Før pressekonferanse fra meklingen sendte NRK 2 timer og 39 minutter direkte fra presserommet der flere journalister jobbet. FriFagbevegelse-journalist Torgny Hasås er synlig i bakgrunnen.
Før pressekonferanse fra meklingen sendte NRK 2 timer og 39 minutter direkte fra presserommet der flere journalister jobbet. FriFagbevegelse-journalist Torgny Hasås er synlig i bakgrunnen.

NRK beklager på det sterkeste – sendte direkte fra presserom ved en feil

– Jeg er skikkelig forbanna, sier FriFagbevegelse-journalist.

Publisert Sist oppdatert

Under meklingen mellom LO og NHO søndag sendte NRK lyd og bilde fra presserommet på Hotel Opera. Ved en feil ble det sendt direkte i til sammen to timer og 39 minutter, bekrefter NRK selv.

Intetanende journalister både jobbet og hadde private samtaler som ble sendt på direkten på nrk.no.

Blant annet kunne man høre et intervju som journalist Torgny Hasås gjennomførte, men også private samtaler mellom de tre journalistene i FriFagbevegelse som var til stede i presserommet og dekket meklingen.

– Kald og svett

Det var FriFagbevegelses fotograf som oppdaget direktesendingen da han på bussen hjem skulle sjekke NRKs opptak fra meklingen.

I ventebildet med påskriften «Mens vi venter på direktesending» kunne man tydelig se hva journalistene i presserommet holdt på med, og høre hva de snakket om, skriver de tre journalistene i en epost til NRK som Journalisten har sett.

Torgny Hasås, journalist i LO Media.
Torgny Hasås, journalist i LO Media.

– Som journalist som dekker meklinga går mye av jobben ut på å få folk til å fortelle om hva som skjer. Det har jo vært mye snakk om taushetsplikt i forbindelse med meklingen, og man ber på mange måter kilder om å bryte taushetsplikten. Det er veldig sensitivt, sier Hasås til Journalisten.

Han sier han både ble svett og kald da han forstod hva som hadde skjedd. Febrilsk måtte han gå gjennom nylige samtaler på telefonen og dobbeltsjekke hvilke kilder han hadde snakket med, og om de samtalene kunne ha blitt kringkastet.

– Skrekkelig grovt

Hasås sier likevel at det er lite å gjøre med hendelsen nå, og at han anerkjenner at NRK legger seg helt flate.

– Men jeg er skikkelig forbanna på at NRK kan få sånne ting til å skje. Det er så brudd på kollegialitet og etiske standarder som det går an. Det er skrekkelig grovt.

Presserommet var deres redaksjonslokale under arbeidet, og da det kun var journalister fra deres eget medium til stede trodde de at det var trygt, sier Hasås.

– Det er jo den profesjonelle siden av det; vi kunne jo ha blåst kilder så det holdt.

Samtidig mener han kringkastingen er en ekstrem krenking av privatlivet til journalistene som var der.

– Det sitter kollegaer sammen i timesvis, og da slarver man for eksempel om forhold på jobben. Det er ment som en privat samtale, og så blir det kringkasta. Dette er jo også en advarsel til andre journalister om at hvis du ser et kamera, så gå et annet sted.

Skjerper rutiner

Direkteredaktør i NRK Nyheter, Kathrine Hammerstad, har sendt en tydelig beklagelse til LO Media-journalistene og sier til Journalisten at NRK ikke legger skjul på at direktesendingen var en svikt i deres rutiner.

– Det burde ikke ha skjedd, og det skulle ikke ha skjedd. Jeg beklager på det sterkeste til dem som satt i rommet da det rullet og gikk. Jeg ønsker å svare tydelig på dette, fordi jeg syntes dette var leit og veldig beklagelig, sier Hammerstad.

I eposten NRK har sendt til journalistene forklarer Hammerstad at de hadde tekniske problemer søndag, som førte til at alle strømmene knyttet til lønnsforhandlingene ble lagt i samme strøm.

Egentlig skulle lyd og bilde ha vært fjernet mellom hver aktiv sending, men svikt i rutinene gjorde at det ikke skjedde og at lyd og bilde ble liggende ute. Strømmen er avpublisert og opptaket slette fra serverne, ifølge NRK.

– Vi har nå gått opp rutinene internt, skjerpet og tydeliggjort dem, sier Hammerstad til Journalisten.

Powered by Labrador CMS