Relatert innhold
TV 2 fikk omsider innsyn – helseministeren er fornøyd
Etter ti måneder har TV 2 fått innsyn hos samtlige norske helseforetak, om antall uønskede dødsfall og betydelige skader i saker der kommunikasjon var en medvirkende årsak.
Det kommer fram i en større artikkel hos TV 2, publisert i helga.
Journalisten har tidligere omtalt TV 2-journalistenes innsynskamp, og uttalelse fra Sivilombudet om at Helse Vests innsynsnekt burde behandles på nytt.
I artikkelen siteres helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) på at han er glad for at innsyn ble gitt.
– Jeg mener at åpenhet og innsyn er veldig viktig i en rettsstat. Derfor er jeg glad for at systemene fungerer, og at TV 2 fikk medhold i sin klage, sier han i artikkelen.
Nytt konsept: Lanserer «Dagens snakkis»
Endringer i bruk av kommentarfelt fører til et nytt konsept hos Nettavisen, melder Nettavisen selv.
Konseptet går ut på at Nettavisen-redaksjonen hver dag velger ut én høyaktuell sak som kan debatteres blant leserne.
– Nå samler vi debatten om en kontroversiell sak hver dag med åpent kommentarfelt, sier ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum.
Om dette betyr at det tradisjonelle kommentarfeltet kommer tilbake, er avhengig av deltakelse og engasjement, skriver Nettavisen.
Første «snakkis» er: «Hvorfor er det så mange som hater Sylvi Listhaug?»
TU-journalist forlater journalistikken
Mathias Klingenberg går fra stillingen som journalist i TU Media til ny jobb som innholdsrådgiver i Try.
– Det blir veldig spennende å lære en ny bransje å kjenne, sier Klingenberg i en pressemelding.
– Nå får jeg bruke nyhetsteften på en ny måte. Både til å hjelpe kundene å nå ut med sine budskap, og til å forberede dem på hvilke saker som kan bli fanget opp av media.
Klingenberg har en master i samfunnssikkerhet fra Universitetet i Stavanger og har også jobbet om journalist i E24
– Jeg er veldig glad for å ha fått Mathias om bord. Styrkene hans matcher våre kunder veldig godt. Allerede første uken på jobb, har vi sett at han har mye å tilføre, sier Madeleine Strand, leder for Try Innhold, i pressemeldingen.
Redaktør avhørt i straffesaken mot Høiby
Ifølge Aftenposten er ansvarlig redaktør i Subjekt, Danby Choi, avhørt som vitne i straffesaken mot Marius Borg Høiby.
Choi har tidligere uttalt at han er en venn av både Høiby og Nora Haukland, en av de fornærmede i saken.
Subjekt-redaktøren Choi ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.
I fjor høst publiserte tyske Bild et bilde av Høiby sammen med det tabloidavisen omtalte som Høibys «kriminelle» venner. Person som var avbildet, men sladdet på bildet, var Choi.
– Europas største avis har stjålet bildet mitt, for så benytte det til å antyde at jeg er kriminell. Jeg forventer ikke én beklagelse, men to, sa Choi til Journalisten den gang.
Nytt universitet blir medeier i Khrono
Universitetet i Innlandet (INN) går inn som medlem av Foreningen Kunnskapsavisen Khrono og vil være med og finansiere avisen framover, skriver Khrono selv.
Med INN er det nå 12 universiteter og høgskoler som er medlemmer i foreningen som eier og utgir Khrono.
– Dette var en veldig hyggelig start på det nye året. Et nytt universitet som melder seg inn i Foreningen Kunnskapsavisen Khrono for å være med og finansiere avisen framover og sikre gode vilkår for oss er en god nyhet for meg som redaktør og for styret i avisen, sier ansvarlig redaktør Tove Lie til egen avis.
TV 2-journalister eksponerer undercover-operasjon i ny bok
I en ny bok går TV 2-journalistene Magnus Braaten og Kenneth Fossheim i dybden på hvordan politiet gikk fram i undercover-operasjonen mot da drapsmistenkte Elisabeth Aaslie.
«Hva som foregår i kulissene i jakten på Norges farligste kvinne, bør ikke være en hemmelighet. Vår påstand er at norsk offentlighet aldri før har fått et mer detaljert innblikk i en undercover-operasjon enn i denne boka, og vi mener det har vært nødvendig», skriver journalistene ifølge en pressemelding fra Cappelen Damm forlag, om boka «Løgnen: Politiets jakt på 'Norges farligste kvinne'».
Aaslie, som er dømt for to drap, sto i 2023 fram hos nettopp TV 2 og hevdet sin uskyld.
Braaten og Fossheim har tidligere gitt ut bok om Lørenskog-forsvinningen.
Undercover-tiltakene mot Elisabeth Aaslie har blitt behandlet journalistisk tidligere, blant annet i en podkastserie fra Svarttrost.
Bekrefter ny sesong av A-laget
NRK varsler at de vil produsere mer av serien A-laget, skriver Kampanje.
I serien, som går i fire episoder i nyttårsukene, lar profiler seg intervjue av en stor gruppe reportere med ulike funksjonsvariasjoner. Blant annet statsminister Jonas Gahr Støre og NRK-programleder Fredrik Solvang deltar i den første sesongen.
Da Journalisten møtte to av reporterne fra A-laget før jul, bekreftet både Julie Staurvik Brurberg og Alexander Heimen at opplevelsen fristet til gjentakelse.
Diktet opp utested og kåret det til «årets bar»
Matanmelder Martin Kongstad i danske Weekendavisen kåret like godt et fiktivt utested til «årets bar» i sin årsoppsummering i avisa, skriver danske Journalisten.
Kongstad skrøt utestedet «Ah-ssa» i Valby langgade i København opp i skyene, og beskrev «et koreansk sted der alle har råd til å spise, med karaoke etter maten og dsødsgode DJ-er hele natten».
Men det forlokkende stedet finnes ikke, annet enn i en planlagt roman fra samme Kongstad. Han falt rett og slett for fristelsen til å føre den fiktive baren inn i sin reelle årsoppsummering, erkjenner han overfor fagbladet.
– Det var bare for å lage litt ballade. Ikke noe annet enn det. For å ha det litt gøy.
I samme intervju innrømmer Kongstad at han for nærmere tretti år siden, i Politiken, skrev en hel sommerreportasje fra feriestedet «Langestrand», som heller ikke finnes. Og at han fikk sparken for det.
Weekendavisens sjefredaktør Martin Krasnik kaller det nyeste stuntet en «drengestreg» og en aprilsnarr i julegave.
– Jeg føler meg helt trygg på at alle oss som leser Martins artikler fremdeles kan stole på ham, skriver han til danske Journalisten.
Svensk mediekonsern ruller ut stykkbetaling
Det svenske lokalaviskonsernet NTM åpner nå opp for salg av enkeltartikler på 17 av sine nettaviser, skriver Dagens Media.
Konsernet har testet ut løsningen på nettavisen til Eskilstuna-Kuriren siden oktober i fjor. Prisen for en enkeltartikkel har variert fra 9 til 19 svenske kroner.
Konklusjonen til aviskonsernet er at løsningen blant annet har lokket til seg flere unge lesere.
Chief Operating Officer Annie Lidesjö i NTM sier til Dagens Media at de ønsker å skape flere måter å dele innholdet.
– Mange lesere vil ikke ha abonnement, eller trekker seg tilbake når de ser at man må kjøpe et abonnement, sier hun til bransjemediet.
Washington Post-publisher Will Lewis har tidligere uttalt at man også der vurderer en slik løsning, men så langt er ikke dette lansert.
Mushaga Bakenga klar for TV 2
Den nylig pensjonerte fotballspilleren Mushaga Bakenga får en nøkkelrolle i TV 2s fotballsatsing. Det melder TV 2 selv.
Bakenga får en utvidet rolle, skriver TV 2, med et særlig fokus på å bringe fotballen nærmere folket. Han skal være både fotballekspert, innholdsskaper og konseptutvikler.
– Dette er et helt nytt karrieresteg for meg, og jeg er ekstremt spent på hverdagen uten fotballsko, sier Bakenga til sin nye arbeidsgiver.
Avtalen mellom Bakenga og TV 2 strekker seg over to år, og han skal debutere allerede i FA-cupoppgjøret mellom Arsenal og Manchester United søndag.
– Vi har likt Mushaga helt siden han besøkte oss i FotballXtra for snart 10 år siden. Siden da har vi i grunnen bare ventet på at han skulle gjøre seg ferdig med karrieren på toppnivå, sier sportsredaktør i TV 2 Vegard Jansen Hagen.
Tidligere DN-topp blir First House-partner
Trond Sundnes, som i mars i fjor gikk av som konsernsjef i DN Media Group, går til First House, som partner og seniorrådgiver.
Sundnes har hatt en rekke roller i Dagens Næringsliv og avisens eierselskap DN Media Group, som journalist, redaksjonell leder, utviklings- og strategiredaktør og senest som konsernsjef.
Han har også redaksjonell erfaring fra Vikebladet Vestposten, Vårt Land, Aftenposten og VG.
– Jeg har de siste månedene blitt godt kjent med First House og mange av menneskene som jobber her, og gleder meg nå til å bli en del av denne gjengen, sier Sundnes i en pressemelding.
Thomas Frigård skal jobbe med offentlighet i presseforbundet
Kommunal Rapport-journalist Thomas Frigård skal framover jobbe deltid hos Norsk Presseforbund, ved siden av sin vanlige jobb.
Det melder presseforbundet på sine nettsider.
Frigård skal jobbe med åpenhet, innsyn og offentlighet, som vikar for Kristine Foss, som har permisjon for å jobbe i kriminalomsorgen med undervisning.
– Vi er veldig glade for at Thomas skal starte hos oss. Han er en av landets fremste innsynsjournalister og erfaringen hans vil komme til stor nytte for oss, uttaler generalsekretær Elin Floberghagen.
Rekordår for forskning.no
I 2024 fikk forskning.no for første gang over 40 millioner sidevisninger på sine norske sider, skriver mediehuset i en pressemelding.
– Det er milepæl for oss, sier ansvarlig redaktør Aksel Kjær Vidnes.
– Det vitner om at vi treffer tidsånden. Folk vil lese om forskning og kunnskapsbaserte nyheter. Vi lever i en tid med så mye faktafeil og falske påstander, at jeg tror mange etterspør mer sannhet og forskningsbasert dokumentasjon inn i nyhetsformidlingen.
Ifølge en representativ spørreundersøkelse gjennomført i desember på oppdrag fra Forskningsrådet, besøkte rundt 1,5 millioner nordmenn forskning.no i løpet av den siste måneden.
– At vi når så mange gjør oss til et av Norges største nisjemedier. Det er enormt inspirerende, og takket være en utrolig dedikert og dyktig gjeng, sier Vidnes.
Forskning.no er i dag Nordens største nettavis om forskning. I tillegg driver forskning.no den engelske nyhetskanalen Sciencenorway.no, samt Sciencenordic.com i samarbeid med danske Videnskab.dk.
– Det er også veldig gøy å se at vi setter rekord på ung.forskning.no, sier redaktør Vidnes.
Ung.forskning.no er en egen avis for barn og ungdom. Siden fikk over 2.5 millioner sidevisninger i 2024, som er en vekst på over 9 prosent fra året før.
– Vi har hatt en særlig satsing på å nå unge lesere de siste årene, og det har gitt effekt.
Nytt datingprogram på VGTV
– Jeg har Guds hånd når det kommer til matchmaking, hevder programleder Fetisha Williams.
Hun lover både drama og kjærlighet på «Tinderfesten» på VGTV, ifølge en pressemelding fra mediehuset.
Williams debuterer som reality-programleder og selvutnevnt matchmaker i andre sesong av «Tinderfesten». I første sesong av programmet var hun på date selv, men nå skal hun heller hjelpe andre med å finne kjærligheten.
Ny bok: Trump fikk hjelp av Fox News-«muldvarp»
Under et såkalt «town hall»-møte i 2024 med Donald Trump i Fox News-regi, moderert av journalistene Bret Baier og Martha MacCallum, mottok Trump-teamet en liste over spørsmål som programlederne planla å stille på forhånd, skriver nyhetsbrevet Status – og viser til et utdrag CNN har publisert fra en kommende bok skrevet av Politico-journalist Alex Isenstadt.
Ifølge boka «Revenge: The Inside Story of Trump’s Return to Power» skal Trump ha fått uventet hjelp. I utdraget CNN har publisert står det blant annet:
«Omtrent tretti minutter før folkemøtet skulle starte, begynte en seniorrådgiver å motta tekstmeldinger fra en person på innsiden av Fox. Holy shit, tenkte teamet. Det var bilder av alle spørsmålene Trump ville bli stilt og de planlagte oppfølgingsspørsmålene, med nøyaktig ordlyd.»
En talsperson for Fox News sier til CNN at mediehuset «ikke har noen bevis» for at en slik lekkasje har skjedd, men la til at de «tar disse sakene svært alvorlig».
I boka hevdes det også at Trump seriøst vurderte å velge Fox Business-programleder Maria Bartiromo som sin visepresidentkandidat.
Journalist og direktør for ytringsfrihetsorganisasjon forsvunnet
Journalist og administrerende direktøren for den venezuelanske, ideelle ytringsfrihetsorganisasjonen Espacio Público, Carlos Correa, har forsvunnet. Det melder organisasjonen selv.
Correa ble angivelig anholdt i sentrum av Caracas av det som beskrives som maskerte tjenestemenn 7.januar, ifølge Espacio Público.
Forsvinningen føyer seg inn i det som tilsynelatende er en rekke arrestasjoner og bortføringer fra de venezuelanske myndighetene i tiden etter valget i sommer. Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), opposisjonen og flere vestlige land mistenker president Maduro for valgfusk.
Sammen med flere ytrings- og pressefrihetsorganisasjoner, som blant andre det spanske instituttet for presse og samfunn IPYS, ber nå Espacio Público myndighetene i Venezuela om informasjon om hvor Correa befinner seg.
«Vi krever at den venezuelanske staten og myndighetene informerer om hvor han oppholder seg, at alle hans grunnleggende rettigheter garanteres, og at hans integritet fullt ut respekteres. Å informere om, og forsvare, menneskerettigheter er ikke en forbrytelse», skriver Espacio Público.
Italiensk journalist løslatt i Iran
Cecilia Sala, den italienske journalisten som ble arrestert 19. desember i Iran, skal nå være på vei tilbake til Italia, melder nyhetsbyrået AP.
Sala, som jobber for den italienske dagsavisen Il Foglio og som programleder for en populær podkast, ble arrestert dagen før hun skulle forlate landet.
Hun skal ha sittet i det beryktede Evin-fengsel.
Den 29 år gamle journalisten arbeidet i Iran på et journalistvisum.
TV 2: Defekt lås på hovedkvarteret for Hagen-etterforskningen
I avhør med politiets spesialenhet erkjente en politiadvokat svakheter i kontrollen på sensitive opplysninger i etterforskningen av forsvinningen til Anne Elisabeth Hagen, der blant annet ektemannen Tom Hagen senere ble siktet.
Det skriver TV 2, som har fått innsyn i spesialenhetens henleggelsesvedtak.
Blant annet skal en nedlagt operasjonssentral på Lillestrøm, der låsen på døra var defekt, på et tidspunkt ha blitt brukt som hovedkvarter for etterforskningen.
Spesialenheten kom inn i saken da Hagens advokater, som reagerte på lekkasjer i mediene, anmeldte Øst politidistrikt for brudd på taushetsplikt. Saken ble altså henlagt uten at spesialenheten kunne slå fast at det var noen med taushetsplikt som ga pressen informasjon.
Politiet har tidligere uttalt at de, som forsvarerne, «sterkt beklager» lekkasjene i saken.
Siktelsen mot Hagen ble henlagt i oktober i fjor.
Viaplay og TV 2 skal dele flere rettigheter
Viaplay har sikret seg rettighetene til å vise vintersport til 2030 og håndball til 2031 og får TV 2 med på laget, skriver TV 2 i en pressemelding.
Dette inkluderer FIS verdenscup i langrenn, alpint, kombinert og hopp fra og med 2026/2027-sesongen, samt VM og EM i håndball fra 2026.
I tillegg skal Viaplay og TV 2 dele håndballens Champions og Europa League samt den engelske FA-cupen i fotball denne våren.
Administrerende direktør i Viaplay Norge, Kenneth Andresen, sier i pressemeldingen at han er svært fornøyd med å ha fått TV 2 med på laget:
– Med dette samarbeidet har vi sikret rettighetene til vintersporten i overskuelig fremtid, og vi har nå det beste utgangspunktet for å ytterligere løfte dekningen av både vintersport og håndball til glede for et sportsinteressert publikum over hele landet.
Sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes er glad for at TV 2 fikk muligheten til å ta del i disse rettighetene.
– Live idrett gjennom store deler av året er viktig, og vi opplever stor interesse for vintersport og håndball i Norge. Derfor var det naturlig at vi grep denne unike muligheten da den oppstod.