Relatert innhold
Journalisten som inspirerte filmen «Serpico», er død
David Burnham døde i sitt hjem tirsdag, 91 år gammel, skriver New York Times.
New York Times-journalisten avslørte i en artikkelserie publisert i 1970, omfattende korrupsjon i New York City Police Department.
Burnhams arbeid og samarbeid med sin hovedkilde, detektiv Frank Serpico, inspirerte den Oscar-nominerte filmen «Serpico» fra 1973. I filmen spiller Al Pacino hovedrollen som detektiv Serpico.
Burnham spesialiserte seg etter hvert på å dekke sikkerhetsutfordringer ved USA atomkraftverket. Etter at han forlot NYT, skrev han en rekke bøker. Blant annet om Internal Revenue Service (IRS), den amerikanske føderale skattemyndigheten.
Suvatne blir konferansier på Presselosjens julebord
For tredje år på rad vil Dagbladet-journalist og medforfatter av den omstridte Ap-boka «Partiet», Steinar Suvatne, være konferansier på julebordet til Stortingets presselosje, skriver Medier24.
– Jeg har blitt spurt om å være konferansier under Presselosjens julebord. Det takket jeg ja til, og jeg gleder meg. Noen vitser om «Partiet» tror jeg alle bare skal være forberedt på at kommer fra scenen. Såpass raus skal jeg være, sier Suvatne til Medier24.
Jonas Henmo, som er medlems av losjens festkomité, legger til:
– De siste ukene har han jo fått god medietrening og stått midt i rampelyset selv, så vi gleder oss til å se hva han har på lager i år.
Stortingets presselosje – ofte omtalt som kun Presselosjen – er en medlemsorganisasjon for journalister og redaksjonelle medarbeidere som jevnlig møter i Stortinget og dekker norsk politikk.
Microsoft vil betale for Copilot-innhold
Microsoft skal betale utgivere for innhold som løftes fram i Copilot Daily, en ny KI-funksjon fra selskapet, skriver TechCrunch.
Copilot Daily skal gi brukerne en muntlig oppsummering av været og aktuelle hendelser.
«Ryddig, enkel og lett å fordøye, Copilot Daily vil kun hente informasjon fra autoriserte innholdskilder», skriver Microsoft i et blogginnlegg, og legger til at muligheter for påminnelser og tilpasning vil komme over tid.
Reuters, Axel Springer, Hearst Magazines, USA Today Network og Financial Times vil være kilder for Copilot Daily, som kun er tilgjengelig i USA og Storbritannia ved lansering.
Microsoft vil ikke avsløre hvor mye de betaler utgiverne, skriver TechCrunch, men teknologigiganten opplyser at de planlegger å inngå avtaler med flere utgivere og utvide Copilot Daily til nye land «snart».
Krevde 2,7 millioner for intervju med Melania Trump
For snart to måneder siden kontaktet CNN forlaget til Melania Trumps for å be om et intervju med den tidligere førstedamen i forkant av hennes kommende memoarer, som slippes 8. oktober.
Etter flere epostutvekslinger om et mulig intervju, kom forleggeren med et uvanlig krav i forrige uke, skriver CNN: Et intervju ville koste 250.000 dollar – eller nesten 2,7 millioner kroner.
CNN takket nei, og i ettertid hevder forlaget at det hele var en misforståelse. CNN kan imidlertid vise til at tilbudet kom skriftlig.
Får kritikk etter intervju med drapsdømt
Tønsbergs Blad får så ørene flagrer av egne lesere, skriver NRK.
Kritikken mot lokalavisen kommer etter at den publiserte et intervju med mannen som er dømt for drapet på Bård Lanes.
I intervjuet fremstår ikke drapsmannen som en angrende synder. I tillegg har han satt som krav at han ikke vil snakke om straffesaken i intervjuet.
Artikkelen får blant annet gjennomgå i kommentarfeltet:
«Hva er dette å skrive om? Helt greit at folk skal endres til det bedre under sin soning av straff. En annen ting er at TB skal skrive om denne saken å klistre den dømte rett i ansiktet til de etterlatte som ennå sikkert har stor sorg og savn. Attpåtil får den dømte lov til å sette premisser for hva Tønsbergs Blad skal skrive om og spørre om… Dette var under beltestedet Tønsbergs Blad».
Ansvarlig redaktør Sigmund Kydland sier til NRK at han har stor forståelse for reaksjonene.
– Det er verken overraskende eller underlig, men dette er en sak vi har jobbet med svært lenge og vi har gjort en rekke grundige vurderinger før vi landet på å publisere.
Åpner opp for momsfritak på all digital journalistikk
I sitt utkast til nytt partiprogram, åpner Arbeiderpartiet for å utvide medienes momsfritak.
I forslag står det blant annet at partiet ønsker å vurdere innføring av momsfritak for all digital journalistikk som omfattes av medieansvarsloven.
Og som et første steg vil partiet gjøre momsfritaket for nyhetsmedier plattformnøytralt igjen. Endringen som ble innført i 2023, rammet medier som formidlet nyheter med levende bilder.
– Arbeiderpartiets programutkastet anerkjenner at redaktørstyrte medier er avgjørende for demokratiet og viktigere enn noen gang. Det er et godt og riktig utgangspunkt, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i en kommentar.
- Beskytte frie medier og det offentlige ordskiftet mot alle forsøk på å innskrenke ytringsrommet og ytringsfriheten
- Beskytte mennesker som er truet på grunn av sine meninger og ytringer. Redaktører og journalister skal ha et særskilt vern.
- Styrke de redaktørstyrte mediene i konkurransen mot sosiale medier og globale plattformselskaper
- Styrke rammevilkårene for lokalradioene, med mål om å styrke den løpende journalistiske produksjonen
- Styrke produksjonstilskuddet for nyhetsmedier, og sikre at de redaktørstyrte mediene kan fylle sin funksjon under kriser og alvorlige hendelser
- Vurdere innføring av momsfritak for all digital journalistikk som omfattes av medieansvarsloven, og som et første steg gjøre momsfritaket for nyhetsmedier plattformnøytralt igjen
- Arbeide for at brukere over hele landet har lik tilgang til medier, blant annet gjennom å sikre distribusjon både fysisk og digitalt
- Utvikle ulike modeller for å sikre videregående elever tilgang til redaktørstyrte medier
- Sikre NRKs rolle som en bred allmennkringkaster med sterk tilstedeværelse i hele landet
- Arbeide for fortsatt kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor i og nyhetssendinger fra Bergen
- Stille økte krav til de store teknologiselskapene for å sikre at barn og unge beskyttes mot skadelig og ulovlig innhold på nettet
- At offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet skal praktiseres i alle offentlige virksomheter, og vurdere å innføre sanksjoner ved brudd på dette
- Beskytte mennesker som er truet på grunn av sine meninger og ytringer, og sikre redaktører og journalister et særskilt vern
Tore Strømøy til Hauststormen
1. til 3. november arrangeres journalistkonferansen Hauststormen i Bergen. Og på programmet for lørdagen, står blant andre Tore Strømøy. Han kommer for å fortelle om stormen rundt «Ingen elsker Bamsegutt» og vil dele sitt syn på hva som skjedde da NRK avsluttet avtalen de hadde med ham i august i år.
Strømøy blir intervjuet på scenen av Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende.
Donald Trump dropper 60 Minutes
Tirsdag ble det klart at Donald Trump ikke vil stille til intervju med 60 Minutes, melder CBS. Planen var at programmet skulle sendes neste mandag, hvor Trump og Kamala Harris ville bli intervjuet hver for seg. Nå blir det kun Harris som stiller.
I en uttalelse, sier 60 Minutes:
«Vår valgspesial vil sende Harris-intervjuet på mandag som planlagt. Vår opprinnelige invitasjon til tidligere president Donald Trump om å bli intervjuet på 60 Minutes står fortsatt ved lag.»
I et innlegg på X, skriver Trumps talsmann Steven Cheung:
«Falske nyheter. 60 Minutes tryglet om et intervju, selv etter at de ble tatt i å lyve om Hunter Bidens laptop tilbake i 2020. Det var innledende diskusjoner, men ingenting ble noensinne planlagt eller låst. De insisterte også på å gjøre faktasjekking direkte, noe som er uten presedens.»
60 Minutes er det mest sette nyhetsprogrammet på amerikansk TV, og enkeltepisoder har hatt over 10 millioner seere.
Var inhabil i PFU-behandling
Ingrid Rosendorf Joys, som representerer allmennheten i Pressens Faglige Utvalg (PFU), var inhabil da hun var med og behandlet en klage mot Vårt Land på det siste møtet, skriver Medier24.
Joys takket på vårparten ja til å sitte i representantskapet til Vårt Land.
– Her må jeg bare legge meg flat. Det var rett og slett en glipp at jeg ikke hadde sagt i fra, sier Joys til Medier24.
– I mai fikk jeg en epost om at jeg var i representantskapet. Men jeg har ikke vært på noe møte der ennå, så det glapp rett og slett.
Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til Medier24 at Joys nå er inhabil i fremtidige saker hvor Vårt Land er klaget inn.
Vårt Land gikk for øvrig fri i det aktuelle klagesaken.
NYT redesigner mobil-app
New York Times redesigner mobil-appen sin for å løfte fram alt innholdet avisen publiserer som ikke er rene nyheter, skriver NiemanLab.
Det er det første store redesignet siden appen ble lansert i 2008.
– Vi hører ofte fra leserne at vi produserer så mye fantastisk journalistikk, men at det er veldig vanskelig å finne alt, forteller NYTs Emily Withrow til NiemanLab.
Den redesignede appen er ment å være inngangspunktet til alt avisen kan tilby.
Journalist Glenn Røsåsen (39) er død – minnes av lokalavis
Journalist Glenn Røsåsen omkom i en ulykke i helga. Han ble 39 år, skriver EidsvollPuls, der Røsåsen var tilknyttet frilanser.
«Den minste avisredaksjonen i Eidsvoll har blitt en stjerne fattigere. For Glenn Røsåsen var virkelig en stjerne i min bitte lille redaksjon», skriver EidsvollPuls-grunnlegger Bjørn Hytjanstorp i et minneord.
«I løpet av det knappe året som Glenn har jobbet for EidsvollPuls har han levert en rekke portretter og andre artikler som kommer til å stå seg godt i et historisk perspektiv. For det er nettopp det Glenn også var så opptatt av; at artiklene i EidsvollPuls skal ha lang levetid», skriver Hytjanstorp.
Røsåsen hadde journalistutdanning fra Høyskolen i Oslo og Akershus (Oslo Met) og bakgrunn fra Smaalenenes Avis og Eidsvoll Ullensaker blad.
Til opplysning: Journalistens Nils Martin Silvola studerte journalistikk samtidig som Røsåsen.
Norsk PEN ber Stortinget støtte Assange-resolusjon
Organisasjonen Norsk PEN ber Stortingets delegater støtte «Assange-resolusjonen» i Europarådets parlamentarikerforsamling, skriver de på egne nettsider.
Assange gjorde sin første offentlige opptreden for forsamlingen tirsdag 1. oktober, tre måneder etter løslatelsen fra et britisk fengsel.
Onsdag skal parlamentarikerforsamlingen drøfte og stemme over en resolusjon med reaksjoner på behandlingen av Assange og forslag til tiltak for å blant annet beskytte varslere bedre.
– Denne resolusjonen er avgjørende fordi den belyser den farlige effekten Assange-saken har hatt på grunnleggende menneskerettigheter. Assange er endelig fri, og nå må vi sikre at slike menneskerettighetsbrudd ikke skjer med andre journalister i fremtiden, uttaler Rune Ottosen, Norsk PENs leder for Assangeutvalget.
Ralf Lofstad forlater Dagbladet
– Jeg har sluttet i jobben, skriver mangeårig Dagbladet-journalist Ralf Lofstad på Facebook.
– Det er vemodig etter 23 år. Samtidig er sluttpakke på tolv måneder et for bra tilbud å si nei til, skriver Lofstad.
Han blir foreløpig det siste navnet som melder om sluttpakke i Dagbladet – avisa har nedbemannet med rundt 15 stillinger i sommer.
Nylig har Journalisten omtalt at andre Dagbladet-navn som Jorun Gaarder og Øistein Norum Monsen også forlater avisa.
«Den sorte svane»-advokat tiltalt for hvitvasking
Advokat Lise Roulund, som eksponeres i den danske dokumentarserien «Den sorte svane», er tiltalt for hvitvasking av 2,4 millioner danske kroner, melder Danmarks Radio.
Tiltalen gjelder også forsøk på å hvitvaske ytterligere 6,75 millioner.
Roulund nekter straffskyld, ifølge DR.
RA Stavanger er oppe og går
Stavangers nye heldigitale avis RA Stavanger er offisielt åpnet.
Det melder Amedia i en pressemelding.En midlertidig prosjekt-redaksjon har i flere uker vært i aktivitet for å fylle siden med innhold.
Den midlertidige redaksjonen har bestått av prosjektmedarbeidere, journalister fra andre redaksjoner i Amedia og nyansatte faste medarbeidere.
Parallelt med det arbeidet har ansvarlig redaktør Geir Søndeland jobbet med å ansette en mer permanent redaksjon.
Noen har allerede kommet på plass forteller han nå.
– Hilde Anette Ebbesvik er en meget dyktig nyhetsredaktør. Svært rutinerte Espen Iversen blir vår sportsleder. Min tidligere sjefredaktør i «gamle RA», Bjørn Sæbø, blir kommentator. Drømmelaget mitt begynner virkelig å ta form. Jeg kan knapt vente på å komme skikkelig i gang, sier Søndeland i pressemeldingen.
VG har passert 300.000 følgere på Tiktok
Med over 300.000 følgere er VG Norges største nyhetskonto på Tiktok.
– At vi har nådd 300.000 følgere beviser at unge finner VGs tilstedeværelse på Tiktok verdiful. Dette kvartalet er det saker om alt fra Mpox-virus og frikortgrense, til sakskomplekset rundt Marius Borg Høiby som engasjerer. Det er bra og viktig at det som fungerer aller best for VG på Tiktok, er nyheter, sier leder for sosiale medier i VG, Maren Olava Hütt, i en pressemelding.
Ifølge Hütt er det flere grunner til at VG har valgt å være tilstede på Tiktok.
– I VGs strategi er det en viktig ambisjon at vi skal nå unge brukere. Jeg pleier å si at grunnen til at vi er på Tiktok er tredelt. Først og fremst er det viktig for oss å bygge en sterk relasjon til unge, og få umiddelbar respons fra dem hver dag. Deretter mener vi at det er viktig at redaktørstyrte medier er tilstede på plattformer unge uansett får sin informasjon fra, særlig i en tid hvor skillet mellom ekte og falskt blir mer utydelig, sier Hütt.
Over halvparten av VGs følgere på Tiktok er under 24 år gamle, viser VGs egen innsikt fra plattformen.
– Some-gjengen evner å få kompleks nyhetsformidling forståelig på en effektiv måte. Suksessen i den unge målgruppen pusher hele redaksjonen til å eksperimentere mer med fortellerteknikkene også på egne flater slik at vg.no-innhold blir formidlet på en langt mer brukervennlig måte enn endeløse tekster. Målet vårt er å få Tiktok-følgerne til å oppsøke VG for å bli oppdatert i nyhetsbildet, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne.
VG driver også Norges største nyhetskonto på Snapchat, med i underkant av 600.000 følgere.
Disse skal lede P3morgen
Henning Bang, Arin Soltanpanah og Jonas Bergløv blir de nye programlederne i P3morgen.
Førstnevnte blir en ny stemme på NRKs radiokanaler, mens de to siste er kjente profiler fra NRKs plattformer.
– Vi er veldig glade for at dette er det nye P3morgen-teamet. De har alt det NRK P3 skal være: De er morsomme, unge og fremoverlente. De har i tillegg en radioelsk som vil høres på lufta og være til glede for nye og gamle lyttere. Vi har hørt dem sammen i studio og lytterne kan bare glede seg, sier redaksjonssjef i NRK P3, Tone Donald, i en pressemelding.
Forsker klager Document inn for PFU
Document er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) på åtte punkter i Vær varsom-plakaten, skriver Medier24. Klager er forsker Gunhild Nyborg.
Den innklagede artikkelen hadde tittel: «Skremte livet av Norge; nå vil hun ha nye maske- og vaksinekrav: – Viruset raser». Nyborg reagerer både på innholdet i teksten og på modereringen av kommentarfeltet under artikkelen.
– Vi beklager det som er å beklage, men på andre ting står vi på vårt, sier Documents ansvarlig redaktør, Hans Rustad, til Medier24.
Barents Observer brøt god presseskikk
I en sitatsak publiserte Barents Observer anklager mot en norsk forretningsmann i Russland uten å sitere hva mannen hadde svart på anklagene, skriver PFU.
Artikkelen ble publisert på engelsk og russisk, og var en sitatsak fra artikler i Stavanger Aftenblad og den Kreml-kritiske gravegruppen Dossier Center.
«Det var et brudd på mannens rett til samtidig imøtegåelse», konkluderer PFU.
Barents Observer ble derfor felt på punkt 4.14 i Vær varsom-plakaten, som omhandler retten til samtidig imøtegåelse.
I sin uttalelse, skriver utvalget videre:
«PFU merker seg at Barents Observer uten hell forsøkte å komme i kontakt med klager. Redaksjonen kontaktet klagers søster og far, men utvalget kan ikke se at det ga klager en reell mulighet til å svare på de konkrete anklagene.»
Klagen mot Barents Observer gikk bak lukkede dører på onsdagens PFU-møte.
Nammo klager tre medier til PFU
Våpenselskapet Nammo har klaget inn NRK, Aftenposten og Harstad Tidende til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for påståtte brudd på pressens etiske retningslinjer.
Det skriver Altinget. Klagene omhandler påstander om at norskproduserte våpen blir solgt til Israel. Nammo mener at det har blitt fremsatt feilaktige opplysninger og kritiserer spesielt NRK for angivelig å ha gjort dette med vilje. Aftenposten og Harstad Tidende er klaget inn for debattinnlegg som Nammo mener sprer feilinformasjon.
Både NRK og Aftenposten sier til Altinget at de ikke ønsker å kommentere saken mens den behandles.
Sjefredaktør i Harstad Tidende, Kjell Rune Henriksen, skriver i en uttalelse til Altinget at han ikke spesielt overrasket og ser frem til å få en prinsipiell avklaring. Harstad Tidende har også valgt å avpublisere sitt innlegg for å avklare hva som kan være feil, sier Henriksen til Altinget.