynets gjennomgang er tilgjengelig her.
Høyre vil trappe ned pressestøtte til riksdekkende aviser
Høyres førsteutkast til partiprogram er publisert, og der tar partiet til orde for å kutte i pressestøtten til riksdekkende aviser.
I programmet heter det blant annet at Høyre vil:
«...trappe ned pressestøtten til riksdekkende aviser, styrke den for lokalmedier, etablere ordninger for å tilgjengeliggjøre nyheter for flere og prioritere midler til digitalisering og et fond for undersøkende journalistikk og verifisering.»
Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi Øgrey, skriver i en e-post til Journalisten at på tross av at Høyre anerkjenner medienes betydning og flere av utfordringene de står i, bommer partiet på tiltakene.
– Jeg vil særlig advare mot å svekke pressestøtten for noen når journalistikken er under kraftig press. Det er positivt at Høyre deler bransjens ønske om å nå bredere ut, særlig til unge. Vi merker oss at Høyre vil ha plattformnøytrale virkemidler som understøtter innovasjon. Da er det aller viktigste å sørge for at momsfritaket igjen skal gjelde uavhengig av format og plattform. Redaktørstyrte mediers samfunnsoppgave blir stadig blir viktigere, og nå trenger vi politikere som er med og lager løsninger som styrker mediemangfoldet, sier Øgrey.
Dag og Tids pressestøtteklage avvist av klagenemnd
Dag og Tids klage på pressestøttesummen de ble tildelt i 2023 førte ikke fram hos Medieklagenemnda.
Dag og Tid mottok i 2023 nær 5,7 milioner pressestøttekroner som nasjonalt nisjemedium. Dette var 300.000 kroner mindre enn i 2022 og 1,3 millioner mindre enn prognosen som ble sendt ut før tildelingen.
Dag og Tid mente dette var svært urimelig, ifølge oppsummeringen fra klagenemndas behandling.
Avisa argumenterte i klagen for å bli vurdert som nasjonalt nummer to-medium, men fikk ikke medhold hos klagenemnda i dette.
Influenser blir NRK-programleder
Sofie Eikeland (19) fra Kristiansand skal jobbe sammen med Milie Birkelund og Zara Cecilie Leite i både NRK-podkasten Baksnakk og med TikTok-kanalen NRK Unormal, melder NRK i en pressemelding.
Eikeland har hatt egen TikTok-kanal siden niendeklasse, og går nå fra å være influenser til å bli NRK-programleder.
Samtidig flytter hun hjemmefra for første gang – fra Søgne i Kristiansand til Trondheim.
– Jeg har aldri bodd vekk fra foreldrene mine, så det blir spennende, men jeg liker Trondheim allerede. Jeg er vant til at det bare er meg og et kamera, så det blir noe annet å jobbe med et helt team med forventninger fra andre folk, sier Eikeland i meldingen.
Ny støtteordning skal fremme KI-journalistikk
Google News Initiative og London School of Economics and Political Science (LSE) lanserer nå et nytt program for å hjelpe mindre og mellomstore nyhetsorganisasjoner med å ta i bruk kunstig intelligens (KI) i sitt arbeid.
Programmet, kalt JournalismAI Innovation Challenge, vil dele ut totalt 3,75 millioner dollar i støtte til 35 nyhetsorganisasjoner verden over. Norske redaksjoner kan også søke.
Gjennom ni måneder skal deltakerne utvikle og implementere KI-løsninger for å forbedre journalistiske systemer og prosesser.
Støtten fordeles slik:
- 10 prosjekter vil motta 250.000 dollar hver
- 25 prosjekter vil motta 50.000 dollar hver
Siste frist for å søke er 10. oktober.
Møte mellom mediene og plattformselskapene om desinformasjon
Tirsdag 10. september arrangerer kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og Norsk Presseforbund et nytt dialogmøte mellom norske medier, myndighetene og plattformselskapene. Det melder departementet.
– De globale internettplattformene er den viktigste arenaen for spredning av desinformasjon. Til nå har norske medier opplevd store utfordringer i møte med plattformers håndtering av redaksjonelt innhold, samt utbredelsen av svindel og misbruk av medier og journalister. Disse selskapene har en sentral posisjon når det gjelder utveksling av informasjon og nyheter i det norske samfunnet, derfor er det viktig at de tar sin samfunnsrolle og innvirkning på ytringsfriheten og mediemangfoldet på alvor, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery ifølge pressemeldingen.
Dialogmøtet innledes av direktør for Medietilsynet, Mari Velsand, som skal snakke om hvordan relevante EU-forordninger kan få betydning for vår motstandskraft mot desinformasjon. Deretter gir Nasjonal sikkerhetsmyndighet, ved Andreas Skjøld-Lorange, en situasjons- og problembeskrivelse om hvilken trussel desinformasjon utgjør i dag. Dette er tredje gang disse aktørene møtes til dialog.
– Jeg ser fram til dialogen med mediene og plattformselskapene og er spent på å høre hvordan plattformene forholder seg til de nye EU-regelverkene. De vil få betydning for hvordan sosiale medietjenester som Facebook og TikTok kan utforme tjenestene sine, sier Jaffery.
Til dialogdelen av møtet stiller følgende representanter fra norske medier og de globale sosiale medieplattformer:
• Gard Steiro, VG og Pål Nedregotten, NRK
• Kjartan Sverdrup Dall-Larsen (TikTok)
• Sondre Ronander eller Tine Jensen (Google)
• Laura Karstens (Meta)
• Cees van Koppen (Snapchat)
Møtet holdes i Pressens hus i Skippergata 24 i Oslo, kl. 12.00 tirsdag 10. september.
Møtet er åpent for presse, og det er ikke nødvendig med påmelding.
Schibsted kjøper hele Shifter
I en pressemelding fredag opplyser Schibsted Media at mediekonsernet nå kjøper de resterende aksjene i Shifter Media AS og dermed blir eneaksjonær i selskapet.
– Vi har ambisiøse planer for videre utvikling av Shifter, og med dette oppkjøpet får vi enda større handlingsrom, sier Sarah Sørheim, styreleder i Shifter og leder for nisjeavdelingen til Schibsted.
Schibsted kjøpte i fjor 51 prosent av aksjonene i Shifter.
– Vi er stolte over at Schibsted Media kjøper Shifter Media, og dette gjør det mulig for oss å realisere våre vekstplaner sammen, sier Lucas Weldeghebriel, administrerende direktør og ansvarlig redaktør, i pressemeldingen.
Slutter i Dagbladet etter 18 år
Øistein Norum Monsen er en av dem som har takket ja til sluttpakke i Dagbladet, melder Medier24.
Monsen har jobbet 18 år i avisen, se siste årene mye med krimjournalistikk
– Dagbladet har virkelig sendt meg over hele kloden. Den eneste verdensdel jeg ikke har fått besøkt på Dagbladets regning er Australia.
Pressestøtten kommer i oktober
Medietilsynet er i gang med behandling av årets søknader til produksjonstilskudd for nyhets- og aktualitetsmedier - også kjent som pressestøtten. I en pressemelding skriver tilsynet at målet er at det i oktober skal bli klart hvilke medier som får hva.
I år har Medietilsynet fått søknader om produksjonstilskudd fra 174 aviser, av disse er 16 nye søkere. Foreløpig har halvparten av de nye søkerne fått vedtak om avslag.
– Medietilsynet tar sikte på å tildele årets produksjonstilskudd 16. oktober, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet i pressemeldingen.