Politikere, næringslivstopper, mediefolk og publikum er klare for Arendalsuka 2015. Foto: Arendalsuka

Her er Norges hotteste mediested den neste uka

Et par hundre mediefolk er på plass blant toppolitikere, næringslivsledere, lokalbefolkning og måker rundt Pollen under Arendalsuka 2015.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medieorganisasjonene stiller med egen båt og inviterer publikum om bord til aktuelle debatter og innslag i sommerbyen på Sørlandet.

Opptellingen viser at 51 mediebedrifter med til sammen 205 utsendte medarbeidere er påmeldt til årets begivenhet i Arendal.

– Det er merkbart flere mediefolk enn tidligere, opplyser Tone Skindlo Taraldsen, som er presseansvarlig for Arendalsuka.

Det er varslet høytrykk og flott vær framover, men Arendalsuka blir slett ikke bare rekespising og bryggekos for journalistene. Arrangørene byr nemlig på et svært omfattende program når det hele starter i morgen, onsdag.

Det ukelange arrangementet er en årlig samling der nasjonale aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre, mediene og publikum. Hensikten er å debattere temaer som er aktuelle i utformingen av dagens og framtidens politikk.

KOMMER: Trine Eilertsen. Foto: Birgit Dannenberg

Partilederdebatt

En rekke toppolitikere deltar på arrangementene i Arendal, og flere av partiene benytter anledningen til valgkampmarkeringer. Mandag er det full rulle med partilederdebatt.

Se hele programmet her

Arendalsuka ble arrangert for første gang i 2012, etter modell av svenske Almedalsveckan. I år omfatter programmet over 350 arrangementer og 130 stands, med  200 involverte organisasjoner. Dette er rekordtall, ifølge arrangørene. 

Egen mediebåt

​Presseorganisasjonene har leid inn en egen
mediebåt strategisk plassert i Pollen i
Arendal. Foto: Arendal Turistkontor

Medieorganisasjonene satser stort under Arendalsuka 2015. Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Landslaget for Lokalaviser og Fagpressen samarbeider om et bredt opplegg og har hyret en egen båt for anledningen. Oganisasjonene byr på en rekke innslag og debatter ved bryggekanten i Pollen, akkompagnert av måkeskrik og forhåpentlig i solskinn.

Temaene om bord i mediebåten omfatter lokalavisen og demokratiet, utfordringer knyttet til internett og ny straffelovgivning, ansattes ytringsfrihet og Pressens Faglige Utvalg Spesial.

Aftenposten skal benytte mediebåten til Aftenpodden og en rekke 2 mot 1-innslag, der redaktørene Trine Eilertsen og Harald Stanghelle intervjuer kjente politikere.

Se flere detaljer om programmet i mediebåten lenger ned i artikkelen.

NRK er også solid representert i Arendal. Radioprogrammer som Politisk kvarter og Dagsnytt 18 - som også er tilgjengelig på tv-kanalen NRK 2 - sendes fra Arendalsuka.

Charlie Hebdo-sjefen

Fredag inviterer Arendalsuka i samarbeid med Aftenposten til et møte i byens kulturhus med sjefredaktør Gérard Biard i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, med tittelen “Ytringens pris”.

Biard vil først holde et innlegg på fransk, med løpende oversettelse til norsk. Deretter vil Biard og Ingeborg Moe, Aftenpostens avtroppende Europa-korrespondent, samtale om pressefrihet og mulige effekter av terrorangrepet som rammet Charlie Hebdo-redaksjonen.

En av de andre redaktørene i Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, uttalte tidligere i sommer at satiremagasinet har bestemt seg for å slutte å gjengi karikaturer av profeten Muhammed.
 
– Vi har tegnet Muhammed for å forsvare våre prinsipper om at enhver kan tegne hva de har lyst til, sa Sourisseau til det tyske magasinet Stern.
 
Sourisseau måtte spille død da terrorister stormet kontorene til Charlie Hebdo i angrepet som tok livet av 12 mennesker den 7. januar 2015.
 
Se Journalistens dekning av Charlie Hebdo her

Etter innslaget med Biard drøfter utenriksminister Børge Brende, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, forlegger William Nygaard og samfunnsdebattant og forfatter Bushra Ishaq ytringsfrihetens styrker, utfordringer og begrensninger i vår tid. Samtalen ledes av Harald Stanghelle.

Dette skjer i båten

Her er en oversikt over aktivitetene om bord i mediebåten:

KOMMER: Kjersti Løken Stavrum.
Foto: Birgit Dannenberg

Tema: Hvem bryr seg?

Bakgrunn:

Lokalavisene er viktige for lokalt politisk arbeid, men når de fram til unge? Hvilke kanaler bruker ungdommen når de deltar i samfunnsdebatten? Engasjerte unge, ungdomspolitikere og redaktører diskuterer.

Tema: Pressens Faglige Utvalg Spesial

Bakgrunn:

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, lar publikum bli med på en presseetisk test for å se hvem som kunne vært en god redaktør.

Tema: Aftenpodden live

Bakgrunn:

Aftenpostens politiske journalist Lars Molteberg Glomnes er podcast-vert, og sammen med politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim analyserer han valgkampen og Arendalsukas første dager.

Tema: Norsk presses dekning av krisen i Hellas

Bakgrunn:

I norsk presse har skyttergravene stått steilt i debatten om krisen i Hellas og EU. Beskyldningene og karakteristikken har sittet løst, fra den late grekeren, til Angela Merkel som et hevntørstig maktmenneske. Klassekampen inviterer til debatt.

I panelet:

Kjersti Løken Stavrum (ordstyrer)

Mímir Kristjánsson, nyhetssjef i Klassekampen

KOMMER: Per Valebrokk.
Foto: Bjørn Åge Mossin

Per Valebrokk, redaktør i E24

Tema: Stanghelle & Eilertsen: 2 mot 1

Bakgrunn:

Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, blir grillet av Aftenpostens redaktører Harald Stanghelle og Trine Eilertsen torsdag. Dagen etter er det tidligere statsminister og WHO-direktør Gro Harlem Brundtlands tur, mens Venstres leder Trine Skei Grande skal i ilden søndag.

Tema: Hvem tar ansvaret på nettet?

Bakgrunn:

I trykte medier og kringkasting har redaktøren ansvaret for alt som publiseres, uansett om han eller hun har vært involvert. På nettet finnes ikke noe slikt ansvar, heller ikke når den nye straffeloven trer i kraft. Trenger vi en egen medieansvarslov?  Og på hvilken måte tar redaktørene ansvar for innholdet på nettet, uavhengig av det objektive, juridiske ansvaret?

Tema: Hold kjeft og vær lojal – eller?!

Bakgrunn:

Har offentlig ansatte i Agder-fylkene reell ytringsfrihet? Presentasjon av ferske stikkprøver av hvorvidt munnkurv og lojalitetskrav overskygger kommunalt ansattes ytringsfrihet i Agder-kommunene.

Powered by Labrador CMS