Relatert innhold
Frosta-forsvarer vil ikke uttale seg: – Uheldig
Rettssaken mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, starter i Trøndelag tingrett tirsdag. 5. november.
Torsdag denne uka sendte tiltaltes forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen ut en pressemelding der han påpekte at forsvarerne under rettssaken ikke vil uttale seg om saken i mediene, skriver Norsk Redaktørforening i sitt nyhetsbrev.
– Det er svært uheldig at tiltaltes forsvarere i en omfattende overgrepssak så tydelig avviser å bidra til å opplyse saken overfor offentligheten, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø til Norsk Redaktørforening.
Da P4-nyhetene laget sak på dette torsdag, understreket Nybø medienes viktige rolle når det gjelder å informere om det som skjer i retten:
– Både forsvarerne til tiltalte og bistandsadvokatene til de fornærmede er sentrale kilder her. Det er viktig også fra et rettssikkerhetsperspektiv at saken blir godt opplyst også utenfor rettssalen.
Arrangerer demonstrasjonstog for pressefrihet
Lørdag 2. november markerer Aksjonsgruppa for Palestina FNs internasjonale dag mot forbrytelser mot journalister ved å arrangere demonstrasjonstog i Oslo.
Det gjør de i solidaritet med journalister og mediefolk som er drept, såret eller er savnet etter at krigen i Gaza brøt ut i oktober i 2023.
Flere enn 133 journalister og mediafolk er drept i Gaza det siste året, det melder IFJ på sine sider.
«Drap er den mest ekstreme formen for mediesensur mot journalister, journalistene i Palestina dokumenterer ikke bare de grusomhetene som skjer rundt dem, de blir selv gjort til mål. Dette er ikke bare et angrep på deres arbeid, men på sannheten selv og på vår rett til å vite hva som skjer» , skriver aksjonsgruppa på Facebook.
Toget starter ved den Israelske ambassaden klokka 14:00. Der vil styreleder i Norsk PEN Ann-Magrit Austenå holde en appell før toget går mot NRK og Marienlyst.
Rød Løper-produsent slutter
Rød Løper-produsent Madeleine Liereng har sagt opp sin stilling i Dagbladet, skriver Medier24.
Liereng starter starter 1. februar som PR Project Manager i Viaplay.
– Det innebærer å ha ansvar for PR og kommunikasjon rundt alt innholdet til Viaplay. Det blir pressehåndtering, ansvar for arrangementer og PR-strategier. Jeg skal være tett på underholdningsverdenen, men på andre siden av bordet, sier hun til Medier24.
Hun har jobbet i Rød Løper de siste fire årene.
I går kunne Journalisten fortelle at Rød Løper-programleder Jonas Scheie Hammer har sagt opp sin stilling.
Nye praktikantar klare for NRK Nynorsk mediesenter
NRK Nynorsk mediesenter har tilsett fem nye praktikantar. Dei byrjar i NRK i starten av januar 2025, og skal då få opplæring og praksis fram til praktikantperioden er over 30. juni.
Her er kull 42 ved NRK Nynorsk mediesenter:
- Regine Engelina Hatvik (22) frå Os, Vestland
- Håkon Kummermo (25) frå Haugesund, Rogaland
- Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd (29) frå Voss, Vestland
- Fride Kvamsøe Rekdal (26) frå Rekdal, Møre og Romsdal
- Magnus Vattekar Sandvoll (25) frå Kyrkjebø, Vestland
– Å få fem nye folk inn i redaksjonen, alle med ulike bakgrunnar og erfaringar, er alltid kjekt. Ved at vi rekrutterer utanom journalistutdanningane, så tilfører praktikantane andre idear, og dei har ofte innsikt i miljø som ikkje alle andre journalistar har, seier leiar for NRK Nynorsk mediesenter, Rune Fossum Lillesvangstu.
Trønder-Avisa og Nettavisen frifunnet i lukket PFU-behandling
Trønder-Avisa og Nettavisen ble behandlet bak lukkede dører under Pressens Faglige Utvalgs møte onsdag 30. oktober.
Begge avisene, som var klaget inn av samme person for et redaksjonelt samarbeidsprosjekt, gikk fri.
Klagene gjaldt flere artikler om en vikarlege som flere pasienter hadde klaget på til Statsforvalteren, går det fram av oppsummeringen i PFU-basen.
Legen mente dekningen var svært belastende, hensynsløs og ensidig, og at antagelser fremsto som fakta. Legen mente seg også identifisert i dekningen. Avisene avviste overtramp.
PFU sa seg noe kritisk til enkelte av oppfølgingsartiklene i Trønder-Avisa:
«[...] særlig gjelder det dekningen av den politiske prosessen og den siste artikkelen. Her kunne avisen vært mer presise med imøtegåelsen av gamle og nye anklager, og inkludert informasjon som taler til klagers fordel. Ikke bare ville det sikret bedre imøtegåelse for klager, VVP 4.14. men også en bedre kildebredde, jf. VVP 3.2. Samlet sett er imidlertid ikke dette nok til å utgjøre et brudd på god presseskikk», står det i uttalelsen.
Nytt styre i NJ Østfold
NJ Østfold holdt faglig samling og årsmøte i lokalene til NRK Østfold på Kråkerøy i Fredrikstad tirsdag kveld, og valgte blant annet nytt styre for den kommende perioden.
Leder Vetle Granath Magelssen (Sarpsborg Arbeiderblad) ble gjenvalgt.
Det samme ble kasserer Natalie Kristiansen (Moss Avis) og styremedlem André Lia (Fredriksstad Blad).
Emely Hansen (Halden Arbeiderblad) er nytt styremedlem, som tidligere har vært vara. Styremedlem Caroline Berg Tolfsen (NRK Østfold) var ikke på valg.
Patrick Hansen (Smaalenenens Avis) er ny 1. vara, mens tidligere styremedlem Odd Skjerdal (NRK Østfold) er ny 2. vara.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Gjør comeback for ABC Nyheter i USA
Sverre Bjørstad Graff er ABC Nyheters korrespondent under valget i USA, forteller nettavisen i en pressemelding.
Graff har 25 år fartstid som journalist, og er også kjent som mannen bak tegneserierutene «Absurdgalleriert».
Graff var ansatt i ABC Nyheter i 20 år, frem til 2020, da forlot han avisen i forbindelse med en større nedbemanningsprosess. Siden har han skrevet for blant andre Dagsavisen, VG og Vi Menn.
– Vi er svært glade for å ha en så erfaren og dyktig reporter som Sverre Bjørstad Graff på plass som vår mann i USA. Vi gleder oss til å kunne dele hans unike perspektiver med våre lesere, sier redaksjonssjef i ABC Nyheter, Inga Vinje Engvik.
The Guardian har fått inn 2 millioner dollar etter Harris-støtte
En e-post fra The Guardian US-redaktør Betsy Reed, og støtte til den amerikanske presidentkandidaten Kamala Harris på lederplass, har resultert i nesten 1,8 millioner dollar i bidrag fra lesere på tre dager. Det skriver britiske Press Gazette.
I e-posten kritiserer Reed både Washington Post og Los Angeles Times for ikke å støtte en presidentkandidat. Hun understreker The Guardians som uavhengig, leserfinansiert avis uten milliardæreiere. Washington Post stanset nylig leder med støtte til Kamala Harris etter innvendinger fra eier Jeff Bezos, ifølge The Guardian.
Reeds e-post, som ble sendt ut for å sikre penger satte inntektsrekorder for The Guardian US. E-posten alene skal ha bidratt med 411.000 dollar, og totalsummen er på over 1,8 millioner dollar. I fjor rapporterte avisen om underskudd som følge av fallende annonseinntekter- og papiropplag.
PFU-varamedlem: Norske medier bør granske egen Trump-dekning
Forsker, PFU-vara og spaltist Asle Toje mener norske medier har kommet i en «kinkig situasjon» på grunn av narrativdreven nyhetsdekning av presidentvalget i USA og Donald Trump, og at de selv burde undersøke om de har fulgt Vær varsom-plakaten.
Det skriver han i en E24-spalte torsdag.
Trump har blitt journalistenes søppelbøtte, men hånetrang skader medienes merkevare, mener Toje, som skriver:
– Dette bidrar til å forklare hvorfor Trumps fremgang virker så uforståelig, fordi den ene siden ble rapportert etter sine verste sider og den andre etter sine beste.
Skulle Kamala Harris vinne valget, vil ikke norske mediehus ta inn over seg hvor ille de har rotet dette til, hevder Toje.
– De bør gå tilbake og se på sin dekning, sak for sak, for å se om Vær varsom-plakaten ble fulgt. Om Trump vinner vil de trolig i det stille endre vinkling, late som om det er Trump som har endret seg, og ikke dem selv.
Bare USA i dagens Aftenposten
Hele dagens utgave av Aftenpostens avis og e-avis er viet det amerikanske valget.
– Dette er et uvanlig grep, men med et så stort informasjonsbehov det er i forkant av presidentvalget neste uke, så så mener vi det er riktig. Ingen norske aviser har en bedre dekning av valget enn Aftenposten, og på denne måten gir vi leserne både innsikt og oversikt, sier redaktør for avis og forlag i Aftenposten, Audun Solberg, i en pressemelding.
Både kommentarene, nyhetssakene, kultursakene, debattartiklene og sportssakene i avisen handler om USA.
– Dette er en måte å utnytte papiravisens fortrinn på. Aftenposten tilbyr løpende nyheter på ap.no, en rekke lydformater og dekker naturligvis hele bredden av det som skjer både i Norge og verden hver dag. Men nettopp derfor gir det oss muligheten til å ta et steg til siden på papir denne ene dagen og virkelig grave oss ordentlig ned i et tema med så stor betydning for våre lesere, fortsetter Solberg.
Medietilsynet utbetalte for mye – krever tilbake fra avisa Lister
Medietilsynet har utbetalt mer i forskudd enn avisa Lister endte opp på da pressestøtten ble fordelt tidligere i oktober.
Nå krever tilsynet 70.321 kroner tilbakebetalt.
I et brev Journalisten har fått innsyn i, oppgir tilsynet at pressestøtten til Lister utgjør 562.567 kroner i 2024, mens de har fått utbetalt 632.888 kroner på forskudd.
Avisa dekker Lister-regionen vest i Agder; kommunene Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Sirdal.
Anne Berit Larsen er ny leder for NJ i NRK
– Takk for tilliten. Det er en av livets største ærer å bli valgt på tillit, å bli en tillitsvalgt, sa nyvalgt leder Anne Berit Larsen til årsmøtet i Norsk Journalistlag i NRK.
Hun la til:
– Nå må vi bygge organisasjonen videre. Vi går inn i turbulente tider og vi trenge gode tillitsvalgte og mye støtte.
Larsen overtar vervet fra Rolf Johansen, som ikke ønsket gjenvalg.
Det nye styret i NJ i NRK:
Leder Anne Berit Larsen (NRK Sørlandet), første nestleder Atle Bjurstrøm (NRK Nyheter), andre nestleder Annette Hobson (NRK Dokumentar og samfunn), organisatorisk nestleder Torunn Myhre (NRK Hedmark), styremedlemmene Hanne Bernhardsen Nordvåg (NRK Tyholt), Magnus Overå Bjerve (NRK Strategi og medier), Frode Søreide (NRK Sporten), Marte Halsør (NRK Nyheter), første varamedlem Hans Christian Eide (NRK Nyheter), andre vara Andreas De Brito Jonassen (NRK Stor-Oslo), tredje vara Oddgeir Øystese (NRK Hordaland), fjerde vara Laila Ø. Bakken (NRK Nyheter) og femte vara Øystein Hagelund (NRK Underholdning).
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Mente avisen framstilte regnskapsfører som skurk – ikke felt i PFU
PFU gikk ikke til fellelse da de behandlet klage mot Sunnmørsposten som siste åpne sak onsdag 30. oktober.
Klagen kom fra en privatperson som klaget med samtykke fra en regnskapsfører omtalt og identifisert i artikkelen «Han hadde konkursnettverket på kundelista i årevis».
Klager mente regnskapsføreren ble framstilt som «storskurk og mafiaboss», og mente det burde vært tydeliggjort at han ikke var dømt for straffbare forhold, ifølge PFU-sekretariatets oppsummering.
Avisa mente selv publiseringen var i tråd med god presseskikk.
PFU landet på at sakens omfang og karakter, den omtaltes rolle, samt forvekslingsfare, er momenter som gjør at det var innenfor god presseskikk å omtale vedkommende med navn og bilde.
PFU mener også at avisen har tatt hensyn, og utvist saklighet og omtanke i innhold og presentasjonen.
«Det kommer tydelig frem i artikkelen hva det kritikkverdige består i, og at han igjen undersøkes av Finanstilsynet», står det i den vedtatte uttalelsen.
Filter Nyheter frifunnet i PFU
Filter Nyheter ble klaget til Pressens Faglige Utvalg etter artikkelen «Nytt høyreekstremt nettverk: Active Club-medlem i Halden fratatt skytevåpen».
Klageren er Rickard Eide via advokat. Eide navngis i saken, men er ikke personen nevnt i tittelen.
Ifølge PFU-oppsummeringen mener han at navngiving av ham i saken bærer «preg av ren uthengning og det at det skal få konsekvenser for ham på andre måter, som f.eks. fremtidige arbeidsgivere som søker opp navnet eller familie som får knytninger til han».
Klagepunktene er Vær varsom-plakatens 4.3 om respekt for privatliv og 4.7 om varsomhet med identifisering.
Filter har i sitt tilsvar fastholdt at det var relevant å omtale Eide, ved navn, i publiseringen.
PFU fant ikke grunn til å felle Filter for omtalen eller identifiseringen av Eide i saken.
Utrop felt i PFU etter klage fra Alternativ Media
Avisa Utrop ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg etter en kommentar som omtalte at en politiker ble «forsøkt voldsutsatt under Arendalsuka av personer tilknyttet Alternativ Media».
Klager er Alternativ Media og Ronny Rønning, som mener dette er usant og klaget Utrop inn for blant annet Vær varsom-punktene om imøtegåelse og faktasjekk.
Utrop har innrømmet at formuleringen om «voldsutsatt» var upresis, og har i sitt tilsvar vist til at de publiserte et tilsvar fra Rønning som del av det de anså som en minnelig løsning på saken.
PFU falt ned på fellelse på to punkter: «Tvillingpunktene» 4.14 om samtidig imøtegåelse og 3.2 om opplysningskontroll.
«Det sentrale presseetiske spørsmålet i denne PFU-saken handler om den manglende opplysningskontrollen i første artikkel, jf. VVP 3.2. Utvalget påpeker at kravet om opplysningskontroll ofte henger sammen med kravet om å gi den som utsettes for sterke beskyldninger, muligheten til å forsvare seg. Dersom man kontakter den som kritiseres, får man også ofte gjennomført opplysningskontroll av beskyldningen», står det i den vedtatte uttalelsen.
Avisa Valdres-journalist nominert til Brageprisen
Avisa Valdres-journalist Marit Beate Kasin er nominert til Brageprisen i kategorien sakprosa for boka «Naturparadokset».
I 2021 ledet Kasin avisas arbeid med graveprosjektet «Hytteparadokset» der redaksjonen så nærmere på konsekvensene av dagens og framtidas hyttebygging i Valdres. Boka viderefører tematikken.
«Kasin er ikke redd for å ta opp de vanskelige sidene med «det grønne skiftet». Hun tydeliggjør at økonomisk vinning og næringsinteresser ofte er viktigere enn naturen. Kasin skildrer vårt overforbruk av naturressurser og manglende evne og vilje til å stoppe nedbygging av inngrepsfri natur med et enkelt, analytisk og engasjert språk», står det blant annet i juryens begrunnelse.
GD og Nettavisen i PFU for samme sak – ble ikke felt
Avisa Gudbrandsdølen Dagningen ble klaget til Pressens Faglige Utvalg av en person omtalt i en artikkel der varaordføreren i Vågå fortalte om å bli syk av det avisa karakteriserte som hets.
Partikollega av varaordføreren, Sigurd S. Rønningen, mente GD urettmessig koblet ham til tittelpåstanden om hets. Han reagerte blant annet på at GD publiserte en skjermdump av et innlegg han hadde postet i en Facebook-gruppe.
«Måten avisa presenterte det på, ga et misvisende inntrykk av saken, og innebar også at han ble utsatt for en sterk beskyldning som han aldri fikk anledning til å imøtegå, anførte klager», oppsummerer PFU-sekretariatet om klagen. Også en kommentar i avisa ble klaget inn.
I sitt tilsvar forklarte avisa at redaksjonen selv valgte å bruke «hets» som en samlebetegnelse på det varaordføreren hadde opplevd, og mente det gikk fram av det publiserte at «hets» viste til det totale trykket mot varaordføreren, og at klager kun var en del av denne helheten. GD avviste at «skylda» ble lagt på klager alene.
PFU landet på at det går frem av omtalen at det handlet om det totale trykket av meldinger og kommentarer. Samtidig kan utvalget forstå at klager opplevde at han ble ansvarliggjort for hetsen, i og med at han var den eneste navngitte som ble konfrontert med meldinger han hadde sendt, samt at hans Facebook-innlegg ble vist frem.
Publiseringen av Facebook-innlegget bidro imidlertid til å vise publikum hva klager faktisk skrev i sitt innlegg, og at det ikke handlet om hets, mente PFU i sin uttalelse.
GD gikk fri for nyhetsartikkelen, og PFU fant heller ikke grunn til å felle kommentarartikkelen.
Også Nettavisen ble klaget inn av Rønningen, for publisering av samme artikkel gjennom Amedia-samarbeid, og ble også frifunnet av utvalget med likelydende begrunnelse.
Nye Troms erkjente svikt – men gikk fri i PFU
Avisa Nye Troms ble klaget inn for PFU av Målselv kirkelige fellesråd ved kirkevergen, etter artikkelen «Pillråttent nedfallstre ødela grav: – Samarbeid har vært fraværende».
Avisa omtalte et klagebrev med kritikk mot Målselv kirke.
Kirkerådet mener opplysninger i saken er feilaktige, blant annet om at treet skulle være «pill råttent», og mener det skaper inntrykk av at sikkerhet ved gravplassen ikke tas på alvor.
Nye Troms erkjente at avisa burde gjort grundigere faktasjekk av opplysninger om treets tilstand. Avisa mente ellers at klager kom godt til orde i artikkelen, og fikk støtte for dette hos PFU.
I den foreslåtte uttalelsen fra PFU-sekretariatet lå det an til fellelse på Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om opplysningskontroll, men under diskusjonen argumenterte utvalgets flertall klart imot fellelse.
Flere påpekte et visst manglende forbehold om treets tilstand, men mente det ble for strengt med fellelse siden den kritiserte parten kom så godt til orde med sitt syn i artikkelen.
DN-eier ansetter tre nye konserndirektører
I en pressemelding skriver DN Media Group at konsernet tidligere i år besluttet å gjøre justeringer i sammensettingen av konsernledelsen, og at fire tidligere roller skulle erstattes med to nye.
De to nye rollene er konserndirektør kommersiell (CCO) og konserndirektør produkt og teknologi (CPTO). Selskapet har også ansatt ny finansdirektør (CFO), som skal erstatte Baard Haugen, som tidligere i år ble ansatt som ny administrerende direktør i NHST Holding.
Nå er tre nye ledere ansatt:
- Tor Jacobsen er ansatt som CCO. Han kommer fra Schibsted hvor han har hatt en rekke ulike roller.
- Marianne Gade Gørbitz blir CPTO. Hun kommer fra Tine SA, og har også bakgrunn fra Elkjøp Nordic og Color Line.
- Remi Eliassen blir ny CFO. Han har nå en tilsvarende rolle i Unibuss AS, og kom før det fra samme stilling i Hurtigruten Expedition.
– Jeg er stolt og fornøyd over disse ansettelsene. Vi får en sterk konsernledelse bestående både av nye medlemmer med omfattende toppledelse-erfaring fra store selskaper i og utenfor mediebransjen, og med eksiterende medlemmer med lang erfaring fra egen virksomhet, sier konsernsjef Amund Djuve i DN Media Group.
Med effekt fra 1. april 2025 vil den nye konsernledelsen bestå av:
- Amund Djuve, konsernsjef
- Remi Eliassen, finansdirektør
- Marianne Gade Gørbitz, konserndirektør produkt og teknologi
- Tor Jacobsen, konserndirektør kommersiell
- Janne Johannessen, sjefredaktør Dagens Næringsliv
- Julian Bray, sjefredaktør Tradewinds
- Helga Bollmann Leknes, konserndirektør HR