Hilde Sandvik fra BT (delt med Adressas politiske redaktør, Siri Wahl-Olsen) er hyppigste gjest utenfra hovedstaden i NRKS Dagsnytt Atten. Foto: Eirik Brekke

Størst utenfor Oslo

Hilde Sandvik har vært gjest i Dagsnytt Atten tre ganger i år. Det holder til topplassering for mediefolk som ikke jobber i Oslo-redaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det sier litt om hvor lite som blir gjort for å hente inn folk utenfra Oslo til programmet. Mange av våre kommentatorer og journalister hadde passet utmerket i Dagsnytt Atten, og jeg er ganske sikker på at de ville blitt mye hyppigere brukt dersom de hadde jobbet i eksempelvis Aftenposten, kommenterer Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

For tallenes tale er klar. Mens ansatte i de tre største Oslo-avisene gjestet Dagsnytt Atten totalt 177 ganger i perioden januar-november 2011, måtte de tre største regionavisene (BT, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad) nøye seg med til sammen 12 besøk.

– Jeg har følt litt som at Dagsnytt Atten nesten har vært litt stolte når de har hentet inn noen av oss utenfor Oslo. Men jeg tror ikke det skyldes så mye uvilje som tradisjon og manglende bevissthet. Gamle vaner kan være vonde å  vende.

BT og Adressa

Som enkeltperson må Hilde Sandvik i måleperioden dele førsteplassen med Adresseavisens politiske redaktør Siri Wahl-Olsen, men som mediebedrift sniker Bergens Tidende seg, med sine seks Dagsnytt Atten-besøk, én foran Adresseavisen.

Tre av de fire gangene som Hilde Sandvik har gjestet Dagsnytt Atten i år har vært i forbindelse med egne kommentarer. Men flere ganger enn de tre har hun opplevd at debatter som starter i BT blir ignorert, inntil en Oslo-avis plukker den opp. Først da blir det en riksnyhet.

– Min kommentar «Monsterfabrikken», om debatten om debatten i kjølvannet av 22. juli, kan være et illustrerende eksempel. Den fikk mye oppmerksomhet, men det var først da Kjetil Rolness skrev en kommentar i Dagbladet, med utgangspunkt i min sak, at Dagsnytt Atten ble interessert. Og da var det ikke oss de ringte. Det kan sikkert være mange grunner til det, men det virker som det går en slags automatikk i det.

Stolte BT-lesere

Men når Dagsnytt Atten en sjelden gang ringer, svarer Hilde Sandvik ja, så sant hun kan.

– For avisa er det bra, fordi vi da er med på å sette dagsorden. Og når jeg har vært der, så merker jeg en form for stolthet blant BT-leserne at «en av våre» har vært der, forteller Sandvik. Men presiserer samtidig at hun bare sier ja hvis hun føler at hun har noe å si.

– Noen ganger har jeg derfor svart nei, og noen ganger har jeg heller foreslått andre i BT. For det viktigste poenget med å være med er å bli sett andre steder. Landet blir veldig lite hvis alt skal sees med Oslo-briller – eller for den saks skyld Bergen-briller. Norge byr på et mangfold, og det vil være et klart pluss også for Dagsnytt Atten om programmet hadde kunnet gjenspeile dette i større grad enn i dag.

Les mer om Dagsnytt Atten:

Stemmene i Dagsnytt Atten

Stanghelle tror på analysen

Analyse av Dagsnytt Atten

Powered by Labrador CMS