Lisbeth Jære skal lede NJ Frilans den kommende perioden. Foto: Kristine Lindebø
Lisbeth Jære skal lede NJ Frilans den kommende perioden. Foto: Kristine Lindebø

Lisbet Jære er ny leder for frilanserne

– Håper vi kan løfte blikket litt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har veiledende satser, men det er mange andre ting frilansere trenger kunnskap om for å bli mer profesjonelle, sier Lisbet Jære.

På helgas årsmøte i frilansernes eget lokallag i Norsk Journalistlag ble hun valgt til ny leder i NJ Frilans. Med det takker Oddrun Midtbø for seg, etter to år i ledervervet.

– Vi kommer helt klart til å savne henne. Vi har fått til mye de siste to årene, og lagt et godt grunnlag for å jobbe videre. Nå skal vi se framover. Vi har et styre som fungerer veldig godt, sier Jære, som har vært styremedlem i to år.

– Et evig spørsmål

På den tida har NJ Frilans inngått en rammeavtale for frilansere mellom NJ og Mediebedriftenes Landsforening (MBL), som også LO Media har sluttet seg til. I tillegg har de utarbeidet veiledende frilanssatser, som senere ble oppjustert.

De har også tatt initiativ til en omfattende undersøkelse blant frilansere, som ble gjennomført av forskere fra Oslomet og Nord universitet, og støttet av Fritt Ord. Undersøkelsen gikk til både NJ-medlemmer, medlemmer av pressefotografenes klubb og av Kritikerlaget, og viste blant annet at 1 av 5 av de spurte i undersøkelsen som var 100 prosent frilansere har en inntekt under 250.000 kroner i året.

– Det står ikke så bra til når det gjelder inntektene til frilanserne, det er jo et evig spørsmål. Der har vi mye å gjøre, sier Jære.

– Snakk sammen

Framover skal styret jobbe med en slags verktøykasse for frilansere, en håndbok med alt av informasjonen en frilanser kan ha behov for, opplyser hun. Dette arbeidet er inspirert av danske Freelancegruppens «Frilans 360°».

– Vi oppfordrer også medlemmene til å snakke sammen om hva de tar betalt. Dette har vært et tabu blant frilansere, og ingen har visst hva de andre tjener, sier hun.

– Men prissamarbeid er vel ikke lov?

– Det er ikke prissamarbeid å snakke sammen. Vi har snakket med advokatene i NJ, og det er et gråsonefelt, men akkurat det å snakke sammen er ikke prissamarbeid.

– Hva brenner du spesielt for som ny leder i NJ Frilans?

– Jeg har tidligere jobbet en del med utenriksstoff, og håper vi kan løfte blikket litt og snakke om hvorfor vi er journalister. Ja, lønn og honorarer er viktig, men det er samfunnsoppdraget også, sier Jære.

– Vi har jo fått med Aysun, som er eksiljournalist fra Tyrkia, som sikkert kan være et godt bidrag til å løfte blikket, samtidig som vi jobber for våre norske forhold.

Her er hele det nye styret i NJ Frilans:

Leder:

Lisbet Jære

Nestleder:

Brian Cliff Olguin

Styremedlemmer:

Ingerid Jordal

Aysun Yazici Kurumahmut

Kyrre Lien

Sindre Leganger

Audun Hasvik

Vara:

1. Adrian Nielsen

2. Erle Marie Sørheim

3. Elida Høeg

4. Anne-Lise Aakervik

5. Jørn Arne Tomasgard

Powered by Labrador CMS